Az Egészséges és Kiegyensúlyozott Husky 🐺🥗
0 komment

Útmutató, tippek, tanácsok

A husky egy rendkívül aktív kutya, ez nem véletlen, hiszen eredetileg munkakutya volt – emlékezzünk csak a filmekre, ahol szánhúzó kutyaként találkozunk velük. Mára játékos, szeretetteljes jelleme miatt elsősorban családi kedvencként ismerjük, de eredetét nem tudja megtagadni, továbbra is sok aktivitásra van szüksége ahhoz, hogy boldog és kiegyensúlyozott életet éljen. Egy ilyen masszív testhez, izgő-mozgó természethez nem csak a mozgás mennyiségére és minőségére kell figyelni, hanem ehhez mérten az energiabevitelére is, azaz, hogy mivel és hogyan táplálod. Mint ahogy minden más élőlény esetében, úgy a huskynál is az egészséget kívül és belül is szükséges gondozni. Hogy hogyan maradjon egészséges a huskyd? Ebben nyújtunk most segítséget!

 

Tartalomjegyzék
  1. Nincs helye tunyaságnak!
  2. Mi fán terem a boldog husky?
  3. A szép husky titka
  4. Így etesd a huskyd!

 

1. Nincs helye tunyaságnak!

Mint írtuk, a huskyk munkakutyák szibériai szánhúzó múltjuk miatt, ezért nem fogod tudni elbliccelni a mindennapos mozgást: legalább napi 30-60 perc intenzív mozgásra van szüksége a fajtának ahhoz, hogy a nap közben felgyülemlett energiáját felszabadítsa. Ha épp nincs kapacitásod egyébre, egy kiadós séta is megfelelhet, de még jobb, ha változatos mozgásformákba vezeted be őt: a legjobb társ, ha biciklizni támadna kedved, de futás, kocogás esetén se felejtsd őt otthon! Úszás, túra, labdajáték: engedd szabadra a fantáziád, a huskyd nem fog nemet mondani olyan helyzetekre, ahol aktív lehet!


Ami még szibériai eredetéből megmaradt, az az, hogy hűvös, hideg időben érzi magát a legkomfrotosabban: ezért a nyári kánikulával nehezen küzd meg mozgás közben. Ilyenkor figyelj arra, hogy a napi mozgásra vagy kora reggel kerüljön sor, amikor még nem tűz a nap, vagy pedig este, amikor már lemenőben van. Ha mégis nap közben viszed sétálni, keresd az árnyékos helyeket!

Fontos, hogy mérd fel, hogy van-e energiád arra, hogy lépést tarts a huskyd fáradhatatlanságával. Ha nincs erre mindennapos kapacitásod, egyáltalán nem jelenti azt, hogy nem lehetsz jó husky-gazdi, mindenestre gondoskodj róla, hogy barátok, családtagok, akár kutyaszitterek át tudják vállalni a feladatot azokban az időszakokban, amikor el vagy havazva.

Az elegendő mennyiségű mozgás azért is fontos a számára, mert a nagy aktivitása tette olyan kutyává, amelyre kevés örökletes betegség jellemző – ha fenntartod ezt a jó tulajdonságát, egyenes az út az egészséges husky élethez!

2. Mi fán terem a boldog husky?

Ez talán már a huskyd mentális egészségéhez tartozik hozzá: ő egy nagyon szociális lény, ezért boldoggá teszi, ha új játszótársakat ismerhet meg. 

Ha kölyök huskyd van, mindenképp olvasd el a kölyökkutyák szocializációjáról szóló cikkünket, ami segít eligazodni, hogyan kezd el kiskutyád szocializációját!

A kutyafuttatók erre kiváló helyek, de barátok, szomszédok kutyáival is össze lehet őt boronálni. A legjobb, ha vele azonos méretű kutyát találtok játszótársául, hogy tudja vele tartani a lépést!

A husky egy rendkívül intelligens kutya, és boldogságához hozzátartozik, hogy agyi kapacitásának kihasználsára sarkallod. Ezért a sportos aktivitáson kívül mentálisan is fontos leterhelni, labdajátékokkal, appartírozással (eldobás-visszahozás), bújócskával – lényeg, hogy gondolkodásra sarkalld.

3. A szép husky titka

Ennek a csodaszép bundanák bizony szüksége van az ápolásra: a husky évente 2-3 alkalalommal szőrzetváltáson megy keresztül, tavasszal és ősszel, ezek a periódusok általában három hét alatt lezajlanak. Ilyenkor gyakrabban kell őket fésülni, de egész évben legalább heti egyszer javasolt a szőrzet ápolása, hogy a halott szőrszálakat eltávolítsuk a bundáról, hogy friss és fényes maradhasson. A bunda fényességében a megfelelő minőségű táplálék is szerepet játszik!

Egy kefére, és/vagy egy szőrtelenítő kesztyűre mindenképpen szükséged lesz: de ne ijedj meg, könnyen fésülhető szőrről van szó, és egy átfésüléssel, törölközővel szárazra törléssel általában le is pereg róla a kosz, ritkán van szüksége fürdetésre. Ha mondjuk mocsaras, sáros területen garázdálkodott, érdemes lehet lefürdetni, és átmosni a szőrét egy kíméletes kutyasamponnal, vagy tiszta vízzel, de ha nem indokolja semmi az alapos megtisztulást, évente egyszer bőven elegendő a fürdetés a számára.

Semmiképp se vágd vagy borotváld le a szőrét nyáron, mert bár jó ötletnek tűnhet a nyári szenvedésén enyhíteni, számára ez a bunda fontos, hogy a káros UV sugárzástól megvédje a bőrét.

 

4. Így etesd a huskyd!

A husky etetésében a kulcsszó a minőség. A fajtát eredetileg úgy tenyésztették ki, hogy kevés táplálékkal is beérje, hogy bírja az egész napos munkát utánpótlás nélkül is. Ezért bár az lenne logikus, hogy a sok mozgáshoz nagy mennyiségű táplálék társul, valójában nincs szüksége óriási lakomákra a huskynak ahhoz, hogy maradjon energiája a sok játékhoz és testmozgáshoz.


A felnőtt kutyát naponta egy vagy két alkalommal ajánlott etetni, és fontos, hogy az evések után legalább 90 percig ne végezzen nagy energiafelhasználást igénylő testmozgást.

Az állatorvosok azt javasolják, hogy a huskyt 80%-ban száraztáppal, 20%-ban nedves táppal etessük. De ne csak a fehérjebeviteléről gondoskodj: adj neki jutalomfalatokat, amelyek álljanak zöldésgekből és gyümölcsökből! A dinnye vagy az alma (mag nélkül) tökéletes vitaminforrás számukra egy nyári napon.  

A huskynak magas fehérjetartalmú étrendre van szüksége ahhoz, hogy izmait kordában tartsa. Ezért tápválasztásnál legyen prioritás a magas hústartalom, és még jobb, ha többféle húsból készült a táp!

A Panzi FitActive tápja például öt vöröshúsból készült: a 15 kg-s zsák 11.93 kg-nyi feldolgozott húst tartalmaz, csökkentett gabonatartalma miatt pedig rendkívül tápanyaggazdag. Pont ideális egy huskynak, akinek izgő-mozgó természete miatt sok fehérjére van szüksége! Szintén magas hústartalma miatt ajánljuk a Brit Premium csirkés tápját, amely 50% hústartalommal ideális nagy energiaigényű kutyusoknak, illetve a gyártó kifejezetten aktív kutyáknak ajánlja a Brit Care tápot. És persze, hogy ne csak száraz tápot egyen, időnként etesd nedves eledellel is!

De persze előfordulhat, hogy huskyd érzékeny gyomrú, esetleg allergiás a baromfi húsokra, erre az esetre nagyon népszerű a Panzi Fitactive bárányos, almás, rizses tápja, amely amelett, hogy teljes értékű táplálkozást biztosít, nem terheli meg az emésztőrendszert, de ugyanilyen előnyökkel bír a Julius K bárányos tápja is.

A huskynak a jó minőségű fehérjéken kívül széndhidrátokra is szüksége van. A kutyák számára a jó szénhidrátokat a keményítők és a rostok jelentik: ezek szintén részei a kutyatápoknak. A borsó, a kukorica, a sárgarépa, a bab, a rizs, a burgonya olyan keményítőforrások, amelyeket a husky megehet. Érdemes a tápok összetevőjénél átböngészni, hogy milyen szénhidrátforrásokat használ az adott táp, és előnyben részesíteni a felsoroltakat!

Zsírok is fontos részét képzik a teljes értékű táplálkozásnak, a legjobb zsírforrásokat pedig a halolaj, a növényi olajak, és a baromfizsír jelentik. Természetesen ne feledkezz meg arról sem, hogy egész nap sok friss vizet kell biztosítani a számára!

Ha a kutyus nem tolerálja jól a neki szánt étrendet, ezt idővel észre fogod venni: laza széklet, korpásodás, túlzott vedlés, és elhízás a leggyakoribb jelek. Ebben az esetben ha bizonytalan vagy, mit csinálsz rosszul, beszélj állatorvosoddal!

 

EgészségHuskyHusky ápolásHusky etetésHusky nevelésKutya nevelésKutyaeledelKutyatápSzibériai husky

Kommentelés

Minden komment moderálásra kerül megjelenítés előtt.