Kutyák Hűsítése - Tippek a Forró Nyári Napokra 💦🐕
0 komment

Juhú, itt a nyár!

De az évszak, ami nekünk a felhőtlen szórakozást jelenti, kutyusunk egészségére nézve komoly veszélyekkel járhat. Cikkünkben hasznos tippekre bukkanhatsz, hogyan teheted kedvenced számára is biztonságossá, mégis szórakoztatóvá a nyári hónapokat! Mutatjuk a tippjeinket kutyák hűsítésére.

Változások az ápolásban

A nyár közeledtével beindul a vedlés. Mivel kicsit fülledt lenne kutyusunknak a téli bundával nekilátni a legforróbb évszaknak. A folyamat felgyorsítására bevethetünk esténként egy szőrtelenítő kesztyűt, de biotin és kollagén tartalmú falatkákkal is felpörgethetjük az eseményeket

Kutyák hűsítése otthon

Kézenfekvőnek tűnhet előkapni a nyírógépet és megszabadítani kutyusunkat hatalmas szőrzetétől. Holott egyáltalán nem jó ötlet, hiszen a négylábúak bundájuk segítségével tudják magukat a legsikeresebben hűteni. Ha pedig ez a réteg eltűnik, a tűző napot semmi nem töri meg, egyből a bőrt éri. A bontófésű és a nyírógép mégis jó kiindulópont, hiszen erősen ajánlott megtrimmelni a bundát, mivel a filces darabok megkötik a hőt. 

Állatorvosok akár fajtától függően kutya naptejet is javasolhatnak, ha például kínai kopaszkutyánk van. 

Sose hagyd a kocsiban!

Minden nyáron hallani lehet tragédiákról, annak ellenére, hogy számos platformon hangsúlyozzák, állatot és gyermeket soha nem hagyunk nyáron (sem) egyedül az autóban. Nem számít, hogy “csak öt percre ugrom be a postára”, a baj nagyon hamar megtörténhet. A kutyusok ugyanis nem tudják magukat hatékonyan, izzadással hűteni magukat mint az emberek. Példaként, ha kint 22 Celsius fok van, lehúzott ablaknál, árnyékban 1 óra leforgása alatt 47 Celsius fokosra melegedhet az utastér. Ha a kutyus elkezd pánikolni, akkor pedig még rövidebb idő alatt hőgutát kaphat. Éppen a megfelelő szellőzés hiánya miatt érdemes a kutyaházat is elzárni kedvencünktől, nyáron ez biztonságos hely helyett kemencévé avanzsál. 

Kutyák hűsítése szökőkútnál

Akkor mégis mit tudunk tenni, ha sürgős elintéznivalónk akad? Először is amennyiben megoldható, a fontos ügyintézést időzítsük máskorra, mikor egyedül ugranánk be, de kompromisszumos megoldást jelenthet, ha az épület előtt keresünk füves területet és egy árnyas fához rögzítjük a pórázt, illetve mielőtt magára hagyjuk, megitatjuk kedvencünket. 

Tervezd meg a sétákat 

A déli órákban való séták ötletét űzzük jó messzire, ugyanis éppen ilyenkor van a legnagyobb hőség és a legmagasabb páratartalom, ami nem csak a kutyust, de a gazdit is megviselheti. Ha kiszemeltük a megfelelő időpontot a sétára, ügyeljünk rá, hogy mindig árnyékos, lehetőleg füves területen haladjunk, hiszen a perzselő aszfalt akár másodfokú égési sérüléseket is okozhat kedvencünk tappancsain. Ha biztosra szeretnél menni és kutyusod jól alkalmazkodik az újdonságokhoz, szerezz be légáteresztő, de kemény talpú kutyacipellőket

Kutyák hűsítése mólón

A legkellemesebb időszak sétákhoz a kora reggeli, a délután 3-4 órai és a késő esti órák, hiszen ilyenkor nem tűz a nap olyan erősen, a hőmérséklet és a páratartalom is jelentősen alacsonyabb.  

Nyári sportolás: kutyák hűsítése hasznosan

Nem szabad erőltetni a túlzott futkározást, mint például az agility, különösen figyeljünk oda a turcsi orrú, redős fajtákra mint az angol bulldog vagy a sharpei. 

Fektessük a hangsúlyt a legmelegebb napokon az árnyékban való közös játékra, a már tanult vezényszavak ismétlésére vagy új trükkök tanulására. Többet ésszel, mint erővel! 

A víz a kulcs a kutyák hűsítésében

A nyári hőség alatt egyértelműen a vízé a főszerep, legyen szó jéghideg frissítőről vagy mulatság helyszínéről. Mindig legyen kint kutyusodnak friss ivóvíz, több helyen (ha felborulna), lehetőleg kerámia tálkában, ez tovább tartja hidegen a vizet. Ha hajlamos elhanyagolni a belső hidratálást, növeld meg nedves eledel adagját, hiszen nevéhez hűen sokkal több folyadék van benne, mint száraz társaiban. 

Vidd úszni kedvenced és mártózzatok meg együtt a habokban, de ha annyira nem kedveli a vizes közeget semmiképpen se erőltesd vagy dobd bele, hiszen így egy életre megutálhatja. 

Így tartsd hűsen a kedélyeket... Kutyák hűsítése mesterfokon

  • Indítsd be kicsit a kerti locsolót és mehet is a móka kutyusoddal. 
  • Szerezz be egy mini, felfújható medencét és buzdítsd bundás barátod pancsolásra.
  • Csalogasd árnyékban pihenésre kópéd némi jutalomfalat segítségével, ahányszor a hűvöst választja a tűző Nap helyett, dicsérd meg alaposan. 
  • Vizezz be olyan törölközőket, amiket nem sajnálsz és terítsd le kutyusodnak, hogy tudjon rajtuk hűsölni. 
  • Fagyassz le gyümölcsöket és add oda csibészednek “jégkrém” gyanánt. Előtte a biztonság kedvéért győződj meg róla, hogy nem habzsolná be egyben a balesetek elkerülése végett. 

Látod? A kutyák hűsítése egyáltalán nem bonyolult, vagy költséges folyamat. 

Élősködők évszaka 

A nyár beköszöntével a gazdiknak és kedvenceiknek nem csak a hőgutától, de a négylábúakra veszélyes kisebb-nagyobb élősködőktől is tartaniuk kell, hiszen ők pont ebben a fülledt, forró időben érzik legjobban magukat. 

Gyanakodjunk bolhákra, ha kutyusunk megállás nélkül vakarózik vagy rágja magát. Eltávolításukra számos lehetőség kínálkozik, kényelmes megoldás egy bolhafésű, de folyamodhatunk más természetes módszerekhez is. Helyezzük a hangsúlyt a megelőzésre speciális bolhanyakörv, vagy spot-on cseppek alkalmazásával és kíméljük meg kedvencünket a kellemetlen percektől.     

A kullancsok sokkal veszélyesebbek mint a bolhák, kedvencünk számára a fertőzés nem merül ki a bosszantó viszketésben, hanem akár Lyme-kór is kialakulhat. Ha kutyusod zihál, barnás színű a vizelete, a szájürege vagy nyelve halvány, azonnal irány az állatorvos! Otthon te is eltávolíthatod a kullancsot - amennyiben még nincsenek tünetek - egy csavaró mozdulattal, ügyelve arra, hogy a fej ne szakadjon le, de speciális csipeszt is használhatsz a művelethez. Prevenció gyanánt szintén elérhetőek a kullancsok távoltartására spot-on cseppek és nyakörv is. 

A méhek és darazsak nem élősködők, mégis veszélyesek lehetnek olyan virgonc négylábúakra, akik imádják őket kergetni. Ez azért veszélyes, mert ha pont a szájüreget vagy a garatot éri csípés, a légcső elzáródhat a duzzanat miatt. Mondanunk sem kell, amennyiben szemtanúja voltál, hogy megbökték kedvenced, vidd orvoshoz. 

Így ismerd fel és kezeld a hőgutát 

Gyors szívverés, üveges szemek, eszméletvesztés, zihálás, hányás, nyáladzás? Ezek mind-mind a kutya hőguta legszembetűnőbb ismertetőjegyei, amennyiben ezeket észleled, cselekedj azonnal! Vidd kedvenced hűvös, árnyékos helyre, alkalmazz vizes borogatást a fején, nyakán és mellkasán és itasd meg friss vízzel/hagyd hogy elnyalogasson egy jégkockát. Sosem szabad jeges vagy hideg vízbe vinni a kutyust vagy egyszerre túl sok vízzel itatni, mert az sokkhoz vezethet. 

Kövess minket Facebookon is!

ÁpolásEgészségKutyaKutya nevelés

Kommentelés

Minden komment moderálásra kerül megjelenítés előtt.

Népszerű termékeink

Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)
Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)
+1
Akciós ár7.990 Ft-tól Korábbi ár15.990 Ft
Vélemények