Útmutató lakásban történő kutyatartáshoz🏠🐾
0 komment

Kutyatartás lakásban: erre készülj fel!

Még mai napig gyakran találkozunk azzal az állásponttal, miszerint állatot lakásban tartani kegyetlenség. Tény, hogy vannak olyan kutyafajták, amelyeknek nem a lakás a legideálisabb otthon, de rengeteg kutya van, aki egy törődő gazdi mellett vígan él lakásban és kertes házban egyaránt. No meg szerencsére rengeteg eszköz és módszer adott ahhoz, hogy lakásban is teljes legyen egy kutya élet! Lakásban élsz, és egy kiskutyáról álmodozol, de nem tudod, hogyan fogj bele? Jó helyen jársz! A kutyatartás lakásban nem egyszerű feladat. Épp ezért szedtük most össze neked a legfontosabb tudnivalókat!

 

Tartalomjegyzék
  1. A megfelelő fajta kiválasztása
  2. Az ideális lakás
  3. Tedd kutyabaráttá a lakásod!
  4. Rutin mindenek felett
  5. Figyelj az igényeire
  6. Tiszta mancsok
  7. Legyen a tanulás az elsődleges
  8. Bútor-szabályok

 

1. A megfelelő fajta kiválasztása

Sokan úgy vélekednek, minél kisebb méretű egy kutya, annál ideálisabb választás lakásban élőknek. A méret azonban korántsem a legfontosabb szempont: egy kisebb kutya ugyanúgy szét tudja szedni a kanapédat és igényelhet rengeteg mozgást. Éppen ezért az egyik legfontosabb faktor a mozgásigény, ennek pedig könnyen utána lehet járni egyes fajtáknál. Alacsony mozgásigényű kutyák előnyben, de minden az életstílusodon múlik! Ha sportos életet élsz, és nem riadsz vissza attól, hogy egy nagy mozgásigényű kutyát napi 2-3 órán keresztül is elfoglalj, szabad a pálya, indulhat a kutyatartás lakásban!

Kutyatartás lakásban


Fontos szempont lehet még az ugatásra való hajlam, különösen, ha vékony falak között élsz és szomszédok vesznek körül. Az ugatásra hajlamos kutyák, ha egyedül maradnak idegesítő tényezők lehetnek a közelben lakók számára. Ezért mindenképpen érdemes velük is beszélni, mielőtt elköteleződsz kutyusod mellett! Illetve sok főbérlőnek sem a kedvencei a kutyás lakók, így mindenképp járj utána a lehetőségeidnek.

Ha úgy érzed, alacsony az ingerküszöböd, válassz intelligens fajtát! Egy okos kutyának könnyebb megálljt parancsolni, ha rosszban sántikál. Az engedelmesség életmentő lehet, ha egy bútorod épségéről van szó! ☺️

Álmaid kutyafajtája vajon milyen lakáskutya lenne? Korábbi cikkünkben részletesebben írtunk arról, milyen fajtákat javaslunk lakásban történő kutyatartásra!

2. Kutyatartás lakásban... De milyenben?

Miután kutyádat gyakorta le kell majd vinned, hogy elvégezhesse dolgát, a legideálisabb lakások kutyusok számára a földszinti, illetve a félemeleti, első emeleti lakások.  Minél kevesebb lépcsőfokot kell megtenni, annál jobb! Hiszen főként amíg kölyök, lehetnek problémái a vizelet visszatartással, és nem szerencsés, ha hosszadalmas procedúra leérni.

Ha sokadik emeleten laksz, nem a legideálisabb, de talán van erkélyed: ez is jól jöhet vészhelyzetekre. Bizonyosodj meg róla, hogy az erkélyed biztonságos, és nincs olyan rés a lécek alatt, illetve között, ahol ki tudna férni a kutyus. Ha van, szerelj ezekre a helyekre extra anyagot! Az erkélyre összebarkácsolhatsz egy kutyabilit, illetve gyakori megoldás még, hogy egy kis terület műfüvet tesznek oda a gazdik, hogy a kutya hozzászokjon a tudathoz, hogy a fű a pisilés helye.

3. Tedd kutyabaráttá a lakásod!

Ha úgy gondolod, ideális a lakásod arra, hogy egy kutyus otthonra találjon benne, rengeteg minden van, amit tehetsz még annak érdekében, hogy minél kényelmesebb legyen számára a lakásban élés! 

Külön szobára azért nem lesz szükség, de fontos, hogy legyen egy sarok a lakás valamely pontján, ami az ő stabil helyévé válhat. Erre a helyre helyezhetsz egy fekhelyet, ahol aludhat és lepihenhet napközben, a közelbe helyezheted az etető- és itatótálját, illetve ugyanide leteheted a játékait is. Ha egy helyre csoportosítod a számára szükséges tárgyakat, ő is szívesebben fog ide visszajárni. Ha ezen a helyen rágja a csontjait, és vív harcot plüssjátékaival, az neked azért jó, mert ha a heves mozdulatok közben felsérti a padlót, még mindig olcsóbb egy helyen összegyűjteni a padlókarcolásokat, és csak azon a helyen kicserélni a parkettát, mint a lakás tetszőleges pontjain.

Fontos kijelölni azt is, hogy hova mehet, és hova nem mehet a kutyus. A lakásban történő kutyatartásnál különösen fontos, hogy kijelöld kedvenced számára, hogy ki a vezér a háznál. Neki pedig értenie kell, hogy a Te szabályaidhoz kell igazodnia. Határozottan tudod jelölni a saját területeidet egy térelválasztó hálóval, így nem csak, hogy nem mehet be az elválasztott területre a kutyus, de nem is tud majd.

4. Rutin mindenek felett

A rutin csak úgy, mint egy emberi életben, úgy a kutyák esetében is fontos. A lakáskutyák esetében azonban hatványozottan, mert így tud a szervezete stabilizálni egy ürítési rutint. Ennek elérésére nem kell mást tenned, mint a napi sétát és az etetéseket minden nap ugyanarra az időpontra időzíteni. Így hamar megtanulja, hogy mikor van lehetősége a dolgát végezni, ezzel megspórolva neked az extra padló takarításokat. Ugye milyen szép is a kutyatartás lakásban?

5. Figyelj az igényeire!

Mielőtt otthonodba fogadsz egy kutyust, bizonyára tájékozódsz az adott fajta igényeiről! Hogy naponta körülbelül mennyi mozgásra van szüksége, mennyi élelmiszerre, ésatöbbi. Aztán persze nincs minden úgy, ahogy a nagykönyvben meg van írva: előfordulhat például, hogy a kutyád sokkal több mozgást igényel, mint amire számítottál. A legtöbbször, amikor a kutyák nagy rombolást végeznek a lakásban, az azért van, mert nincs elég terük arra, hogy levezessék a felgyülemlett energiát. Ha nem jut elég aktivitáshoz, könnyen magatartásproblémái lesznek. Így ha úgy viselkedik kedvenced, mintha bolondgombát reggelizett volna, elsősorban gondold át, hogy biztosan eleget mozogsz-e vele! A kanapéd meg fogja hálálni, ha inkább házon kívül vezeti le az energiáját.

Ha úgy érzed, nincs elég időd arra, hogy mozogj vele, keress embereket, akik át tudják venni időnként a feladatot! Sok diák örül neki, ha egy kis zsebpénzhez juthat cserébe.

6. Tiszta mancsok

Nincs rosszabb annál, mint amikor egy frissen felmosott padlóra betrappol egy sáros lábú kutyus. A lakáskutyáknak a tiszta lakás érdekében több ápolásra van szükségük: nem árt gyakran fürdetni őket, hogy ne legyen kutyaszagú a lakás, és távol tartsák maguktól a séták során az élősködőket. Heti egy alkalomnál többször azonban nem szabad őket fürdetni, mert a túltisztítás is veszélyes lehet! Hosszú szőrű kutyáknál a fésülés is lehet gyakoribb, hogy inkább egy fésűre, vagy szőrtelenítő kesztyűre gyűjtsd, amit lehet, mint hogy a lakás különböző pontjain szórja el szőrszálait.

7. Legyen a tanulás az elsődleges

Legyen jó kutya a lakáskutya! Minden kutyának szüksége van a tanulásra, de ha egy fegyelmezett kutyát szeretnél a lakásodban tudni, akkor az erre szánt időn nem szabad spórolni. Mindenképpen szobatisztaságra kell nevelned, erről korábban részletesebben itt írtunk.

A ,,marad” parancsot is feltétlenül meg kell neki tanítanod, a ,,jöhetsz”, vagy más tetszőleges parancsszóval együtt, hogy szükség esetén, például amíg felmosol a nappaliban, egy másik szobában maradjon, és csak hívószóra jöhessen ki onnan.

Mivel elég valószínű, hogy nem tudsz 24 órás felügyeletet biztosítani kedvenced számára, így az egyik legfontosabb készség, amit el kell sajátani, az az, hogy fegyelmezetten viselkedjen, amikor egyedül van a lakásban. Hasznos lehet a ketrec tréning is! A szobakennel nem ördögtől való dolog, rövid ideig egy kényelmesen berendezett és megfelelő méretű kennelben boldogan elvan a kutyus. Ha szeretnéd, hogy kutyád megszeresse a kennelt, kiskorától fogva kell hozzászoktatnod. Például minden alkalommal, amikor valami finomságot adsz neki, tedd ezt a kennelben, ezáltal egy pozitív élményhez köti. A kennel azért is hasznos, mert ekkor nem tud az ajtóhoz szaladni ugatni vagy nyüszíteni, amiért hálásak lesznek a szomszédok.

Kutyatartás lakásban home officeban is

8. Bútor-szabályok: kutyatartás lakásban haladóknak

A kulcsszó: következetesség. A lakásban élő gazdik gyakran elkövetik azt a hibát, hogy míg apró kölyökkutyájuk van, nem tudnak nemet mondani a bociszemeiknek, és felengedik őket például a kanapéra, vagy az ágyba. Aztán ahogy megnőnek, megerősödnek a karmaik és a fogaik, már veszélyesnek kezd tűnni az ott tartózkodásuk, ezért hirtelen elkezdik megtiltani nekik. Innen már nehéz a visszaút: jelöld ki a szabályokat, hogy hova mehet a kutya és hova nem, és ehhez tartsd magad mindig. Semmi baj nincs azzal, ha Te megengedőbb vagy kutyusoddal, és nem zavar, ha a kanapét használja, amíg nem gondolod meg magad útközben! 

A következetesség olyan szempontból is fontos, hogy nem csak a falkavezérnek, minden lakónak / családtagnak tudnia kell, hogy milyen szabályokat kell követnie a kutyának. Muszáj elkerülni azt a helyzetet, hogy a vajszívű lakótárs megenged neki mindent, aztán a gazdi pedig nem győzi korrigálni a rossz berögződéseket. 

Kutya higiéniaKutya nevelésKutyafajtákLakásban kutyatartás

Kommentelés

Minden komment moderálásra kerül megjelenítés előtt.

Népszerű termékeink

Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)
Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)
+1
Akciós ár7.990 Ft-tól Korábbi ár15.990 Ft
Vélemények