Fogmosás: kutyosodnál se maradjon ki!🦷✨
0 komment

Így figyelj négylábúd szájhigiéniájára 

Biztosan Neked is ismerős az a kétségbeesett pillanat, amikor nem otthon alszol, de véletlen otthon hagytad a fogkefédet. Ugye, hogy valahogy mindig megpróbálod megoldani a szituációt? Rákérdezel, van-e a házigazdának bontatlan darabja, vagy megpróbálsz leugrani a boltba, de minimum fogkrémet kérsz. Nekünk, embereknek elképzelhetetlen fogmosás nélkül ágyba menni és anélkül kezdeni a napot. Nos, a kutyáknál bár nincs szükség arra, hogy napi kétszer fogat mossanak, ugyanilyen magától értetődőnek kellene lennie, hogy az ő fogaik is ápolásra szorulnak. Ebben a cikkben összeszedjük a legfontosabb információkat arról, hogy miért, és hogyan kell karbantartanod kutyád szájhigiéniáját.

 

Tartalomjegyzék
  1. Miért fontos a fogápolás kutyáknál?
  2. Fogmosásra fel!
  3. Ha nem akar összejönni...
  4. Az étkezés sem mindegy
  5. A doki se maradjon ki a képletből
  6. Terjeszd az igét!

 

1. Miért fontos a fogápolás kutyáknál?

Kevesen tudják, de a leggyakoribb betegségek közé tartoznak a kutyusoknál a szájüregi betegségek. Ennek logikus magyarázata van. A lepedékben tenyésző bacik megfertőzhetik az íny és a foggyökér területét, vagy pedig a véráramba kerülve egyéb betegségek elindítói lehetnek, például a vese, a szív, és a máj területén. Jó irány tehát, ha elsősorban a lepedék felraktározódását és a fogkövesedést igyekszel megelőzni. Ezek ugyanis a leggyakoribb kezdetei egy szájüregi betegségnek.

A fogmosás kutyáknál is fontos.

Hogy honnan tudhatod, hogy szájüregi betegsége van kutyusodnak? Folyamatosan rossz a lehelete, étvágytalan, nehezére esik a rágás, illetve egészen konkrét, szemmel látható tünetekből: vérzik az ínye, valamelyik foga mozog, vagy makacs fogköveket fedezel fel fogazatán. Akkor tudhatod, hogy fogkővel van dolgod, ha az ínyhez közeli részen barna, sárga, akár feketés lerakódást találsz, amitől nem lehet fogkefe segítségével megszabadulni.

Egy extra tipp: ha kölyökkutyusod van, már a kezdetektől szoktasd arra, hogy tisztítod a fogait! Később sok állat nehezményezi, ha belenyúlsz a szájába. Persze ha már idősebb kutyád van, akkor sem késő elkezdeni a fogak ápolását!

2. Fogmosásra fel!

A kulcs a megelőzésen van, a megelőzés pedig csak a rendszeres ápolással érhető el. Bár létezik szájüregi terápia állatorvosnál, hatása csak akkor tartható fent, ha otthon sem áll meg az odafigyelés. Éppen ezért, mielőtt ilyesmire szükség lenne, iktasd be kutyusod rutinjába, hogy heti minimum 2-3 alkalommal megsikálod a fogait! Ez a legelső lépés.

Nagyon fontos, hogy ne embereknek való fogkrémet és fogkefét használj! Léteznek kifejezetten kutyáknak készítettek, melynek keféi puhasörtéjűek, és az ő fogaik formájához igazodnak, a fogkrémek pedig lenyelhetőek. Ha úgy érzed, kedvenced makacsan ellenállna a hadművelednek, léteznek ujjra húzható kiszerelésben is: ez valamivel könnyebbé teszi a gazdi dolgát az egyszerű hozzáférés miatt.

Különbség az is a megszokott fogmosási rutinunkhoz képest, hogy nem célravezető az, ha a sörték tetejére helyezzük a fogkrémet, mert ebben az esetben könnyen lenyalják az egészet. Amennyire csak tudod, nyomd a fogkrémet a sörték közé, hogy jusson a fogakra is!

Ha csillagos ötöst szeretnénk kapni a folyamatra, használhatunk (szintén kutyáknak való) szájöblítőt is! 

3.Ha nem akar összejönni…

Mint írtuk, nem biztos, hogy tetszeni fog kedvencednek, ha hirtelen a napjai részévé válik a fogmosás, de hidd el, hogy előbb-utóbb meg fogja szokni, és pikk-pakk a végére értek az ügynek minden nap. Mutatjuk, hogyan!

Ha kedvenced nem engedi, hogy a szájába tedd a fogkefét, először csak ahhoz szoktasd hozzá, hogy a szájába nyúlkálsz. Például, ha az arca körül simogatod, érintsd meg óvatosan a szája körül is. Következő lépésként megpróbálkozhatsz azzal, hogy az ujjad hegyére teszel egy kis fogkrémet: a legtöbb kutyafogkrém ízlik a kutyáknak, ha sikerül egy finomat választanod, akár még jutalomfalatként is felfoghatja! 

Figyelj arra is, ha továbbra is nagy az ellenkezés, hogy ne a metszőfogakkal kezd a tisztítást, mert ez a legérzékenyebb része a kutya fogazatának, így szerencsés más területen kezdeni, hogy ne rögtön egy rossz tapasztalattal kösse össze a fogmosást.

Könnyebb lesz hozzászoknia a kellemetlenséghez, ha valamilyen más, már rutinná alakult cselekvéshez kötöd (például fésülködés). Ez ráadásként neked is segítség, hiszen emberként is könnyű megfeledkezni dolgokról, amelyek nem váltak még reflexszerűvé.

4. Az étkezés sem mindegy

Logikus módon a kutya étrendje is nagyon lényeges az egészséges fogak szempontjából. Itt nem elsősorban a táplálék összetételére gondolunk (természetesen ez is fontos, csak más szempontból), hanem arra, hogy bizonyos ételek könnyen lerakódnak a kutyus fogazatán, amely táptalaja a szájüregi megbetegedéseknek: ezek a ragacsos, és a puha ételek. Éppen a fogazat egészségének megőrzése szempontjából nem szokták javasolni a kizárólag nedves eledellel való táplálást: a legjobb, ha 80% száraztáp, és 20% nedves eledel az irányadó arány.

A száraztáp, a kutyakekszek, a rágócsontok mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a kutyus a lerakódás egy jó részét eltávolítsa, mielőtt baj keletkezhetne. Ma már kifejezetten fogtisztító tápokkal is találkozunk a piacon, vannak olyan tápok például, amelyek speciális aktív összetevőket tartalmaznak, a fogkőképződés megelőzését segítve.

A fogmosás kinti és benti kutyáknak is fontos

Specifikusan erre a célra fejlesztett jutifalik is léteznek, melyeket úgy fejlesztettek, hogy antibakteriális hatásuk segítsen megelőzni a fogkőképződést és a rossz leheletet.

Fontos azonban, hogy önmagában a fogkőképződést megelőző tápok, jutifalik nem elegendőek arra, hogy tökéletes egészségben tartsák a kutyusok fogazatát! Szükség van rájuk, arra megfelelnek, hogy ne feltétlen kelljen minden nap mosni a kutyus fogát, de semmiképp sem helyettesítik a fogmosást.

5. A doki se maradjon ki a képletből

Bár nincs kifejezetten kutyafogorvos, fontos, hogy időnként az állatorvos is ellenőrizze kutyánk fogazatát. Ez egy általános vizsgálat során egyébként is megtörténik. Hiszen ahogy mi is hiába mosunk napi kétszer fogat, ugyanúgy járunk fogorvoshoz és lehetnek panaszaink, és ez a kutyáknál sincs másképp. A felülvizsgálat mindig jó, egy ilyen alkalmon kiderülhet az is, ha esetleg extra ápolásra van szüksége a kutyának, vagy pedig valamit változtatni kell a rutinon (például tápot váltania).

 

6. Terjeszd az igét! A fogmosás még mindig ritka a kutyusoknál

Valamiért a szájhigiénia fontossága kutyák esetében még mai napig egy olyan téma, amelynek sok gazdi nem ismeri fel a fontosságát. Gyakran a szupergazdik is legyintenek a fogmosásra. Hiszen nem sokat hallunk a témáról, nem látjuk sem filmekben, sem reklámokban, sem a közösségi médián a kutyák fogmosását. Ezért azt hisszük, biztos nem lehet olyan fontos, ha mások sem csinálják. És igen, sok kutya leéli az életét fogmosás nélkül, de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne fontos! Sok esetben olyan betegségek elszenvedői lesznek a kutyusok, amelyekről nem is sejtjük, hogy a szájból is indulhattak. Egy szó, mint száz: fogmosásra fel, kutyások!

Hasznosnak találtad a cikket? Kövess minket Facebookon is!

 

EgészségFogápolásKutya nevelésKutyaeledel

Kommentelés

Minden komment moderálásra kerül megjelenítés előtt.

Népszerű termékeink

Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)
Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)
+1
Akciós ár7.990 Ft-tól Korábbi ár15.990 Ft
Vélemények