Higiénikus kutyatartás: 10 tipp 🧼🐾
0 komment

Feltétel nélküli szeretet… és egyéb extrák

Ha egy bundás barátot veszünk magunkhoz, a feltétel nélküli szeretettel együtt szőr-ördögszekeret és sárdarabokat is kapunk grátiszba, nem létezik egyik a másik nélkül. Egy négylábú élettel tölti meg otthonunkat, szó szerint értve, kutyusunk ugyanis akár élő petricsészeként is funkcionálhatna, már csak mikroszkópba kell pillantani és láthatjuk, hogy virgonckodik egy garmada baktérium kedvencünkön. Na de mihez is kezdjünk, ha nem szeretnénk, hogy a koszmó-manók vegyék át az irányítást környezetünkben? Ha tovább olvasol, 10 tippet adunk a higiénikus kutyatartáshoz!

Bontófésűt és porszívót izzítani - sűrű napnak nézünk elébe!

Na jó, kutyusod szépülését ne pont a képen látható módon képzeld el, de hé, ha rendszeresen beiktatjátok, ezek az együtt töltött, törődéssel teli napok nagyon összekovácsolnak majd benneteket és bundás barátod is teljesen megújul.

Tippek higiénikus kutyatartáshoz

1. Elő a gumikacsával! - A higiénikus kutyatartás

  • Ne csodálkozzunk, ha időről időre előbb érezzük négylábúnk orrfacsaró “árnyékát”, mintsem megpillantanánk beslisszanni a konyhába. Bizony, kutyusod számára sem hanyagolható el a fürdés, bár neki nem javallott emberi mértékben tisztálkodni, de pár havonta ajánlatos egy kis csobbanás. Télvíz idején ez természetesen kiváltható szárazsamponnal is, senki sem szeretné, hogy kiskedvence lebetegedjen egy ártalmatlan sikálás okán. Rögvest meglátod mennyivel kiegyensúlyozottabb az élet egy illatozó ebbel.

  • Folyton misztikus karcolásokat fedezel fel a kanapén vagy a padlón? Ne félj, tedd vissza a sót nyugodtan a polcra, nem lesz szükség védelmező varázslatra! Minden bizonnyal csak bundás barátod karmai nőttek meg túl nagyra. A karmok megfelelő koptatása kihívást jelenthet különösen egy lakásban tartott kutyus gazdijának számára, de egy modern, biztonságosan használható karomreszelővel ez is gyerekjáték lesz. Ha azonban mégsem bízol saját képességeidben, bátran foglalj időpontot egy profi kutyakozmetikushoz!

  • Nem csak a kezdő gazdik, hanem a veteránok is megrökönyödve állhatnak a szőnyeg fölött, amit 2 napja takarítottak, most mégis ismét valóságos filcréteg fedi. Alkalom adtán fontos, hogy Figaro nyomdokaiba lépjünk és egy ápolt kutyus lesz jutalmunk. Szőrhosszúságtól függően minden másnap, esetleg hetente vagy havonta érdemes alaposan átfésülnöd szőrgombócod bundáját, ezzel eltávolítva az elhullott aljszőrzetet és az elhalt hámsejteket. Igazán megéri a fáradalmakat ez a kis kozmetikázás, hiszen az összegyűlt szőrkupacot kedvenced nem otthon fogja elhullajtani.

  • Bár fogat mosni nem tudnak, de kutyusok esetében is kulcsfontosságú a szájhigiénia. Manapság már négylábúak számára kifejlesztett “fogkefét” is lehet kapni, ami tulajdonképpen egy bordázott jutifalat képében tisztítja kedvenced fogait. Ha érzed magadban a kurázsit, ilyen különleges nasit te is készíthetsz bundás barátod számára! A rendszeres rágcsálás nem csak kutyusod lehelletét teszi fényévekkel elviselhetőbbé, de gyulladt íny miatt sem szükséges meglátogatni az állatorvost.

  • Ugye nem gondoltad, hogy a bolhátlanításról megfeledkezünk? Miért is suvickolnád ragyogóra kutyusod, ha kellemetlen lakótársait megkíméled. Arról nem is beszélve, hogy a bolhák otthonod minden szegletébe képesek befészkelni magukat. Ha kíváncsi vagy rá, milyen módszerekkel tudod felvenni az apró élősködők elleni harcot, akkor ebben a cikkben hasznos információkra bukkanhatsz.

Higiénikus kutyatartás: eszközök

2. Hamm - Rendszer az étkezésben! Ez is a higiénikus kutyatartás része

  • A legelső dolog, ami nagyban segítheti a mindennapi “rendfenntartást”, egy rutin bevezetése. Törekedj arra, hogy minden egyes nap ugyanakkor lásd el kutyusod élelemmel és tálkáját se töltsd meg színültig finom falatokkal. Valljuk be nem túl gusztusos az egész nap aszalódó eledel látványa, de ez nem csak esztétikai, hanem higiéniai aggályokat is felvet, hiszen a maradék bevonzhat egy egész raj legyet.

  • Szerezz be egy szilikon alátétet, amire rá tudod tenni kutyusod edénykéit, így amikor habzsolás közben esetleg rumlit csinál, játszi könnyedséggel fel lehet takarítani.

  • Ha úgy érzed eljött az ideje megtisztítani az igénybe vett tálkákat, a legjobb módszer erre az univerzális csodaszer, az ecet bevetése. Remekül fertőtlenít és ne aggódj, a szúrós szag is hamar elillan.

3. Maci és rágóka a mosógépbe - A kutyus holmijainak tisztán tartása

Ahhoz, hogy otthonunk csillogjon-villogjon, elengedhetetlen, hogy kutyusunk holmijai is rendszeresen sorra kerüljenek ami az alapos takarítást illeti. Ha csak nem tiltja az adott holmi címkéje, dobjuk nyugodtan havonta mosógépbe kutyusunk fekhelyét, ruhácskáit (ha vannak), játékait és indítsunk el egy jó forró programot. Egy kis ecet hozzáadásával biztosra mehetünk, hogy kedvencünk dolgain parányi baci sem maradjon.

4. Várj egy picit Morzsa! - Kutyatisztító sarok a bejáratnál

Nem kell többé bosszankodnod, hogy egy kiadós, esőáztatta séta után szőrgombócod a nappali közepén megrázza magát és kipettyezi a falakat. Telepíts kutyatisztító sarkot a bejáratnál, legfontosabb eszközeid ehhez:

  • egyértelműen egy olyan törölköző amit nem sajnálsz, hiszen ki tudja milyen szennyeződéseket fog magába szívni kutyusod bundájáról

  • apró lavór vagy mini tepsi

  • palack víz

  • kutyasampon (helyezd bundás barátod tappancsait a vízzel töltött lavórba/tepsibe, majd ha a maszatosság mértéke megkívánja, használj egy kevés kutyasampont és csutakold le kisállatod lábikóit, töröld szárazra…tada, gratulálunk “biztosannemsáros” kiskutyádhoz)

  • jutalomfalat - megérdemli pajtásod a helytállásért

Higiénikus kutyatartás kinti kutyáknál is

5. Bombabiztos dupla lábtörlő - Kint egy, bent egy

Lábtörlője kétségkívül mindenkinek van a bejárati ajtó előtt, na de arra gondoltál már, hogy megduplázd? Teríts bentre is egy kisebb szőnyeget és a piszok, amit a lábtörlő nem tudott letakarítani kedvenced mancsáról, az itt jó eséllyel már le fog jönni.

6. Triumvirátus higiénikus kutyatartáshoz - Szőreltávolító porszívó kefe, mikroszálas felmosó és soook szellőztetés

Eddig olyan tippeket gyűjtöttünk össze amik a maszatos otthont hivatottak megelőzni, no de mivel is könnyíthetnénk meg a takarítást mikor tényleg eljön az ideje? A válasz egyszerű, ma már létezik olyan modern, egy mozdulattal a porszívóra applikálható szőreltávolító kefe, ami egy pillanat alatt összegyűjti kiskedvenced levedlett bundáját. Ha mégis biztosra akarsz menni, vess be porszívózás után egy mikroszálas felmosót és a hatás nem marad el! A szellőztetés pedig ugyebár egy jolly joker, hiszen egyrészt takarítás közben a levegőben repkedő szőrszálakat és hámsejteket nem te fogod beszippantani, másrészt otthonodba is friss illat költözik akár pár perces ablak-tárogatás után.

7. Egy kompakt szőreltávolító szerkezet aranyat ér - Szösztelenítés

A legalaposabb háztartásban is előfordul, ha az ember egy szőrös kis baráttal osztja meg otthonát, hogy több-kevesebb szőrszál éktelenkedik bútorokon, padlón, esetleg magán a gazdin. Ilyenkor válhat szinte családtaggá egy megbízható segítő. Egy kompakt szösztelenítő küldetése, hogy ruhát és minden egyéb felületet megfosszon a rátelepedett elhalt szőröcskéktől.

8. Leplezés - Gyakran használt bútorok takarása

Alighanem vannak otthon kutyusodnak kedvenc kis helyei, kuckói, ahol szívesen dől le egy fárasztó nap után. Amint kipuhatolóztad melyek ezek, teríts rájuk pokrócokat, kanapévédőket, így az esetlegesen koszos kis csülkök nem közvetlenül fognak érintkezni féltett bútordaraboddal.

9. Filléres folteltávolító - Borotvahab

Biztosan ismerős amikor megveszel egy neves, méregdrága folttisztítót és amikor végre bevetésre kerülne a sor…hát, felsül. Felejtsd el ezeket a híres márkákat és nyúlj akár a legolcsóbb borotvahabhoz, garantáltan el fogja végezni a munkát.

10. Válasszuk a sötétebb árnyalatokat - Bútordizájn

Éppen bútorvásárlás vagy felújítás előtt állsz? Gondolj bele, nedves kis nózi, maszatos tappancsok, már nem is tűnik olyan jó ötletnek a hófehér konyhaszekrény. Ha teheted válassz sötétebb árnyalatú bútorokat, hiszen ezeken kevésbé szembetűnő a kosz.

A higiénikus kutyatartás nem egyszerű, de nem is lehetetlen feladat. Emlékezz, ha minden igyekezeted ellenére kiskutyád felfordítja a házat, annál több boldog percet okozott már Neked! Mi azért bízunk benne, hogy a higiénikus kutyatartás 

ÁpolásHigéniaKutyaKutya nevelésKutyás tippek

Kommentelés

Minden komment moderálásra kerül megjelenítés előtt.

Népszerű termékeink

Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)
Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)
+1
Akciós ár7.990 Ft-tól Korábbi ár15.990 Ft
Vélemények