Sziámi Macska: a Cicák Géniusza 🐈🤓
0 komment

Tudnivalók és tartási tippek

Biztosan Te is hallottad már a nagy kérdést kisállatosok körében: kutya, vagy macska? Ilyenkor gyakran egy kutyás és egy macskás ember veszekedésében a kutyás fél arra hivatkozik, hogy a kutyák társasági lények, a macskák pedig lusták és önzőek. A mi válaszunk a kérdésre: mindkettő! De egy biztos, az elkötelezett kutyás emberek nem találkoztak még a sziámi macskával – tanítható, társaságkedvelő, odaadó fajta, de nem ez az egyetlen különlegessége. Ha közelebbről szeretnéd megismerni a sziámi macskát, olvasd tovább cikkünket!

Sziámi macska

1. A sziámi macska megjelenése

Egyedi jellemzője a sziámi macskának, hogy fehéren jön világra. A hópihe kiscicák csak később válnak színessé, lábaik, füleik, farkaik színt kapnak, leggyakrabban szürkés, barnás árnyalatokat. Elbűvölőek kismacskaként és felnőtt úrihölgyként vagy úriemberként is! Karcsú végtagjaikkal, hosszú nyakával igazi előkelőséggel kelnek fel-alá otthonunkban. Nagyon jellegzetesek még a mélykék szemei, amelyek gyönyörű kontrasztot alkotnak a fej sötét szőrszínével. Bizony nehéz nemet mondani, ha valamit szeretne tőled, de azért mértékkel a jutalomfalatok osztogatásakor!

2. Az intelligens macska

A sziámi macskát azért szokták a kutyákhoz hasonlítani, mert többé-kevésbé ő is tanítható: intelligens fajta, de nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy macskával van dolgunk. Benne is van ugyanis egy olyan makacsság, ami arra sarkallja, hogy ő döntsön afelett, hogy mennyit hajlandó megtanulni. Fontos ezt a tulajdonságát figyelmebe venni, a nem az nála nemet jelent, ha ráerőlteted, csak a várttól ellenkező reakciót váltod ki belőle. Egy kis jutalomfalattal azért ő is megvesztegethető! Ha tippekre vágysz, egészséges jutalomfalat receptekről itt írtunk.

 

Sziámi macska kölyökkorban


3. Játékos, odaadó fajta: a sziámi macska család kedvence

Ha az a képzeted a macskákról, hogy egész nap valahol a házon kívül kóborolnak, és csak enni járnak haza, a sziámi macska esetében meg fogsz lepődni: kifejezetten társasági lény, barátságos természetű, aki szívesen tölti az idejét a családdal, valamint elkötelezett gazdája iránt. Éhezik a törődésre, nagy közlékenységével igyekszik felhívni magára a figyelmét, és elvárja, hogy gazdája is odaadó legyen felé.

A sziámi macska szereti az otthon melegét, így ne lepődj meg, ha a bekuckózásra alkalmas helyeket keresni! Egy meleg macskaágy számára maga a paradicsom!

Még jobban érzi magát, ha nem egyedüli macskaként illeszkedik be a családba. Más társaival odaadón és hosszú ideig tud játszani, szoros köteléket alakít ki velük. Ha igazán a fajta megszállottjává válsz, már jöhet is a második sziámi macsek a családhoz!

4. Tartási alapelvek

Egy ilyen kecses fajtát ne hagyj ápolás nélkül! Nem kell túlzásba esni, rövid szőre könnyen ápolható, de ne felejtsd el átfésülni heti szinten a szőrét cicafésűvel, vagy szőrtelenítő kesztyűvel, hogy a kihullott szőrt egy helyre gyűjtsd össze! 

A fajta hajlamos szem- illetve fogbetegségekre, így legyen az ápolási rutin része, hogy átvizsgálod, látsz-e bármifajta elváltozást a testén, hogy baj esetén időben állatorvoshoz fordulhass!

Az egészséges sziámi macska tartáshoz hozzátartozik a megfelelő mennyiségű etetés is. A karcsú lábai bizony nem alkalmasak arra, hogy nehéz testet cipeljenek: ennél a fajtánál különösen ügyelj arra, hogy ne etesd túl! Ha meg szeretnéd mozgatni, tartsd észben, hogy a sziámi macska nagyon szeret ugrálni, szereti a magasságot, ezért egy macskafa kiváló játék lehet a számára, de egyéb ugrálásra ösztönző játék mellett sem fog unatkozni.

A legfontosabb azonban a sziámi macska tartásakor, hogy megfelelő figyelemben, szeretetben részesítsd! Ha nem szeretnéd, hogy képességein és akaratán túl teljesítsen, egy szerető, odaadó, intelligens cicád lehet a sziámi macska személyében.

További tartalmakért kövess minket Facebook oldalunkon is!

CicaMacskaMacska nevelésMacskafajták

Kommentelés

Minden komment moderálásra kerül megjelenítés előtt.

Népszerű termékeink

Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)
Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)
+1
Akciós ár7.990 Ft-tól Korábbi ár15.990 Ft
Vélemények