A Nagy Kutyaeledel Kalauz ūüźĖūüć≤
0 komment

Milyen eledelt v√°lasszak kutyusomnak?


Az √°llateledelek piac√°n ma m√°r ezer √©s egy f√©le t√°pb√≥l, nedveseldelbŇĎl, jutalomfalatb√≥l lehet v√°lasztani, ami egyr√©szt szuper, mert √≠gy elŇĎbb-ut√≥bb biztosan beleakadsz a t√∂k√©letesbe, ami hossz√ļt√°von is bev√°lik kutyusodnak, m√°sr√©szt viszont nem k√∂nny√≠ti meg a dolgod a v√°laszt√°sban, hogy m√©g egy m√°rk√°n bel√ľl is rengeteg vari√°ci√≥ lelhetŇĎ fel. Ember legyen a talp√°n, aki √°tl√°tja, hogy milyen √°rban, milyen √∂sszetevŇĎkkel, milyen kiszerel√©sben √©rdemes v√°s√°rolni. El√°rulunk egy titkot: gyakran m√©g az ezzel foglalkoz√≥k, √°llatorvosok, kutyatr√©nerek, teny√©sztŇĎk sem √©rtenek egyet abban, hogy milyen t√≠pust √©rdemes v√°lasztani. √ćgy a d√∂nt√©s v√©gsŇĎsoron a Ti√©d lesz, ezzel a cikkel csup√°n egy t√°mpontot szeretn√©nk ny√ļjtani, hogy mi milyen eledeleket javaslunk k√ľl√∂nb√∂zŇĎ m√©retŇĪ, √©letkor√ļ, √©letform√°j√ļ kuty√°knak!

1. MegfelelŇĎ t√°pl√°lkoz√°s, f√©l eg√©szs√©g

A minŇĎs√©gi, teljes√©rt√©kŇĪ t√°pl√°lkoz√°s ugyanolyan fontos r√©sze a boldog √©s kiegyens√ļlyozott kutya√©letnek, mint a megfelelŇĎ mozg√°s √©s a szeretetteljes gondoz√°s. A t√°panyagd√ļs t√°pl√°l√°s seg√≠t kialak√≠tani az eg√©sz√©ges b√©lfl√≥ra-egyens√ļlyt, hozz√°j√°rul az immunrendszer megfelelŇĎ mŇĪk√∂d√©s√©hez.¬†

A legfontosabb krit√©rium a m√©rlegel√©skor, hogy magas h√ļstartalm√ļ eledelt v√°lasszunk, hiszen a kutya ragadoz√≥ √°llat, √©trendj√ľk fŇĎ alkot√≥j√°nak a h√ļsnak kell lennie. Magas h√ļstartalom, alacsony gabonatartalom: ez jellemzi a pr√©mium kutyat√°pot. Vannak olyan √∂sszetevŇĎk, amelyek csak az em√©sztŇĎrendszert terhelik, √©s egy√°ltal√°n nem sz√ľks√©gesek a kutya sz√°m√°ra: p√©ld√°ul a mesters√©ges sz√≠nez√©kek, tart√≥s√≠t√≥szerek, √≠zfokoz√≥k.

2. Váltogass a tápok között!

T√∂bb szak√©rtŇĎ egyet√©rt abban, hogy √©rdemes 2-6 h√≥naponk√©nt v√°ltogatni az eledelek k√∂z√∂tt, mert hossz√ļt√°von unalmas √©s egyhang√ļ lesz a kedvenced sz√°m√°ra ugyanaz az √©tel, sŇĎt, ak√°r allergi√°s reakci√≥t is kiv√°lthat. Persze nem kell minden egyes alkalommal √ļjf√©le t√°p ut√°n kutatnod, lehet az is, hogy k√©t-h√°rom f√©l√©t v√°ltogatsz, mire megunja az egyiket, elfelejti, milyen is volt az elŇĎzŇĎ!

Ha v√°ltoztatsz a di√©t√°j√°n, fokozatosan tedd, elŇĎsz√∂r csak a r√©gi t√≠pus√ļ eledel√©hez keverd az √ļjat, √©s miut√°n lecser√©lted teljesen, figyeld, hogy hogyan reag√°l r√° kedvenced! Lehet, hogy az √ļj eledel egy √∂sszetevŇĎj√©re allergi√°s lehet, vagy k√ľl√∂nb√∂zŇĎ t√≠pus√ļ h√ļsokat nem kedvel a gyomra.¬†

3. A nagy tápválasztó

Rengeteg tov√°bbi szempontot lehet m√©rlegelni, de most n√©zz√ľk meg ink√°bb a v√°laszt√°st a gyakorlatban! Mi a Petson csapat√°ban √©letkor szerint csoportos√≠tjuk a t√°pokat, ezt tekintj√ľk elsŇĎdleges szempontnak a t√°p v√°laszt√°sakor. A kutya aktivit√°s√°nak megfelelŇĎen v√°ltoztathat√≥ a mennyis√©g, illetve figyelembe veendŇĎ, ha b√°rmif√©le allergi√°ja van a kuty√°nak. A k√∂vetkezŇĎekben √©letkor szerint aj√°nlunk t√°pokat!

4. Kölyökkutyák etetése

A Panzi GetWild k√∂ly√∂kt√°pja k√∂nnyen em√©szthetŇĎ h√ļsokb√≥l (csirkeh√ļs, hal) k√©sz√ľlt, √©s az √°sv√°nyi anyagok √©s vitaminok biztos√≠tj√°k, hogy a n√∂v√©sben l√©vŇĎ kis√°llat teljes√©rt√©kŇĪen t√°pl√°lkozzon - ez ebben az idŇĎszakban k√ľl√∂n√∂sen fontos! Ha nincs csirkeallergi√°ja, kitŇĪnŇĎ v√°laszt√°s.

√Čtelallergi√°s k√∂ly√∂kkuty√°k sz√°m√°ra a Julius K-9 sz√°razt√°pj√°t aj√°nljuk, t√∂k√©letes opci√≥, ha kedvenced allergi√°s a sz√°rnyas h√ļsokra, √©s min√©l k√≠m√©letesebb √∂sszetevŇĎjŇĪ t√°pot keresel:

  • Term√©szetes √∂sszetevŇĎkbŇĎl k√©sz√ľlt

  • Gy√ľm√∂lcs √©s z√∂lds√©g forr√°s√ļ rosttartalom jellemzi

  • Hozz√°adott √≠z√ľletv√©dŇĎt tartalmaz

  • Term√©szetes forr√°s√ļ omega-3 zs√≠rsavakkal van tele

  • Teljesen sz√°rnyasmentes recept alapj√°n k√©sz√ľlt

Hasonl√≥ tulajdons√°gokkal rendelkezik a Panzi FitActive hipoallerg√©n sz√°razt√°pja, amely szint√©n halb√≥l √©s b√°r√°nyb√≥l k√©sz√ľlt - ezek a kuty√°k sz√°m√°ra legk√∂nnyebben em√©szthetŇĎ √°llati eredetŇĪ feh√©rj√©k, amelyek ritka esetben v√°ltanak ki allergi√°s reakci√≥t.

Ha további tápokra vagy kíváncsi, válogatásunkat kölyköknek itt találod!

5. T√°pok felnŇĎtt kuty√°knak

FelnŇĎtt kuty√°k r√©sz√©re j√≥val nagyobb v√°laszt√©k √°ll a rendelkez√©sre. Mire el√©ri a kutya a felnŇĎtt kort, m√°r lehet egy sejt√©s√ľnk r√≥la, hogy milyen t√≠pus√ļ √©lelmiszer a megfelelŇĎ sz√°m√°ra, ha valamire allergi√°s, az ekkora m√°r biztosan kimutatkozott, √≠gy lehet√ľnk k√≠s√©rletezŇĎbbek!

A Panzi PitActive √∂t v√∂r√∂sh√ļsb√≥l k√©sz√ľlt hipoallerg√©n t√°pja nem csak allergi√°s kuty√°knak ide√°lis: a 15 kg-s zs√°k 11.93 kg-nyi feldolgozott h√ļst tartalmaz, cs√∂kkentett gabonatartalma miatt pedig rendk√≠v√ľl t√°panyaggazdag. A mozg√°sban l√©vŇĎ, izgŇĎ-mozg√≥ kuty√°knak k√ľl√∂n√∂sen hasznos, ha ilyen magas minŇĎs√©gŇĪ t√°p jut a t√°ljukba.

A m√©lt√°n h√≠res Pedigree sz√°razeledelek az√©rt ide√°lis v√°laszt√°sok, mert nagy t√°p√©rt√©k√ľk mellett a fogak eg√©szs√©g√©t is nagy odafigyel√©ssel szolg√°lj√°k: t√°pjaikban a kuty√°k √°llkapcsukhoz igazod√≥ szemcs√©ket fejlesztettek ki, melyek seg√≠tenek megŇĎrizni a fogak tisztas√°g√°t √©s az √≠ny eg√©szs√©g√©t.

A Purnia Dog Chow csirk√©s sz√°razt√°pja Jolly Joker lehet azokn√°l a kuty√°kn√°l, akik nem allergi√°sak a csirk√©re: teljes √©rt√©kŇĪ, k√∂nnyen em√©szthetŇĎ eledel, amely seg√≠t az immunrendszer megfelelŇĎ mŇĪk√∂d√©s√©ben. De a sz√°rnyasokra allergi√°s kutyusoknak sem kell agg√≥dniuk: b√°r√°nyos verzi√≥ja is van ugyanennek a t√°pnak!

A k√≠n√°lat azonban enn√©l j√≥val bŇĎs√©gesebb, ezen az oldalon √∂sszegyŇĪjt√∂tt√ľk az √∂sszes √°ltalunk javasolt felnŇĎtt kuty√°knak val√≥ t√°pot!

6. T√°pok idŇĎs kuty√°knak

Az idŇĎs kuty√°k szervezete, miut√°n j√≥val kev√©sb√© akt√≠vak, mint a fiatal t√°rsaik, m√°r m√°sf√©le t√°pl√°lkoz√°st ig√©nyelnek. A gy√°rt√≥k kifejezetten a senior korba l√©pŇĎ tappancsosok ig√©nyeinek megfelelŇĎen alak√≠tott√°k ki ezeket az eledeleket, ez√©rt ha idŇĎs kuty√°nk eg√©szs√©g√©t meg szeretn√©nk ŇĎrizni, √©rdemes a direkt nekik kital√°lt t√°pok k√≠n√°lat√°b√≥l v√°lasztani!

A Purina Dog Chow senior t√°pj√°t 9 √©ves kor felett aj√°nlj√°k, √∂sszetevŇĎit j√≥ t√°panyag-felsz√≠v√≥d√°si tulajdons√°gok, term√©szetes vitaminforr√°sok jellemzik. B√°r√°nyb√≥l k√©sz√ľlt, √≠gy a csirk√©re allergi√°s kuty√°k is fogyaszthatj√°k!

A Julius K-9 Senior t√°pja nem csak az idŇĎs, de a kev√©s aktivit√°st v√©gzŇĎ kuty√°knak is ide√°lis: ez a kettŇĎ gyakran egy√ľtt j√°r, az √∂reg kuty√°k m√°r nem sz√≠vesen szaladnak el a labd√°√©rt, vagy k√≠s√©rnek el minket futni. A hozz√°adott √≠z√ľletv√©dŇĎvel nagy seg√≠ts√©g lehet az √∂reg kutya iz√ľleti probl√©m√°iban is!

J√≥ v√°laszt√°s lehet m√©g a nedveseledel is a senior kuty√°knak, ha m√°r nehezebben tudnak r√°gni: p√©ld√°ul az Animonda Grancarno nedveseledele. Azonban ebben az esetben is √©rdemes sz√°razt√°ppal keverni, hogy teljes√©rt√©kŇĪ √©tkez√©sben r√©szes√ľlj√∂n.

IdŇĎs kuty√°knak k√©sz√≠tett tov√°bbi t√°pok k√∂z√∂tt itt b√∂ng√©szhetsz.

7. Speciális igények

Term√©szetesen nem mindig elegendŇĎ az √©letkor jelz√©s alapj√°n megtal√°lni a t√∂k√©letes t√°pot kedvencednek, hiszen nem minden kutya egyforma. ElŇĎfordulhat, hogy a kuty√°d valamilyen fajta h√ļsra, vagy √∂sszetevŇĎre allergi√°s. Ebben az esetben speci√°lis √©trendre van sz√ľks√©g kivizsg√°l√°st k√∂vetŇĎen, hipoallerg√©n t√°pokra, vagy az adott allerg√©nt nem tartalmaz√≥ eledelre.

P√©ld√°ul a Julius-K9 hipoallerg√©n t√°pja, amely lazacb√≥l √©s spen√≥tb√≥l k√©sz√ľlt, amely csak hipoallerg√©n feh√©rjeforr√°sokat tartalmaz, √≠gy p√©ld√°ul csirkeallergia eset√©n kitŇĪnŇĎ v√°laszt√°s.

De nem csak allergia eset√©n lehetnek megfelelŇĎek ezek a t√°pok, elŇĎfordulhat, hogy h√≠z√°sra hajlamos, vagy m√°r elh√≠zott kuty√°r√≥l van sz√≥, akinek az eg√©szs√©ge megŇĎrz√©s√©nek √©rdek√©ben √©rdemes lefogynia. A Panzi FitActive hipoallerg√©n b√°r√°ny t√°pj√°t¬†allergi√°s kuty√°k mellett alacsony aktivit√°s√ļ, vagy t√ļls√ļlyus kutyusok sz√°m√°ra is aj√°nlja.

Ha kíváncsi vagy további speciális tápokra, tekintsd meg válogatásunkat.

Rem√©lj√ľk, a cikkben aj√°nlott t√°pokkal megtal√°ltad a kedvencednek megfelelŇĎt! :)¬†

Kommentelés

Minden komment moder√°l√°sra ker√ľl megjelen√≠t√©s elŇĎtt.