A Nagy Dilemma: Macskabútor vagy Kaparófa? 🐾🧶
0 komment

Mégis melyiket válasszam? 

Cikkünkben most ebben próbálunk segíteni, a megfelelő darabot ugyanis számos szempontot figyelembe véve érdemes kiválasztani. Akkor lesz meg a tökéletes, ha többek között cicád életmódjához passzol, kaparásra csábító anyagból készült, stabil és magas. Ha tovább olvasol, körvonalazódik, hogy nektek melyik lenne a legjobb választás! 

Miért élesítik a macskák a karmaikat? 

A karomélesítés funkciója elsősorban a territóriumjelölési ösztön. Ezek a tappancsról a felületre kerülő egyedi hormonjelölések egyértelmű üzenettel bírnak a többi macska számára: ”Ez az én területem!”. Emellett karommegújító szereppel is bír a kaparás, hiszen mint az embereknél, úgy a cicáknál is életük során folyamatosan nő a karmuk, annyi eltéréssel, hogy náluk rendszerint a régebbi, felső réteg cserélődik, ebben a folyamatban segít az élesítés. A kaparászást akár sajátos edzésformának is tekinthetjük, hiszen különböző izomcsoportokat mozgatnak meg, ez pedig jól jön vadászatkor. 

Így szoktasd le a bútorok karistolásáról 

Sokrétű okai lehetnek miért is hagyja macsekod porosodni macskabútorát vagy kaparófáját és választ inkább értékes szőnyegeket, kanapét vagy az ajtófélfát élesítésre. 


Elképzelhető, hogy azt szeretné megmutatni mennyire magabiztos a saját territóriumán, de az is lehet, hogy jelenlegi kaparófája nem felel meg az igényeinek, túl alacsony, instabil. A tökéletes macskabútor kritériumainak szenteltünk egy egész alfejezetet. 

Lehet, hogy kint nem érzi magát olyan biztonságban, hogy nekilásson az élesítésnek, ezért tesz kárt bent, ismerős közegben a berendezésben. Figyelemkeltésként, játékra hívásként is értelmezhető, amolyan incselkedés a gazdival. 


De hogyan szoktassuk le a cicát a károkozásról? Szolgáljunk alternatívával, figyeljük meg hol és mit kapar cicánk. Például, ha egy kötélből készült divatos puff esett áldozatul a karmolászásnak, szerezz be egy kötélből készült kaparófát, így tudod a legkönnyebben átszoktatni, meg persze jutifalatokkal. A sikerhez hozzájárulhat az is, ha a kaparófát feromon párologtató mellé helyezzük, ez a cicus biztonság- és komfortérzetét növeli. 

A legnépszerűbb típusok

Nem mindegy melyik darab mellett tesszük le voksunkat, hiszen mind teljesen más célra szolgál. Szűkítsük a kört a különböző típusok megismerésével! 

  • Egyszerű kaparófa: Egy teljesen szimpla kaparófa, stabil alapzatból és kaparóoszlopból áll. Legnépszerűbb képviselőnk a Malatec Szizálkenderes Kaparófája. 
  • Kaparófa kis magaslati pihenővel: Ez tulajdonképpen egy kaparóoszlopból és annak tetején egy kuckóból vagy platformból áll. Nincs is jobb, mint egy kiadós karomélesítés után elnyúlni! Erre a típusra tökéletes példa a Vida Pálmaformájú vagy Plüss Borítású Kaparófája. 
 • Mászóka: Egy mászókán minimum 2, egymással párhuzamos kaparófa helyezkedik el és több szusszanásra alkalmas hely is van rajta, ahol a cicus fújhat egyet a tartalmas játék után. Pont ilyen darab a Vida Tekintélyes Mászókája vagy a Malatec 5 Szintes Mászókája. 
  • Macskabútor / Cica-apartman: Ha több cicád van, számotokra a macskabútort tudjuk javasolni, mérete miatt több szőrgombóc tud rajta akár egyszerre játszani, pihenni vagy karmukat élesíteni. Kedvelt termékeink közé tartozik a Malatec Tágas Macskabútora és a Vida Sokoldalú Macskabútora.                                  

  Mit preferálnak a cicák? 

  Ha éppen az otthonunkba tökéletesen passzoló és cicánk minden igényét kielégítő darabot keressük a bőség zavarával szembesülhetünk, dülöngélő karton-csoda, csilivili magas kastély, a lehetőségek száma végtelen. Na de milyen is egy jó kaparófa vagy macskabútor?


  Röviden összefoglalva a választásnál a legfontosabb tényezők a magasság és strapabíróság, a nem csak kaparásra alkalmas anyagok, valamint a függőleges és vízszintes felületek

  A kaparóoszlopnak elég magasnak kell lennie ahhoz, hogy akár teljes egészében kitudja nyújtóztatni tagjait a macsek, kényelmetlen lehet, vagy elveheti a kedvét a használattól, ha görnyednie kell, de csontozatának sem tesz jót.

   

  A legmérvadóbb ok, amiért a cicák például a kanapét célozzák meg karomélesítés gyanánt a stabilitás. Éppen ezért, ha a megvásárolt kaparófa instabil vagy használat közben dülöngél, a cica elveszti benne bizalmát. A természetben is a megmozdíthatatlan fákhoz fordulnak, ha úgy érzik, itt az idő kaparni, érthető, hogy otthon is a “lebetonozott” érzetet részesítik előnyben. Arról nem is beszélve, hogy egy labilis kaparóoszlop vagy macskabútor hihetetlenül balesetveszélyes is tud lenni, akár használójára is dőlhet. 


  Ami a felület anyagát illeti, a mindenkori kedvencnek a szizál számít - kaparófa és macskabútor kínálatunk java része is ebből készült - mivel ez természetes érzetet kelt, kellemes kaparás élményt biztosít és a macskaegészségre sem ártalmas. Különösen kedvelik a szőrgombócok, hiszen karomélesítés közben kissé foszlik a szizál, mégsem használódik el néhány alkalom után. Egy dologra ügyeljünk, semmiképpen se juttassunk cicánk karmai közé szőnyeggel borított kaparófát, hiszen a hasonló textúra miatt a karomélesítést az otthoni értékes szőnyegeken is minden bizonnyal folytatni fogja.
  MacskaMacska nevelésMaszoka

  Kommentelés

  Minden komment moderálásra kerül megjelenítés előtt.