Hogyan Ápold Cicusod Bundáját? 🐈💈
0 komment

Eltűnődtél már miért olyan fontos neked is beavatkozni cicád ápolásába és ezt miként tudod a legeredményesebben otthon megoldani?

Mai cikkünkből mindezekre és még számos más kérdésre választ kaphatsz macska szőrápolás témájában! Lesz szó többek között a különböző szőrtípusokról, az ápoláshoz elengedhetetlen eszközökről és szőrallergiáról is. 

Miért fontos rendszeresen időt szánni az ápolásra? 

Méltán gondolnánk, hogy teljesen felesleges egy cica plusz ápolására időt fordítani, hiszen elintézik ők maguknak. Az igazság azonban az, hogy például vedlési időszakban a felesleges, már kihullófélben lévő szőrcsomókat nem tudják maguknak eltávolítani, de más esetekben is előnyükre válik a gazdi gondoskodása. 

Macska szőrápolás otthon

Arról nem is beszélve, hogy a karbantartott bundájú cicáknál sokkal hamarabb észlelhetők a bolha- és kullancsfertőzés jelei vagy a kóros bőrelváltozások, valamint a filcesedés esélyét is jelentősen csökkentjük. A filcesedés az alapos ápolás hiányából adódóan keletkező erősen gubancos részek a bundában. Ne csak a kellemetlen látvánnyal, de azzal is számoljunk, hogy ezek a darabok megkötik a forróságot és az eltávolításuk is csak borotválással lehetséges

A rendszeres ápolással tehát biztosítjuk az egészséges, szép bundát. Ezen kívül redukáljuk a felköhögött szőrgombócok mennyiségét, megszüntetjük a furcsa szagokat és nyáron kedvencünk hűsítéséhez is hozzájárulhatunk

Nélkülözhetetlen kellékek macska szőrápoláshoz

Nézzük mik is szükségeltetnek a hatékony, gazdit és cicust egyaránt kímélő otthoni ápolási procedúrához! 

Kicsit lejjebb bővebben is olvashatsz magáról a folyamatról - hogyan dolgozz, mikor mire keríts sort. Most viszont sorra vesszük milyen eszközök könnyítik meg jelentősen a “macs-karbantartás” perceit: 

  • szőrtelenítő kesztyű, amivel simogató mozdulatokkal eltávolíthatod a kihullófélben lévő szőrszálakat 
  • folyékony vagy száraz sampon, ez elsősorban az egyéni preferenciától és az időjárási körülményektől függ
  • fürdető kefe, a nyugtató és kellemes masszázsélményért
  • mikroszálas törölköző, ami hamarabb magába szívja a nedvességet, mint hagyományos verzója, így nem hagyja vacogni cirmid 
  • bontófésű, a hosszabb szőrű cicatulajdonosok kedvence

Na de minden cicát ugyanúgy érdemes ápolni? Egyáltalán nem, éppen ezért tekintsük át gyorsan milyen szőrtípusok léteznek. 

A macska szőrápolás első lépése: ismerd meg cicusod szőrtípusát

Cirmiknél nincs akkora választék szőrtípusokból, mint kutyusoknál, de cukiságban többszörösen behozzák ezt a hátrányt! 3 kategóriába sorolható a macskabunda, lássuk kicsit bővebben mi jellemzi őket. 

A kutyákhoz hasonlóan cicáknál is vannak kopasz képviselők, mint a szfinx vagy a kanadai szőrtelen macska. Őket egy csapásra könnyen felismerhetjük, hiszen nem fedi bunda a testüket. Ha eggyel tovább megyünk, még a szinte szőrtelen fajták határát súrolja a cornish rex, nekik ugyanis puha, alig észrevehető szőrréteg borítja testüket. Mindkét kategóriába eső cicusok remek társakká válhatnak allergiás emberek mellé

Rövidszőrű macsekokra kitűnő példák a brit rövidszőrű és a bengáli, hiszen bundájuk hosszúsága nem haladja meg a 4 centimétert, a szőrszálak pedig tapintásra puhák, finoman simulnak a bőrre. 

A hosszúszőrű cicák mindenkori legnépszerűbb tagjai közé tartozik a ragdoll, a perzsa, a maine coon és a török angóramacska. Ők is egy szempillantás alatt beazonosíthatók, mivel dús, gyönyörű bundájuk fenségesen borul testükre, hosszúsága pedig bőven meghaladja a 4 centimétert, de akár 10 centiméteresre is megnőhet. Számítsunk arra, hogy több szőrgombócot köhögnek fel, mint rövidszőrű társaik, érthető okok miatt. De erre is van megoldás, ha olyan speciális száraztáppal etetünk, ami öklendezés nélkül biztosítja, hogy a szőrcsomók kiürüljenek a gyomorból

Macska szőrápolás kinti cicáknál

A rettegett macskaallergia 

Rengeteg féle étel- és pollenallergia van, mégis úgy hozta az élet, hogy akár kisállatainkra is allergiásak lehetünk. Milliónyi boldog együtt töltött időn felül kellemetlen percekkel is gazdagodhatunk. 

Éppen ezért nagyon fontos, ha fejünkbe vettük, hogy szeretnénk egy macsekot, de még nincs vele tapasztalatunk, akkor menjünk el egy cirmi-gazdi ismerősünkhöz és tegyük próbára szervezetünket. Nem jó jel, ha kaparó torokkal és orrfolyással távozunk. Fontoljuk meg jól, mielőtt egy macskát veszünk magunkhoz, hiszen ők is érző lények és megviselné őket, ha pár nap Paradicsom után elajándékoznánk. 

A cicóallergiát a tévhitekkel ellentétben nem csak szőrük válthatja ki, hanem az általuk termelt fehérjék, amik bőrükön és nyálukban is megtalálható. Egyből fel fogjuk ismerni, ha testünk reagál a macskára, mivel csalánkiütésekre, tüsszögésre és könnyezésre figyelhetünk fel. 

Nem olyan súlyos esetekben mégis együtt élhetünk egy szőrgombóccal, ha betárazunk kalciumból, antiallergén kenőcsből és antihisztaminokból. 

Macska szőrápolás, fürdetés

Ápolási kisokos szőrtípus szerint: Mit, mikor és hogyan?

Mindegy milyen szőrtípusba tartozik kedvenced, már azzal piros pontot szerzel nála, ha az átfogó ápolás előtt kellemes hangulatot teremtesz. Ezt megteheted a procedúra előtti kis közös játékkal, simogatással, feromon párologtatóval, némi macskamentával és jutalomfalatokkal is (ezekből tartogass magára a műveletre is), így jó élményekhez fogja kötni az ápolással járó hűhót. 

A cicus ápolásnál sarkalatos tényező az időzítés is, egyáltalán nem mindegy mikor látunk neki. Igyekezz a folyamatot a kora esti órákra időzíteni, amikor a szőrgombóc már kicsit elpilledt, nyugodt és a vacsoráját is bekebelezte. Természetesen a gazdi hangulata mellett sem mehetünk el szó nélkül. Az állatoknak érzékük van ahhoz, hogy letapogassák milyen kedved van éppen, ezért soha ne kezdj stresszesen vagy idegesen az ápolásnak, ezt könnyen átveheti kedvenced is. 

Ha sehogy sem engedi cicád, hogy nekifogj “karbantartásának”, nyűgös, odakap, karmol, mondanunk sem kell, hogy inkább hagyj fel törekvéseiddel. Vagy napoljátok el a dolgot, vagy kérj időpontot egy kisállatkozmetikushoz. 

Értelemszerűen a kopasz, vagy majdnem szőrtelen cicák bundájával nem sokat kell törődnünk. Bőrük védelmére és ápolására viszont annál jobban kell ügyelnünk. Ezeket a cirmiket hetente szükséges fürdetni, hiszen a kosz magán a bőrön ragad meg, illetve hamarabb is zsírosodik. Minden esetben kímélő, illatanyag mentes samponnal dolgozzunk, érzékeny, viszketésre hajlamos bőrükre érdemes kevés testápolót kenni, nyáron pedig ne spóroljunk a naptejjel sem. 

Rövidszőrű macska szőrápolása

Rövidszőrű cicusokkal is viszonylag egyszerű dolgunk lesz. Heti 2-3 alkalommal üljünk le kicsit este és hívjuk magunkhoz kedvencünket, majd fogjuk a már említett szőrtelenítő kesztyűt és simogató mozdulatokkal távolítsuk el az elhalt szőrszálakat, így ez a mennyiség nem a lakás különböző pontjain fog szétszóródni. Hidd el, cirmid fel sem fog eszmélni, hogy éppen meg lett fésülve. Ezeknél a bársonytalpúaknál a fürdés nem indokolt, ha csak nem hempergett bele valami egészen gusztustalanba.

Hogyan is kezdj neki? Fogj egy lavórt, de tökéletesen megfelel a zuhanytálca és a kád is. Tedd bele a cicát és langyos, de ne forró vizet dörgölj az érintett területre, majd masszírozz bele a szennyeződött résztől függő mennyiségű sampont. Öblítsd le alaposan, bugyoláld be macsekod a mikroszálas törölközőbe és kész is. A hajszárítót inkább tedd félre, jobban szeretnek a levegőn megszáradni, de amíg ez nem következett be, még ne engedd ki, nehogy megfázzon. Ha kiakadt a büdi-mérő és szükség van egy egész testes suvickolásra, a fejet mindenképpen hagyd békén. A fülekbe és szemekbe ne kerüljön víz és inkább koncentrálj a nyakra, a hasra, a hátra és a farokra. 

Rövidszőrű macska szőrápolása

Hosszúszőrű cicusok gazdijainak sem kell kétségbe esnie, nem lesz hatalmas macera megőrizni a szép, fényes bundát. Náluk a legfontosabb dolog, hogy gubancmentesen tartsuk a hatalmas bundarengeteget. Ehhez az kell, hogy naponta átsimogasd szőrtelenítő kesztyűvel és minden másnap vagy harmadnap a bontófésűt is előveheted. Ebből egyébként érdemes egy olyan rutint beállítani, amit mindig ugyanakkor végzünk, így a cica számára is egyértelmű lesz, hozzászokik, hogy ebben az időpontban erre és erre számíthat. Ha nagyon aktív macsekunk van, ajánlott akár napi kétszer is gyorsan átfésülni egy puha sörtéjű kefével, azokra a részekre koncentrálva, ahol a legtöbbet mozog a bunda, például a hason és a lábak között.

Hosszúszőrű cirmiket 2 havonta érdemes megfürdetni. Az egész testükre koncentrálva, amikor is kímélő, illatanyagmentes sampont használunk (ha nem sikerülne alaposan kimosni, nem okoz komoly irritációt). Langyos, de nem forró vízzel áztassuk el teljesen a szőrzetet, majd körülbelül egy nagyobb diónyi sampont dolgozzunk egyenletesen a bundába, jöhet az öblítés, majd a törölközőbe bugyolálás és meg is vagyunk. Ügyeljünk arra, hogy a fejet, a szemeket és a füleket kihagyjuk a mosás alól, illetve a hajszárítót náluk is hanyagoljuk, hagyjuk őket szobahőmérsékleten maguktól megszáradni.

Kövess minket Facebookon is!

CicaHigéniaMacskaMacska nevelés

Kommentelés

Minden komment moderálásra kerül megjelenítés előtt.

Népszerű termékeink

Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)
Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)
+1
Akciós ár7.990 Ft-tól Korábbi ár15.990 Ft
Vélemények