Macska Betegségek - Tünetek és Kezelési Módok 🌡️
1 komment

Hmm, ez biztos nem macskajaj

Ahogy a gazdik esetében, úgy a cicusoknál sincs sajnos egy mágikus varázslat, ami garantálja a folytonos jóllétet és egészséget. Előfordul, hogy néha a szőrgombócok háza táján sem minden fenékig tejfel, így összeszedtük a leggyakoribb macska betegségeket, tüneteiket és kezelési módjaikat.

Macska betegség: aggodalomra semmi ok

Egy cirmos cica, két cirmos cica…: Fertőző macska betegségek nyomában

Ha kinti-benti cicusod van, biztosan rendszeresen találkozik portyázásai során számos másik fajtársával. Barátkozásaik vagy éppen bunyóik alkalmával azonban elképzelhetetlen, hogy valamelyikük ne adna át egy-két csúf macska betegséget a te szemed fényének.

  1. FELV/LEUKÓZIS: A leukózis az egyik leghírhedtebb fertőző betegségek egyike, amely veszélyeztetheti kiskedvencedet. Ez a nyavalya azért rendkívül alattomos, mert akár hosszú évekig tünetmentesen lappanghat. Illetve egy fertőzött anya macska cicusai egytől-egyig már a FELV-vírust hordozva jönnek világra. Jó hír, hogy ennek a kórnak megelőzésére létezik védőoltás, amit a legközelebbi viziten az állatorvostól tudsz kérni. TÜNETEI: halvány íny, szemek és száj sárgás elszíneződése, megduzzadt nyirokcsomók, levertség, légzési nehézségek. KEZELÉSE: gyógyíthatatlan, de a benti, stresszmentes tartással cicusod élettartama egészséges társaiéval vetekedhet. Nagyon fontos, hogy a megfertőződés után benti életvitelt folytasson a cicus, mivel a betegség az immunrendszert támadja, így a továbbiakban bármely nyavalyával való találkozás akár halálos kimenetelű lehet.

  2. FIV/MACSKA-AIDS: A FIV ugyancsak egy hírhedt macska betegség, amely általában egy már fertőzött macska harapásával terjed, pont ez miatt leggyakrabban kinti, idősebb vagy kandúr cicusok között fellelhető, illetve szintén akár évekig lappanghat, mire krónikus stádiumba lép. A betegség felbukkanását könnyű észrevenni, mivel röviddel a megfertőződés után kismacskád pár napig a következő tüneteket produkálhatja. TÜNETEI: tüsszögés, gyakori vizelés nem csak az alomban, szemek és orr váladékozása, megduzzadt nyirokcsomók, láz. KEZELÉSE: gyógyíthatatlan, de a benti, stresszmentes tartással cicusod élettartama az egészséges társaiéval vetekedhet. Nagyon fontos, hogy a megfertőződés után benti életvitelt folytasson a cicus, mivel a betegség az immunrendszert támadja, így a továbbiakban bármely nyavalyával való találkozás akár halálos kimenetelű lehet.

Az a fránya macskanátha

Ha már volt részed egy kiadós influenzában és cicusod elkapta a macskanáthát, most mélyen együtt tudsz érezni vele, hiszen az ő náthájuk elképesztően hasonlít a miénkre, csak ők éppenséggel nem a 100-as zsepi és a teafilterek körül sertepertélnek. TÜNETEI: folyik a nózi, a szemek könnyesek, légzési nehézségek, tüsszögés, nyáladzás KEZELÉSE: mindenféle cécó nélkül, legjobb ha a kis bundás egyszerűen kiheveri a betegséget egy puha és meleg vacokban; fontos, ha több cicánk van, próbáljuk a beteg szőrgombócot pár napig különválasztani és fertőtlenítsük holmijait naponta alaposan (ha nagyon aggódsz kismacskádért, elviheted állatorvoshoz, ahol ha indokolt, antibiotikumot kap)

Férgesség és Bolhák

  1. FÉRGESSÉG: Ha macsekod folyton amiatt kukacoskodik, hogy már megint ugyanazt kapja vacsorára, mint tegnap, kezdj el gyanakodni, hogy férges. Na jó, ez nem egy valódi tünet, de mindjárt megosztunk veled párat, hogy időben felismerd, ha cicusod pocijában a kedvenc alutasakosán kívül élősködők is akadnak. TÜNETEI: puffadt poci, fakó bunda, fogyás, hasmenés, erőtlenség KEZELÉSE: állatorvosodnál könnyen hozzájuthatsz féreghajtó tablettához (3 havonta érdemes beadni cicusunknak - a vehemens tiltakozás ellenére is - kompetens személy által meghatározott adagot)

  2. BOLHÁTLANÍTÁSRA FELKÉSZÜLNI: 3,2,1… A bolhák minden kisállattartó rémálma, az apró bestiák pedig cicusodat is boldogan tekintik a következő lakomájuknak. Egyet se félj, ha négylábú barátod a következő tüneteket produkálja, manapság már számos hatásos eszközhöz nyúlhatsz, hogy megszabadítsd őt kellemetlen albérlőitől.

    TÜNETEI: vehemens vakarózás, étvágytalanság, levertség, ingerlékenység

    KEZELÉSE: A bolhákkal szemben bevált módszerekről korábban ITT írtunk.

Macska betegség kölyökcicáknál is

Húgykő? Nemkő'! - Egy gyakori macska betegség

Húgykő általában a már ivartalanított cicusoknál szokott előfordulni, a jó hír, hogy nagyon hosszú idő alatt alakul ki, így bőven van időd megtenni a szükséges lépéseket a megelőzéshez. TÜNETEI: feltűnően gyakori és nehézkes vizelés szokatlan helyeken, vér megjelenése a vizeletben KEZELÉSE: állatorvosi vizit, majd a lábadozást cicusod simán átvészeli szokásos kis fekhelyén (a jövőben a túlnyomó többségben nedves eledellel való etetés, száraz tápoknál váltás a “urinary” minősítésű fajtákra a megelőzés kulcsa)

Hű, de viszket!: Bőrbetegségek

MACSKA AKNÉ

Bármennyire is hihetetlennek tűnik első olvasatra, a cicák életét is megnehezítheti az akné. De amíg embereknél a túlzott faggyútermelés okolható a kialakulásáért, macsekoknál valamilyen allergiás reakció a ludas. Az akné által okozott sebek leggyakrabban a nózi, száj vagy az áll területén bukkanhatnak fel. TÜNETEI: apró puklik az érintett területen; enyhébb esetekben az akné első ránézésre összekeverhető egy szimpla sárfolttal is KEZELÉSE: melegvizes vagy varázsmogyoró kivonatos borogatás az érintett területen, állatorvosi vizit (valószínűleg a gyógyszeres kezelést fogja javasolni)

Tipp: Ha nem szeretnéd, hogy bundás barátodnak ismét kellemetlen élményeket okozzon az akné, iktass be Omega-3 zsírsavat az étrendjébe és cseréld le műanyag tálkáit.

MILIÁRIS DERMATITIS

A miliáris dermatitis apró göbök formájában sunyin lapul meg a puha bunda alatt és folytonos viszketéssel kínozza cicusod. Számtalan tényező okozhatja, bolha- vagy ételallergia, jóval ritkább esetekben gombafertőzés. TÜNETEI: szőrritkulás; folytonos vakarózás, bunda nyalogatása; szőrtépés; nem túl szembetűnő, tapintható göbök a szőrréteg alatt KEZELÉSE: alapos állatorvosi kivizsgálás gyógyszeres kezeléssel egybekötve (ha gazdiként te is aktívan ki szeretnéd venni részed cicusod állapotának javításában, egy kímélő cicasampon lesz benne a legjobb partner)

Amikor a bőséges répa rágcsálás már nem elég: Szembetegségek

Könnyezik, feldagadt, váladékozik, piros…vagy cicusod már egyáltalán nem képes kinyitni a kis szemeit? Ez bizony valami szembetegség lesz!

A Top 5 macska szembetegségek közé tartozik a:

  • kötőhártya-gyulladás (Conjunctivitis)

  • szaruhártya perforáció

  • retina leválás

  • harmadik szemhéj előesése

  • Symblepharon

Ám azt, hogy pontosan melyik is keseríti meg pillanatnyilag kedvenced mindennapjait, csak az állatorvos tudja megmondani. Legjobb esetben felír egy-két fiola szemcseppet vagy kamillateás borogatást javasol, de az is könnyen előfordulhat, hogy egy komolyabb gyógyszeres kúrának, esetleg műtétnek néz elébe bundás barátod.

Hapccci!: Amikor a gazdi allergiás kiskedvencére

Sajnos 10-ből 3 gazdinál kiderül, hogy kiskedvence allergiás reakciókat vált ki belőle. Ha a boldog, szőrgombócoddal töltött napokon gyakran tüsszögsz, köhögsz, kapar a torkod vagy viszket minden porcikád, akkor valószínűleg te is ezt a számot gazdagítod. Csigavér, mielőtt kétségbe esnél, kérj időpontot egy pulmonológiai vizsgálatra, ahol egy bőrpróba segítségével fény derül az igazságra. Ha beigazolódott a gyanú és most már papírod is van allergiádról, a következőket teheted, hogy cicusoddal továbbra is harmonikusan tudj együtt élni:

  • végy tőle könnyes búcsút…és zárd ki hálószobádból (ezzel a lépéssel a jelenlévő allergén szint jelentősen csökken) - a vakarózás és folyamatos tüsszögés igencsak megnehezíti a pihentető alvást

  • itt az idő egy nagy szanálásra - minél több bútor, dekoráció, apróságok vannak az otthonodban, annál több helyről leselkedik rád veszély allergének formájában, hiszen a szőr és az elhalt hámsejtek remekül megtapadnak ezeken a felületeken

  • szőnyegeidet legjobb, ha lecseréled és mással feded le padlód, de ha nagyon ragaszkodsz hozzájuk, akkor érdemes minden héten alaposan gőzzel kitisztítani őket

  • használj levegőtisztító készüléket (a páratartalmat próbáld 40% körül tartani)

  • kérj meg valakit, hogy ő tisztítsa helyetted cicusod almát, fekhelyét és minden hasonló holmiját (sajnos, ha súlyos allergiád van, már azzal sokat árthatsz magadnak ha hozzáérsz az említett dolgokhoz)

Mérgezés: nem macska betegség, de erre is gondolj

Habár nem kifejezetten a macska betegség kategóriájába tartozik, de a cicák számos módon ki vannak téve mérgezésnek - a kertben is behabzsolhat valami számára egészségromboló hatású növényt, otthon betévedhet a háztartási vegyszerek közé vagy portyázásai során összefuthat egy ártó szándékú személlyel - így fontosnak tartottuk, hogy erre a témára is kitérjünk.

Amennyiben cicusod az alábbi tüneteket produkálja, azonnal kapd fel a legfontosabbakat és vidd állatorvoshoz:

  • hányás (akár habos állagú, vért tartalmazó is lehet)

  • hasmenés

  • nyáladzás

  • halvány íny

  • szokatlanul nagy szomjúság

  • légzési nehézségek

  • erőtlenség

Jobb félni, mint megijedni, ne feledd, egy gyors vizit az állatorvosnál életet menthet!

Hasznosnak találtad cikkünket? Kövess minket Facebookon is!

BetegsegekBolhaBolhák eltüntetéseCicaEgészségHigéniaMacska

1 komment

Dorka

Dorka

Van egy kóbor macska az utcában, a Dunapart mellet és biztos hogy alultáplált de viszonylag nagy a hasa a dereka körül. Nem tudom terhes-e?

Kommentelés

Minden komment moderálásra kerül megjelenítés előtt.

Népszerű termékeink

Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)
Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)
+1
Akciós ár7.990 Ft-tól Korábbi ár15.990 Ft
Vélemények