Kutya allergia... Mire allergiás a kutyám?🤒
0 komment

Allergia típusok, és kezelési tippek

Vajon kutya allergia, vagy csak úgy tüsszög a kutyám? Ahogyan az embereknél, úgy a kutyák esetében is az ősz és tavasz a legkritikusabb időszak allergiák szempontjából. Az egybeesés nem véletlen. Hiszen ugyanarról a betegségről beszélünk, csak mivel a kutya allergia nem elsősorban a légutakat támadja, náluk vakarózás és kiütések lesznek az elsődleges tünetek. Az allergiás állat gyakran szenvedésében sebeket ejt magán, vagy rágja magát, ami további fertőzésekhez vezethet. Hogy megszabadítsuk kedvencünket a kínzó tünetektől, mindenképpen a lehető legkomolyabban kell venni az allergiára utaló jeleket, hogy visszaállítsuk kutyánk életminőségét a megszokottra.

 

Tartalomjegyzék
  1. Irány az állatorvos!
  2. Kutya allergiák típusai
  3. Atópia
  4. Kontakt dermatitis
  5. Bolhanyál-allergia?
  6. Élelmiszer allergia
  7. Vérvétel vagy eliminációs diéta?
  8. Tipikus tünetek és enyhítésük

1. Kutya allergiára gyanakszol? Irány az állatorvos!

Miután az allergiának több típusa van, önmagában az allergiás tünetekre nincs átfogó megoldás. Ki kell deríteni, hogy milyen típusú allergiában szenved kedvencünk ahhoz, hogy gyökerénél kezeljük a problémát, és ne csak a tüneteket enyhítsük. Nem segíti meg a dolgunkat, hogy több típusú allergiának ugyanazok, vagy nagyon hasonlóak a tünetei. Éppen ezért mindenképpen állatorvos segítségét kell hívni a diagnózishoz. Addig azonban, amíg nem jutsz állatorvoshoz, ideiglenes segítséget nyújt ez a cikk!

Kutya allergia vizsgálata az állatorvosnál

2. A kutya allergia típusai

Az allergiás reakciókat különböző allergének okozzák, lehet szó fűről, pollenről, szövetről, de az élelmiszerallergiák is gyakoriak. Négy fő típust különítünk el a kutya allergián belül, aszerint csoportosítva, hogy hogyan kerül kapcsolatba az eb az allergénnel. 

  • Belégzés útján: atópia

  • Csípés útján: bolhanyál okozta bőrgyulladás

  • Érintkezés útján: kontakt dermatitis

  • Lenyelés útján: élelmiszer allergia

3. Atópia

Az atópia a leggyakoribb kutya allergia, általában tavasszal és ősszel, szezonálisan üti fel a fejét – kiváltója legtöbbször valamilyen pollen, a pollenszennyezettség pedig nem állandó jelenség. Szerencsétlenebb esetben más levegőben található allergénekre lesz allergiás az eb, például porra, vagy penészre, amely egész éves szenvedést okoz a számára a kezelés elmaradásakor. Atópiánál a végtagok, a has, a mancsok, a pofa tájéka az, ami főleg viszketni szokott. Megoldásként az állatorvosok injekció kúrát szoktak eszközölni, illetve tartós allergia esetén életen át tartó kezelést.

4. Kontakt dermatitis

A kontakt dermatitis akkor fordul elő, amikor közvetlenül a kutya bőrével érintkezik egy allergén. Különböző szintetikus anyagok szoktak allergiás reakciót kiváltani, mint például a szövet, vagy a műanyag. De bizonyos növények is kellemetlen tüneteket okozhatnak, amelyekkel a bőrfelületük közvetlen érintkezett. Ennek a kezelése könnyebb, mint az atópiának, hiszen ha diagnózis után tudjuk, hogy mi az, amivel nem érintkezhet a kutyus, el lehet kerülni az adott anyagot, vagy legalább megpróbálni. (Nem minden anyagot olyan egyszerű elkerülni, ha izgő-mozgó, megállíthatatlan négylábúval van dolgunk… 🙂).

5. Bolhanyál-allergia

Talán nem kell sokat magyarázni, a nevéből sejthető, hogy a bolhanyál-allergia esetében a bolhacsípés a ludas, mégpedig a csípésen keresztül a kutya szervezetébe jutó allergének váltanak ki heveny allergiás reakciót. Nem összekeverendő a bolhássággal: mindkét állapotot kezelni kell, de amíg a bolhásságnak természetes reakciója a viszketés, amely a bolhák kiirtásával elmúlik, addig a bolhanyál-allergiát akár egyetlen bolhacsípés is kiválthatja, és egy jellegzetes bőrtünetet, az úgynevezett ,,hot spot”-ot vonzza magával. A ,,hot spot” egy gyulladt bőrfelület, egy 5-15 cm átmérőjű vörös volt. Ezt a tünetet a kutya magának alakítja az elviselhetetlen viszketés miatt: a csípés feletti szőrt kaparja ki, gyakran a szőrt is letépve. Leggyakrabban a hát hátsó felén alakul ki, illetve fartájon, hason, hátsó lábakon.

A bolhanyál-allergia és a bolhásság kezelése is a bolhák kiirtása, előbbi esetében a hot spot gyógyítása is, állatorvos által javasolt bőrnyugtató készítményekkel, illetve antibiotikum kúrával. Ha gyakori vendég nálatok a bolha, érdemes egy elektromos bolhairtó fésűt beszerezni, hogy sikeresen felvegyétek a harcot ellenük!

A bolhák kiirtásakor fontos az is, hogy ne csak a felnőtt bolhák, hanem a lárvák is elpusztításra kerüljenek. Sokat segít a teljes irtásban a környezet alapos kitakarítása, a kutya játékainak, rongyainak 90 fokont történő mosása.

Részletesebben ebben a cikkben írtunk a bolháktól való természetes megszabadulásról.

6. Élelmiszer allergia

Szintén gyakori allergia típus az élelmiszer allergia, legtöbb esetben a baromfi húst nem tolerálják kedvenceink gyomrai. A felismerést a gazdik körében az a téves érv nehezíti meg, hogy nem is gyanakodnak bizonyos élelmiszerekre, mondván, hogy ha ,,eddig nem volt semmi baja tőle, most miért lenne?” 

Kutya allergia esetében fontos az egészséges táplálkozás

Csak hogy az élelmiszer allergia egész máshogy működik: nem feltétlen az első fogyasztás után jelentkeznek a tünetek, sőt, sokkal gyakoribb, hogy miután hosszan fogyaszt az állat egy ételt, a szervezete túlérzékennyé válik rá. Az allergiás reakciót az eledelekben található fehérjeforrások váltják ki - egy ideig bírja a szervezet az általuk okozott terhelést, majd eztán alakul ki a túlérzékenység.

Az egyik leggyakoribb az élelmiszer allergiák közül a csirke allergia, de marha, tojás, csirke, hal, szója is kiválthatja. Az allergiás reakció nagyon hasonló az atópiás tünetekhez, a viszketés jellemzően a mancsok, a pofa, a fülek, és a comb felső részeit érintik.

Számos alternatíva van ételallergiára, a baromfira allergiás kutyáknak sokszor semmi bajuk például a bárány tápoktól, amely egy könnyen emészthető fehérjeforrás. Hipoallergén tápjaink között itt böngészhetsz!

7. Vérvétel vagy eliminációs diéta?


Az élelmiszer allergia nagyon könnyen kezelhető, amint rájöttünk arra, hogy milyen élelmiszer az, ami tiltólistás a kutyus számára. A felderítésnek két módja van: az egyik, hogy az állatorvos megállapítja vérvétel során – ezek az allergia tesztek azonban több tízezer forintba kerülnek. Ha esetleg nincs hirtelen keret erre, ideiglenesen próbáld ki az eliminációs diétát. A diéta ugyan lassú folyamat, de a kutya reakció alapján ugyanúgy rá lehet jönni, hogy pontosan milyen élelmiszer vagy élelmiszerek váltanak ki nála allergiás reakciót. 

A menete a következő: 

  1. Cseréld le a tápját, egy olyan tápra, amelyet korábban még nem evett. (Előtte tájékozódj a tápváltás folyamatáról, erről korábban itt írtunk.) Érdemes hipoallergén tápok közül választani, hogy kevesebb eséllyel fuss bele az allergénbe.

  2. Három héten keresztül folyamatosan a választott táppal etesd: ha ez idő alatt megszűnnek az allergiás reakció, biztosak lehetünk benne, hogy ételallergia okozta a tüneteit.

  3. Fokozatosan, egyesével adj a táp mellé különböző tápanyagokat, és jegyezd fel a reakcióit.


Ha türelmes vagy, rá fogsz bukkanni arra, hogy mi váltott ki allergiát kedvencedből, és könnyen elkerülheted a későbbiekben!

Gyógytápjaink széles választékában biztosan találsz olyat, ami még a korábbinál is jobban ízlik majd kedvencednek! Ne aggódj attól, hogy hiányt szenvedne. 🙂

8. A kutya allergia kezelése: Tipikus tünetek és enyhítésük


Értelemszerűen, ha sokat vakarózik a kutyusod, az semmiképp sem normális. Legtöbbször ilyenkor a bolhára gyanakszanak, azonban fontos figyelembe venni, hogy a bolhák kiirtása után a tüneteknek rövid időn belül el kell múlnia a viszketésnek. Ha továbbra is folytatja a vakarózást, valószínűleg valamilyen allergia is áll a háttérben, aminek utána kell járni, mert a vakarózás által ejtett sebek további fertőzések táptalajai lehetnek.

Kutya allergia és megfelelő ápolás

A tüneteket enyhítheti a fürdetés kíméletes összetevőjű samponnal, illetve a sebek aloe verával való bekenése is nyugtató hatású lehet a számukra. A higénikus körülmények ilyenkor kulcsfontosságúak!

Az is egy tipikus tünet, amikor kopasz felületeket találsz a kedvenceden, mert gyakran a kínzó viszketéssel a szőr kitépésével próbálnak megküzdeni. Ez már egy súlyos tünet, és állatorvosért kiált, hogy fel tudjon írni mielőbb olyan készítményt, ami megnyugtatja a bőrét és leállítja az önsebző folyamatot.

Árulkodó lehet még, ha a megszokottól eltér a kiskedvenc szaga, illetve fülfolyás, kiütések, ritkábban pedig a gyakori tüsszentés is.

Hasznosnak találtad a cikket? Kövess minket Facebookon is!

 

BetegségekKutyaKutya allergiaKutya nevelésKutyaeledelTünetek

Kommentelés

Minden komment moderálásra kerül megjelenítés előtt.

Népszerű termékeink

Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)
Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)
+1
Akciós ár7.990 Ft-tól Korábbi ár15.990 Ft
Vélemények