10 TIPP Kutya Örökbefogadáshoz 🐩
0 komment

Fontos tényezők, amire érdemes figyelni kutya örökbefogadás során

Kutya örökbefogadásra adod a fejed? Vagy csak eljátszottál a gondolattal, hogy milyen lenne szerető otthont adni egy nehéz sorsú kisállatnak? Ha már idáig eljutottál, valószínű, hogy felmerült benned az a kérdés is: mi alapján válaszd ki leendő szőrös kis barátod? Mire kell figyelj, mikor örökbefogadni készülsz?

Talán nem is gondolnád mennyi buktatója lehet egy örökbefogadási folyamatnak, ezzel a cikkel azonban abban szeretnénk segíteni Neked, hogy könnyedén megtaláld a hozzád illő kutyust.

A kutya örökbefogadás első kérdése: készen állsz?

Mindenek előtt az a legfontosabb, hogy felmérd saját igényeidet, lehetőségeidet, és erőforrásaidat.

1. Milyen gazdi vagy te?

Figyeld meg a következő napokban, hogyan éled az életed, milyen a napi rutinod, mennyi időt töltesz otthon. Sokat jársz futni és imádod a természetet? Vagy inkább barátaiddal töltöd a szabad idődet? Esetleg rugalmas a munkád és akkor tudsz időt felszabadítani, amikor te szeretnéd? Nem kell akkor sem aggódni, ha nem vagy mindig otthon, viszont mindeképp fontos ezt észben tartani, amikor kutyafajtát választasz. Ezeket a szempontokat azért fontos átgondolni, hogy fel tudd mérni, mennyi időt tudsz majd kutyád számára biztosítani.

A kutya örökbefogadás legszebb pillanatai

2. A Te otthonod a kutyusod egész világa

Szintén fontos tényező, hogy milyen életteret tudsz biztosítani leendő négylábúdnak. Nem mindegy ugyanis, hogy lakásban, vagy kertesházban tartod-e majd kutyusodat, mivel egyes fajták kifejezetten lakásba valók, míg mások, mozgásigényük miatt nem bírják jól a négy fal között.

3. Személyiség teszt kutya örökbefogadás előtt állóknak

Végül, de nem utolsó sorban azt is érdemes felmérni, hogy te, és ha nagycsaládban élsz akkor ők is, milyen személyiségtípust képviseltek? Magas-e az energiaigényetek, vagy inkább lassabb ritmusban élitek a mindennapokat? Ha például ti vagytok az örökmozgó, kertben játszó, gyerek nevetéstől hangos család, rengeteg örömet okozhat egy játékos Golden Retriever kölyök, aki akár még az őszi időben is megfürdik a közeli patakban. Ha viszont inkább otthon bekuckózós, könyvolvasós, társasjátékozós típust alkottok a pároddal, egy Máltai Selyemkutya szívesen csatlakozna hozzátok. Minden kutyának meg van a saját személyisége, így a kutyus választásnál fontos arra is figyelni, hogy mennyire illik az ő személyisége a tiédhez, illetve a családodéhoz.

Kutya örökbefogadás lakásban is

Második lépés: A tökéletes társ kiválasztása

Ha sikerült körvonalazni, hogy mennyi időt, energiát, és milyen gazdi jellemzőket tudsz biztosítani jövőbeli négylábúd számára, jöhet is a következő lépés: megtalálni a hozzád illő kutyafajtát. Ha szeretnél többet olvasni a témában, azt itt tudod megtenni.

Amikor elérkezik a választás pillanata, jobb, ha az ember felkészülten érkezik, és tudja, pontosan milyen jellemzőket érdemes figyelnie. Kifejezetten fontos ez akkor, amikor menhelyről hozunk el kutyust, ugyanis nagyon keveset tudunk arról, milyen volt az eb előélete.

4. Kalandozz el!

Lehet, hogy már lélekben teljesen elköteleződtél az egyik kutyafajta mellett, de ez ne állítson meg abban, hogy nyitott szemmel járj. Sokkal fontosabb tényező az, hogy ott helyben, mennyire érzed úgy, hogy passzol hozzád a kutyus, mint az alapvető elhatározásod. Viszont vigyázz arra is, hogy ne cukiság vagy kinézet alapján dönts meggondolatlanul, ugyanis ez a későbbiekben még rosszul is elsülhet. Tudjuk mi is, milyen nehéz is ellenállni az édes kölyökkutya szemeknek, de ne feledd el megfigyelni a kutyus más jellemzőit is. A következő kérdéseket érdemes feltenni a menhelyen, illetve megfigyelni a kutyuson:

Kutya örökbefogadás kölyökkorban

5. Az Öreg Bölcs és a Naiv Ifjú

A kutyus korát mindenképp érdemes fontolóra venni választás során. Azt is lényeges tudatosítani, hogy amíg egy kölyökkutya energikusabb és talán jobb egészségügyi állapotban van, mint egy öregebb társa, sokkal több törődést, tréninget és kitartást is igényel. Egy idősebb, de fegyelmezettebb, alacsonyabb energiaszintű kutyus azonban nem igényli a folyamatos tanítást, békés kisugárzása pedig egyenesen kellemes lehet egy-egy fárasztó nap után.

6. Kutya baja! Az kutya örökbefogadás buktatói

A kutyus egészségügyi állapota is nagyon fontos téma, mielőtt örökbefogadnád. Az egyik legszebb dolog, ha olyan állatnak adsz gondoskodó, szerető otthont, amellyel rútul elbánt a sors, viszont mérd fel előtte azt is, hogy tudod-e biztosítani számára az ezzel járó esetleges költségeket, illetve azt az elfogadást és türelmet, amit az eb igényelhet.

7. Leszel a barátom? 

Egy újabb fontos aspektus, amit érdemes figyelembe venni mikor választasz, hogy a kiszemelt kutyus hogyan viselkedik másokkal. Egy jól szocializált kutya kedves és barátságos az emberekkel és más állatokkal, illetve viszonylag könnyen alkalmazkodik az új helyzetekhez.

Figyeld meg, hogy viselkedik a blöki az első találkozásotok során.

  • Érdeklődő és barátságos?

  • Kerül téged, akár fél tőled? (Az elején ez egy szintig normális, szoknia kell még a jelenlétedet).

  • Esetleg agresszív viselkedést mutat?

Bárhogy is viselkedik, az első találkozás Veled előrejelzi a kutya későbbi viselkedését ismeretlen helyzetben (például, mikor sétáltatás közben majd idegenekkel találkozik).

8. Az én kajám! 

Figyeld meg leendő kutyusod ételhez való viszonyát. A legjobb módszer erre, ha esetleg részt is tudsz venni egy etetésen. Ha erre nincs lehetőséged, kérdezz rá a menhelyen dolgozóknál. Amiatt fontos megvizsgálni a kutyus evési szokásait, mert sokat elárulhat arról, hogy mennyire igényel tapasztalt gazdit az eb. Abban az esetben ugyanis, ha a kutya evés közben morog, vagy egyenesen agresszív viselkedést mutat, mikor közeledsz felé, az utalhat arra, hogy egy nehezebben kezelhető állatról van szó. Azonban itt is a mérték a kulcsszó, mivel egy kis morgás teljesen normális védelmi reakció egy menhelyi kutyától, aki lehet, hogy több társával evett együtt eddig, és emiatt meg kellett óvnia saját vacsoráit.

9. Előélet: A fekete leves, vagy mégse?

Következő, talán kissé nehezebb téma, a kutyus menhelyre kerülésének oka.

  • Volt-e előző gazdája? Ha igen, miért vált meg szegény ebtől?

  • Egyáltalán mióta van a kutyus a menhelyen?

  • Milyen körülmények között élt eddig az állat?

Ezek a kérdések is olyan fontos információkra deríthetnek fényt, amik felkészíthetnek arra, mire számíts szőrös kis barátodtól hosszútávon. Nagyon valószínű, hogy a menhelyen dolgozók készségesen felelnek ezekre a kérdéseidre, ugyanis nekik is az a céljuk, hogy a hozzád legjobban illő kutyust találják meg, és így csökkenjen az esélye, hogy visszakerül hozzájuk az eb.

10. Örökbefogadás és nevelés: Jó kutya, okos kutya!

Utolsó, mégis nagyon fontos szempont, a kutyus intelligenciájának, és képzettségének felmérése. Hogyan tudod ezt tesztelni? Próbáld ki a következőket:

  • Szólítsd a nevén a kutyust, és figyeld meg, hogyan reagál. Felkapja a fejét? Odajön Hozzád? A füle botját sem mozdítja?

  • Teszteld az alapvető utasításokat: Ül! Fekszik! Marad!

  • Vezesd pórázon a kutyust, és figyeld meg a következőket: Követ-e téged az eb? Esetleg ő az, aki irányít? Vagy teljesen ellenáll?

Miért fontos megfigyelni a kutya képzettségi szintjét? Azért, mert elárulja, mennyi időt kell azzal foglalkoznod, hogy betanítsd kutyusodat, és így az alapvető, de annál fontosabb vezérszavaknak engedelmeskedjen.

Azzal, hogy örökbefogadsz egy állatot, tulajdonképpen megmentesz egy életet, hisz a mai napig a túlzsúfolt menhelyeken rengeteg állatot kényszerülnek elaltatni a gondozók. Elköteleződni viszont egy szőrös kis barát mellett igen nagy felelősség, így fontos, hogy jól megfontolt döntést tudj hozni.

Ha úgy érzed, sikerült elhatároznod magad, hogy gazdi légy, ezzel a cikkünkkel reméljük segíteni tudunk a felkészülésben, illetve készítettünk Neked egy listát arról, hogy miket érdemes beszerezned.

Jó kutyázást kívánunk Neked! Ha termékeinkkel kapcsolatban érdeklődnél, bátran keress minket Facebook oldalunkon!

KutyaKutya nevelésKutyás tippekÖrökbefogadás

Kommentelés

Minden komment moderálásra kerül megjelenítés előtt.

Népszerű termékeink

Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)
Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)
+1
Akciós ár7.990 Ft-tól Korábbi ár15.990 Ft
Vélemények