Golden Retriever: így legyen egészséges🐕⚕️
0 komment

Út a boldog és fitt goldihoz


A golden retriever jelenléte mindenkit boldoggá tesz, odaadása, barátságossága, nyugodt természete jó hatással van környezetére. Nem véletlen, hogy az amerikai filmekben is az idilli, családi jelenetek népszerű szereplője. De ne csak a saját boldogságunkra gondoljunk, amikor a golden retrievert választjuk a család kedvencéül! Mitől lesz egy goldi boldog és kiegyensúlyozott? A szeretetteljes környezeten túl közérzetében nagy szerepet játszik egészsége: ápolása, etetése, mozgása. A cikkben arról fogunk írni, hogyan hozhatod ki a maximumot goldid egészségéből!

1. A golden retriever egészsége

Sajnos a golden retriever nagy népszerűségéhez hozzátartozik, hogy a túltenyésztés miatt sok fajtára jellemző betegség alakult, így például a csípődiszplázia, a kölyökdiszplázia, az örökletes szürkehályog és az epilepszia. Ahhoz, hogy a minimálisra csökkentsük a betegségek kialakulásának az esélyeit, mindenképpen megbízható tenyésztőtől kell vásárolni, aki elvégezte a szükséges egészségügyi szűréseket a tenyésztés előtt, és aki lekövethető információt tud nyújtani a kutya családfájáról. 

 

Golden retriever gazdával

2. Tisztaság fél egészség


Kezdjük talán a legegyszerűbbel! Tisztaság, fél egészség – tartja a mondás, és ez a kutyáknál sincs másképp, ápolásuk egészségük megőrzésének egyik alappillére. A golden retriever gyönyörű, selymes arany szőre rendszeres ápolást igényel, nem csak azért, mert hosszú, hanem, mert ez a fajta nem csak a vedlési időszakban, hanem egész évben hullajtja a szőrét. Hidd el, ő fogja a legkevésbé bánni, ha egy szőrtelenítő kesztyűvel végigmész heti egy-két alkalommal a szőrén!


De ne csak ennyiben merüljön ki az ápolás! Fontos, hogy az ápolási rutin része legyen az orr, a fül, és a karmok átvizsgálása is. Ha szokatlan váladékot tapasztalsz orr- vagy fültájékon, érdemes megejteni egy állatorvosi látogatást! A karmokat pedig ajánlott időnként rövidre vágni, különösen, ha a kertben nincs aszfalt, ahol le tudná koptatni. Kinti, erdős-bokros tájakon való sétálás után semmiképp sem maradjon el a bunda átvizsgálása, a szépséges szőrzet sajnos a kullancsoknak is gyakran megtetszik. Ha pedig bolhákkal gyűlik meg a baja, ezt is mindenképpen kezeljük bolhairtó fésűvel!

 

Ezen kívül a fogak ápolása is fontos, a fogkő megelőzéseként időnként meg lehet mosni a fogát, vagy pedig különféle fogtisztításra kitalált rágó termékeket is lehet neki adni.

 

Golden Retriever lakásban is

3. Egészséges táplálék, egészséges golden retriever


Mi más lenne a következő alappillére a goldik egészségének, mint az etetés? A megfelelő minőségű táplálék és tiszta víz biztosítása mindennapos feladat.  A mennyiség kiválasztásában szerepet játszik életkora, testalkata, aktivitása: egy lomha, öreg kutyának kevesebb táplálékra van szüksége, mint egy még izgága, fénykorát élő golden retrievernek, ennek megállapításában akár állatorvos is tud segíteni. Különösen kölyökkorban fontos elkerülni a túletetést: nem jó, ha túl energiagazdagon etetik a kölyköt, mert ennek következtében hamarabb éri el a felnőtt méretet, mert a csontváz ekkor még nem stabil, és végtag deformitások is megjelenhetnek.

Az egészséges táplálék ismérve, hogy magas a hústartalma, a húson kívül pedig főként zöldségekből vagy gyümölcsökből áll. A gabonafélék túl nagy aránya rossz minőségű táplálékra utal. 

A golden retriever intelligens, és tanulékony állat, és mint a legtöbb kutyafajtánál, nála is célravezető a pozitív megerősítés a tanulásnál. Ha jutalomfalatot adunk neki, az is legyen egészséges, ha már úgysem lehet ellenállni a kuncsorgó tekintetnek! Kockázzunk fel neki zöldségeket, vagy készítsünk házilag egészséges falatkákat! Ha szívesen készítesz kedvencednek házi készítésű fitt jutalomfalatkát, korábbi cikkünkben három receptet is ajánlunk.

Talán mondani sem kell, hogy cukrot tartalmazó élelmiszert ne adjunk a goldinak, de a só, és a túl fűszeres ételek sem tesznek neki jót, ezért akármilyen praktikusnak is tűnik, valószínűleg az ebéd maradék sem lesz neki a legmegfelelőbb vacsora.

Golden retriever az utcán

4. Mozgásra fel!

A golden retriever vadászkutya lévén nagy mozgásigényű, rendszeres testmozgásra van szüksége az egészségük megőrzése érdekében. Napi szinten fontos elvinni őt sétálni, de gyakran az egyszerű séták sem elegendőek számára. Érdemes színesíteni ezeket az alkalmakat labdajátékkal, de kocogni, futni, kirándulni, biciklizni is magunkkal vihetjük, illetve ne feledkezzünk meg róla akkor sem, ha vizes helyre megyünk kirándulni: a legtöbb golden retriever jól érzi magát vízközelben és szeret úszni.

A napi mozgása jó, ha kitesz legalább egy órát egy felnőtt kutya esetében, ez állhat sétából, de kerti játékból is. Három hónapos koráig azonban elegendő 15 perc mozgás a számára, 5 hónapos koráig pedig 25 perc. 

Ha nem jut elegendő testmozgáshoz, a sok kihasználatlan energiáját raktározni kezdi, és rossz viselkedéssel vezeti ki: rág, ás, vagy tornádó sebességgel sprintelni kezd a kertben vagy a lakásban nem kímélve az útjába férkőző tárgyakat. Ha az a típusú ember vagy, aki legszívesebben egész nap a TV előtt ülne sorozatokat nézve, a golden retriever talán nem neked való. Az aktív kutyád mellett neked is aktív gazdivá kell lenned!

 

5. Szellemi fittség: az okos golden retriever 

Talán elsőre nem sorolnánk az egészség kategóriába, mégis ugyanolyan fontos a fizikai aktivitás mellett a szellemi lefárasztás is: a goldi, mint korábban írtuk, rendkívül intelligens fajta, és akkor a legboldogabb, ha képességeinek megfelelően nevelik, így a tanulás is fontos alappillére az egészségének. Napi szinten gyakorolhatjuk vele az alap engedelmességi feladatokat (például az ül, a fekszik, marad vezényszavak), a trükköket (pacsi, szlalom), és vezethetünk be logikai játékokat is a rutinjába (itt a piros, hol a piros).


Bár kutyák esetében nem igazán szokás mentális egészségről beszélni, a jóllétükhöz mindenképpen fontos egy szeretetteljes légkör, a rendszeres simogatás, biztató, dicsérő szavak, így nem csak egészséges, de boldog is lesz a kutyánk, akit nevelünk.

A cikk végére összeszedtük azokat a teendőket, amelyek elengedhetetlenek az egészséges kutya neveléséhez!

 

Naponta

  • Tápláló, vitamingazdag étel és tiszta víz biztosítása

  • Napi minimum egy óra testmozgás (felnőtt állat esetén)

Hetente

  • Szőr ápolása

  • Fülek, orr, karmok, szájhigiénia ellenőrzése

Negyedévente

  • Fürdetés bőrkímélő kutyasamponnal

  • Állatorvosi kontroll 

Évente

  • Kötelező és ajánlott oltások (például veszettség ellen)

További tartalmakért kövess minket Facebookon is!

EgészségGolden retrieverGolden retriever tippekKutyaKutya nevelés

Kommentelés

Minden komment moderálásra kerül megjelenítés előtt.

Népszerű termékeink

Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)
Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)
+1
Akciós ár7.990 Ft-tól Korábbi ár15.990 Ft
Vélemények