Eledelváltás cicáknál 🐱🐟
0 komment

Hogyan kezdjem?

Az eledelváltás cicáknál nem egyszerű feladat. A cicák a válógatósságukról híresek – de szerencsére még a legfinnyásabb cicusokat is át lehet szoktatni a kedvenc tápjukról egy másikra, ha erre van szükség. A váltást indokolhatja túlsúly, allergia a régi táp valamelyik összetevőjére, de lehet szó egy egyszerű kölyökeledelről felnőttre való váltásról is. A csere nem egyszerű, ha válogatós a négylábú királyunk / királynőnk, de ebben a cikkben segítünk abban, hogy hogyan vidd sikerre a projektet!

1. Eledelváltás cicáknál: az alapok

A cicád diétájának időnkénti váltogatása egy nagyszerű lépés lehet arra, hogy változatossá tedd étrendjét, és az egészségéhez szükséges minden elengedhetetlen tápanyagot megkapjon.

Ha már tervben, hogy átszoktasd egy új típusú eledelre, készülj fel arra, hogy lehetséges, hogy a váltás összezavarja a gyomrát, ezért érdemes lassan és fokozatosan bánni a folyamattal. Ha így teszel, a cicád teste könnyebben alkalmazkodik az új összetevőkhöz, és nagyobb eséllyel kerülhetőek el a gyors váltás kellemetlen tünetei.

Eledelváltás cicáknál

A váltás általában 7-10 napot ölel fel. Ez idő alatt a régi és az új táp fokozatos keverésével a macskád hozzászokhat az új ízekhez, anélkül, hogy hirtelen lesokkolná a szervezetét a nagy mennyiségű új táplálék. A következő ütemben javasoljuk a váltást:


1-3. Nap: 25% az új tápból, 75% a régi tápból

4-6. Nap: 50% az új tápból, 50% a régi tápból

7-9. Nap: 75% az új tápból, 25% a régiből

10. Naptól: 100% az új tápból


Minden mennyiségbeli váltást 2-3 nap után végezz el, abban az esetben, ha azt látod, hogy minden harmadnap készenáll az új mennyiséghez. Ha gyorsan alkalmazkodik cicád, 10 nap helyett akár 7 nap alatt is a folyamat végére érhetsz - de ez nem verseny, a lényeg, hogy minél kíméletesebb legyél kedvenceddel.

2. Lehetséges következmények


Emésztési panaszok, úgy, mint puffadás vagy hasmenés, illetve hányás is megjelenhet a váltás folyamatának bármely szakaszában. Ha ez megtörténik, lassíts egy kicsit, és nyújtsd el a javasoltnál jobban a folyamatot - semmi gond nincs azzal, ha a Te kedvenced gyomrának egy kicsivel több időre van szüksége a váltáshoz, ilyen esetekben 2-3 naponkénti váltás helyett 4-6 naponkénti váltásról is lehet szó. Hiszen minden kisállat más, nem követelhetjük tőlük, hogy működjenek a nagykönyvben megírtak szerint.

Eledelváltás cicáknál száraztáppal

3. Cselezd ki a válogatós macskád! Eledelváltás mesterfokon

A macskák szeretnek szokásokat kialakítani, így nem meglepő, ha egy megszokott tápról való váltás tiltakozást vált ki belőlük. 

Ezeket a trükköket bevetheted, hogy csábítóbb legyen számára az új eledel

  • Az új eledelhez keverd hozzá egy tonhalkonzerv levét

  • Ha száraztáppal eteted, keverhetsz egy kis nedves eledelt az adagjához, hogy szaftosabb legyen

  • Ha nedves eledellel eteted, tegyél egy kis száraztápot a tálba, hogy a különböző textúrák találkozásával izgalmasabbá váljon számára a vacsi

  • Melegítsd fel a nedveseledelt, hogy intenzívebb legyen az illata

  • Még mielőtt elkezded az átszoktatást, tegyél az etetőtáljához közel az új tápból, hogy hozzászokjon az illatához és az evés tevékenységéhez kösse a finom aromákat

4. Ha sehogy sem jön össze...

Ha minden erőlködés ellenére teljes mértékben elutasítja a cicád az új eledelt, ne erőszakold rá! Fontosabb, hogy egyen a cicád, mint hogy az új tápot egye: súlyos egészségügyi vonzatai lehetnek, ha az új táp helyett a koplalást választja. Ilyenkor hagyd fel az adott eledellel való próbálkozással, és próbálj ki egy teljesen más fajtát, hátha csak az adott típussal volt problémája.

Szerencsére ma már rengeteg féle nedves- és szárazeledel érhető el, így minden cica megtalálhatja a kedvére valót! Reméljük, mindent megtudtál arról, hogy hogyan is zajlik az eledelváltás cicáknál.

Tetszett a cikk? Kövess minket Facebookon is!

CicaMacskaMacska nevelésMacskakajaNedves eledelSzáraz eledel

Kommentelés

Minden komment moderálásra kerül megjelenítés előtt.

Népszerű termékeink

Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)
Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)
+1
Akciós ár7.990 Ft-tól Korábbi ár15.990 Ft
Vélemények