Szőrápolás mesterfokon: így tartsd tisztán kutyusod bundáját 🐕💈
0 komment

Figaro, Figaro 

Gondolkoztál már miért olyan fontos karbantartani kutyusod bundáját, vagy hogy otthon miként tudod a szőrápolást kivitelezni? Mai cikkünkből mindezekre és még számos más felmerülő kérdésedre választ kaphatsz! Lesz szó többek között a különböző szőrtípusokról, a szőrápoláshoz szükséges alapkellékekről és szőrallergiáról is. 

 

Tartalomjegyzék
  1. Ezért fontos rendszeresen időt szánni az ápolásra
  2. Elengedhetetlen kellékek az otthoni ápoláshoz
  3. Ismerd meg kutyusod szőrtípusát
  4. Tények és tévhitek: Hipoallergén fajták és a szőrallergia
  5. Ápolási kisokos szőrtípus szerint: Mit, mikor és hogyan?

 

Ezért fontos rendszeresen időt szánni a szőrápolásra 

Sokan élnek abban a tudatban, hogy teljesen felesleges otthon a kutya bundájával foglalkozni. Hiszen öntisztuló, meg amúgy is a farkasok leszármazottjai, nincs szükségük efféle luxusra. Az igazság azonban az, hogy a rendszeres szőrápolás nem csak a négylábú javát szolgálja, de a környezetében élőkét is. Ha hetente fésülve van a kedvenc, nincs annyi elhullott szőr a lakásban, amit fel kéne takarítani vagy amit például a gyerekek beszippanthatnak/lenyelhetnek. Vedlési időszakban a szőrcserét is jelentősen felgyorsíthatjuk, ha esténként negyed órát szánunk egy alapos átkefélésre.                                        

Szőrápolás és fürdetés

De miért fontos a kutya számára, hogy külső segítséget kapjon bunda-higiéniáját illetően? 

A fésüléssel és trimmeléssel temérdek olyan szőrt távolítunk el kedvencünkről, amik már kilazultak és hullófélben vannak, de makacsul ragaszkodnak. Adjuk össze a mennyiségüket, ha ezektől megszabadult kutyusunk, már kicsit fellélegezhet, hiszen nem fogják például pluszban melegíteni. A karbantartott bundájú kutyusoknál hamarabb észlelhetőek a bolha vagy kullancsfertőzés jelei, kóros bőrelváltozások. Arról nem beszélve, hogy a filcesedés esélyét is jelentősen redukáljuk. Gondoljunk bele, ha nekünk kellene a fésülködés hiányából adódóan tenyérnyi gubancokkal a hajunkban létezni, ne csak a kellemetlen látvánnyal számoljunk, de azzal is, hogy nyáron megköti a forróságot és eltávolításuk is csak borotválással lehetséges. 

Tehát a bunda ápolása is olyan fontos megelőzési mechanizmus, mint a kutya-szájhigiénia. Hiszen mindig egyszerűbb a prevencióba időt és pénzt fektetni, mint a korrigálásba és gyógyításba

Elengedhetetlen kellékek az otthoni szőrápoláshoz 

Tekintsük át röviden, mikre van a legnagyobb szükség a hatékony, gazdit és kutyust egyaránt kímélő, otthoni szőrápolási folyamathoz? 

Szőrápolás kutyakozmetikusnál

Kicsit lejjebb olvashatsz magáról a szőrápolási procedúráról, hogyan dolgozz, mikor mire keríts sort, most viszont bemutatjuk az ehhez nélkülözhetetlen eszközöket: 

  • szőrtelenítő kesztyű, amivel egy mozdulattal eltávolíthatod a kihullófélben lévő szálakat, így ezekkel már nem kell vesződnöd a későbbiekben
  • folyékony vagy száraz sampon, ez egyéni preferenciától, illetve az időjárástól függ
  • kutyafürdető kefe, hogy egyenletesen el tudd oszlatni a sampont ficánkoló kedvenceden 
  • mikroszálas kutyatörölköző, ami hamarabb magába szívja a nedvességet, mint a hagyományos verzió
  • bontófésű, az alapos átkeféléshez és gubancok eltávolításához 
  • profi nyírógép, ha úgy állapítod meg itt az idő egy kis trimmelésre 
  • karomreszelő, amivel fájdalommentesen kurtíthatod a karmokat 

Ismerd meg kutyusod szőrtípusát 

Egyértelmű, hogy teljesen máshogy célszerű karbantartani egy bobtail és egy basenji bundáját. De miről ismerheted fel, hogy kedvenced melyik szőrtípusba tartozik? 

A (majdnem) kopasz kutyusok, mint a kínai kopaszkutya vagy a mexikói szőrtelen kutya talán a legegyszerűbben meghatározhatók nevükből eredően is.  Szinte teljesen szőrtelenek, a fejüket, lábaikat és farkukat borítja némi bunda, de testükön elvétve akár máshol is felfedezhetünk pár szőrcsomót. 

Szőr mindenhol...

Lépjünk egy kicsit több szőrrel megáldott delikvensek felé. Az olyan kutyusok, mint a tacskó vagy az angol bulldog híres képviselői a rövidszőrű négylábúaknak. Ezen kópék teljes testét a bőrre finoman simuló, rövid, tapintásra puha bunda borítja. Él egy olyan tévhit velük kapcsolatban, hogy nem vedlenek. De ilyen kutyus egyáltalán nem létezik, annyi a különbség, hogy méteres szőrszálak helyett rövidebbekből találunk bőven a lakásban. 

A drótszőrű/szálkásszőrű fajták, mint az airedale terrier vagy a drótszőrű magyar vizsla, első blikkre felismerhetők jellegzetes bundájukról. Durvább, már-már hosszabb sörteszerű szőrük nem tud olyan ütemben cserélődni, mint más kutyáknak, így kifejezetten a vedlési időszakokban a gazdinak szükséges kézzel eltávolítani a kihullófélben lévő szálakat

A hosszúszőrű kutyusok, mint a yorkie vagy a berni pásztor, elnevezésükhöz hűen gyönyörű, selymes, hosszú bundával rendelkeznek. Náluk a filcesedés elkerülése a top prioritás. Filcesedés azokon a területeken fordulhat elő, ahol a legtöbbet “mozog” a bunda, például a lábak között. Amennyiben már bekövetkezett a baj, próbáljuk meg jó sok hajbalzsam segítségével kifésülni. Ha ez sem válik be, ollót semmiképpen se alkalmazzunk a gubanctól való megszabaduláshoz, ugyanis a bőr is könnyen a pengék közé kerülhet. Izzítsuk a nyírógépet és borotváljuk le az érintett részt. 

A göndör szőrű négylábúak, mint a pudli vagy a portugál vízikutya fenséges göndör “loknikkal” büszkélkedhetnek. Jelent ez bármilyen nehézséget a gazdinak? Nem igazán, bár ezek a fajták hajlamosak sokkal több koszt összeszedni a bundájukkal (nem esnek ki belőle olyan könnyen mondjuk a sárdarabok), de a rendszeres fésüléssel és fürdetéssel, ezektől hamar megszabadulhatunk

Szőrápolás otthon

A kétrétegű bundával megáldott kutyusok, mint a pomerániai törpespicc vagy a border collie káprázatosan néznek ki dús szőrzetükkel. Hasonlóan, mint a szálkásszőrű fajták esetében, náluk is kézzel érdemes óvatosan kihúzni a már elhalt alsó szőrrétegben található szálakat, mivel ezek maguktól nem hullanak le. 

Tények és tévhitek: Hipoallergén fajták és a szőrallergia 

Mi okozza a szőrallergiát, mitől hipoallergén a bunda és vajon tényleg léteznek ilyen fajták? Ennek járunk most utána.

Először is fontos leszögezni, hogy 100%-ig hipoallergén fajták nem léteznek, csupán sokkal kevésbé idéz elő allergiát a szőrük, mint más kutyáknak.  A kiváltott reakciókért a szőrön kívül elsősorban a fehérjék okolhatók, amik a kisállat bőrén és nyálában is fellelhetőek. A hipoallergén négylábúak tulajdonképpen a már említett kopasz kutyusok, a nagy mennyiségű vedlésre nem olyan hajlamos és a rövid, egyrétegű bundájú kutyák. A teljesség igénye nélkül az afgán agár, a bedlington terrier, a bichon, a schnauzerek és az ír vízi spániel az egyik legnépszerűbb hipoallergén kutyafajták. 

A szőrallergia élen van a legkellemetlenebb allergiás reakció címért vívott versenyben. Ha a folyamatos tüsszögést, kaparó torkot és viszkető csalánkiütéseket kihagynánk, de még nem volt tapasztalatunk kisállattal, érdemes egy ismerősünknél próbára tenni szervezetünket. Itt is a megelőzés a kulcs, hiszen az állatok érző lények, nagyon megviselné őket a pár napos családi élet, dögönyözés, csak azért, hogy utána elajándékozzák. 

Nem túl súlyos esetekben kis odafigyeléssel remekül együtt lehet élni az allergiát kiváltó kedvenccel is, nyúljunk allergia elleni készítményekhez, mint a kálcium, antiallergén kenőcsök vagy az antihisztaminok. De segíthet a még alaposabb, rendszeres takarítás, valamint a gyakori kéz- és arcmosás

Szőrápolási kisokos szőrtípus szerint: Mit, mikor és hogyan? 

Miután megismertük a szőrtípusokat, nem mondunk újat azzal, hogy minden típust más-más módon célszerű ápolni. Lássuk mit is tudunk javasolni a gazdiknak! 

Az egészséges szőrt és bőrt sokkal eredményesebben és a kutyus számára fájdalommentesen lehet ápolni, így a kiindulópont egy jól összeállított, vitaminokban gazdag, rost-, hús- és fehérjedús étrend fenntartása. De manapság már olyan táplálékkiegészítő falatkák is léteznek, amik komplex ásványi anyag tartalmuknak köszönhetően szinte egy harapással biztosítják a fényes és egészséges bundát

Kopasz kutyusok

Érthető okokból a kopasz kutyusok ápolásával kapcsolatban szembesülhetünk a legkevesebb macerával, de amit megspórolunk a bundán, azt a bőrápolásba muszáj fektetni. Őket kicsit többször, hetente vagy kéthetente érdemes fürdetni, mivel a mindennapokkal járó kosz náluk nem a bundán, hanem közvetlenül a bőrön landol. Minden esetben kímélő samponnal dolgozzunk, illetve fürdés után használjunk testápolót, hiszen könnyen kiszáradhat és viszkethet a bőrük. Nyári hónapokban a speciális naptejről se feledkezzünk meg. Télen pedig jöhet a divatosabbnál divatosabb kutyaruhák szezonja, természetesen a vacogást megelőzendő. A karomkurtítás ideje körülbelül havonta jön el. A növekedés gyorsasága sok mindentől függhet, így az esedékességet a gazdi tudja megítélni. Pár naponta érdemes alaposan átfésülni a bundarészeket, hogy a gubancokat kiküszöböljük és meg is vagyunk. 


Szőrápolás rövidszőrű kutyusoknál

A rövidszőrű kutyusokkal is még viszonylag egyszerű dolgunk van. Havi 1 fürdés tökéletesen megfelel, ha csak nem kapnánk fel a fejünket sokkal előbb furcsa szagokra, illatos samponnal is dolgozhatunk, mert náluk a bőrre nem kerül akkora mennyiség, ami irritációval járhatna, a karomkurtítást szintén ilyenkor érdemes elvégezni, ha úgy ítéljük meg, hogy esedékes. Fésüljük át hetente puhasörtéjű kefével vagy a már említett szőrtelenítő kesztyűvel, ez egyrészt eltávolítja a kihullófélben szőrszálakat, másrészt a szőr felületén található természetes zsírréteget lejuttatja a bőr felületére, ezzel létrehozva egy hidratáló körforgást. 

Szőrápolás drótszőrűeknél

Drótszőrűeknél szintén havonta ajánlott beiktatni a fürdetést, ami történhet illatos samponnal is. Jelölj ki egy napot, amikor pár órát kutyusodra szánsz és a tisztítás után kurtítsd meg a karmokat is, fésüld át alaposan sűrű fogú fésűvel tincsenként a bőrtől felfelé írányuló mozdulatokkal, majd kézzel óvatosan húzogasd ki a kihullófélben lévő szőrcsomókat

Szőrápolás hosszúszőrű kutyusoknál

Hosszúszőrű kutyusok esetében naponta szükséges egy alapos fésülést beiktatni a már említett bontófésűvel, a hatalmas kócokat elkerülendő. Havonta szintén szánhatunk egy napot a teljes “karbantartásra”, amit egy fürdetéssel kezdhetünk, majd karomkurtítással folytathatunk és egy fésüléssel fejezünk be. Fésülést egyébként akár naponta kétszer is végezhetünk, ha kutyusunk különösen aktív, pont mint a szálkásszőrűeknél, a bőrtől felfelé, a bundát tincsekre osztva dolgozzunk, filces részre bukkanva pedig hajpakolást vagy balzsamot nem sajnálva szüntessük meg az összeállt darabot. 

Szőrápolás göndörszőrű kutyusoknál

A göndörszőrű delikvensek bundáját talán mind közül a legnehezebb tisztán és ápoltan tartani, hiszen a gyönyörű és különleges szálakban megragadhat a kosz, amit csak a gazdi tud eltávolítani belőle. Éppen ezért minimum napi 1 fésülés náluk is szükséges egy puhasörtéjű kefével, a végén pedig menjünk át a bundán még egyszer egy sűrű fogazatú fésűvel is, hogy ténylegesen minden nem odavaló dologtól megszabaduljunk. Náluk szintén havonta iktassunk be egy wellness-napot, amikor sor kerül az alapos fürdetésre, nyírógépes trimmelésre és karomkurtításra. 

Szőrápolás duplarétegű bundánál

A duplarétegű bundával megáldott kutyusok gazdijai se essenek kétségbe, nem lesz túlságosan embert próbáló feladat karbantartani a szőrrengeteget, ha erre rendszeresen időt szánunk. Naponta szükséges egy alapos fésülést beiktatni, amikor fémfogú kefével dolgozunk először, hiszen ez leér az alső bundarétegig is, szépen kibontva a gubancokat, de mégsem tudja megkarcolni a bőrt, ezt követően pedig jöhet egy puhasörtéjű kefés fésülés is. Hetente szánjunk egy fél órát arra, hogy az elhalt szőrcsomókat óvatosan kihúzkodjuk, mivel ezek a kutyusok nem tudnak olyan eredményesen vedleni. Szintén havonta ejtsük meg a fürdést és a karomkurtítást.

Hasznosnak találtad cikkünket? Kövess minket Facebookon is!
KutyaKutya nevelésKutyás tippekLakásban kutyatartás

Kommentelés

Minden komment moderálásra kerül megjelenítés előtt.

Népszerű termékeink

Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)
Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)
+1
Akciós ár7.990 Ft-tól Korábbi ár15.990 Ft
Vélemények