Mi kell a boldog angol bulldoghoz? 👑☂️
0 komment

Egy angol bulldog lelkes gazdijaként kíváncsi vagy mi a boldog buci receptje? Jó helyen jársz, most ugyanis eláruljuk mi mindennel járulhatsz hozzá kutyusod életminőségének javításához. Ha tovább olvasod cikkünket, még kutyusra szabott száraztáp-ajánlót is találsz! 🤫

Nekem való?

Egyértelműen, ha:

  • a tökéletes lakásban tartható kutyafajtát keresed. Közepes termet, nem túl nagy mozgásigény, vonzza a kanapén heverészés, egyszóval bingó! Lehet, hogy pont a lakáskompatibilis fajtákról szóló cikkünkről találtál ide?

  • kezdő gazdi vagy. Előfordul, hogy ezek a zömök kis kópék néha megmakacsolják magukat, de semmi olyan viselkedési mintával nem fognak eléd állni, amit nem tudnál kezelni pár szakkönyv vagy cikkünk segítségével.

  • egy igazi könnyen ápolható fajtát keresel. Rövid bundájával nincs sok macera, a hangsúlyt inkább redői tisztogatására és szemeinek ellenőrzésére helyezd, de erről még úgyis írunk kicsit lejjebb az ápolási kisokosban.

  • az egész család kis drágáját keresed. Imádni fog minden csepp figyelmet és ha a középpontban van. A remek családi kiskedvencek összes tulajdonságával bír, mint például a gyermekek szeretete, az okos kiállás vagy a kezesbárány természet.

  • ragaszkodó társat keresel magad mellé. Megnyugtató, hogy ha valaki, akkor ő egyáltalán nem az a csavargós, elkolbászolós fajta. Nyertél is magadnak egy “matrica” melákot, aki mindenhová árnyékként követ!

Nem biztos, ha:

  • zavar a nyáladzás. Nyálcseppek, nyálcseppek mindenhol. Ha nem akarsz beléjük botlani úton-útfélen otthonodban, akkor inkább folytasd a kutatást kevésbé csöpögős fajták irányában.

  • aktív életet élsz és sportoláshoz keresel magad mellé társat. A bucikat nem agility pályára vagy canicrossra “tervezték”, ha ilyen kutyusra vágysz, inkább nézz szét a border collie-k háza táján. Noha kiadós sétákra neki is szüksége van, önként leginkább akkor futna, ha egy hatalmas cupákot húznának előtte.

  • sokat szeretnél kutyafuttatóba járni. Hajlamos a féltékenykedésre és, ha megtalálnál simogatni egy másik blökit, lehet, hogy keveredne belőle egy kis kalamajka.

  • nem tudsz ellenállni a bociszemeknek és/vagy szeretnéd elkényeztetni kedvenced. A bucik nagyon hajlamosak a hízásra, ha úgy érzed nem tudnál ellenállni a kunyizó tekintetnek, lehet, hogy másik fajta után kéne nézned.

  • túl sokat dolgozol. Ezek a husis csibészek hajlamosak hatalmas hisztit csapni, ha a gazdik nincsenek otthon, tehát ha mégis el kell menned otthonról, vess be a szeparációs szorongást enyhítő technikákat.

Alapfelszerelés

Nem nyúlhatsz mellé, ha beszerzed kutyusodnak az örök klasszikus duót, egy pórázt és egy nyakörvet. Séták után pedig minden bizonnyal szüksége lesz bundásodnak egy kis energiafeltöltésre, amihez elengedhetetlen az etetőtál és a belevaló száraztáp. Egy-két játékkal és egy puha fekhellyel pedig ki is pipálhatjuk az alapfelszerelések listáját.

Ezek a legszükségesebb felszerelések, hogy kutyusod teljes életet tudjon élni. De, ha szeretnél még kicsit fűszerezni a dolgokon, akkor tudjuk ajánlani a szőrtelenítő kesztyűt az egyszerű bunda-karbantartás érdekében, valamint a kompakt szösztelenítőt, ami a szőrszálmentes bútorokért és ruhákért felel.

Száraztáp-ajánló

Rengeteg mindentől függhet, hogy egy buci számára melyik a befutó száraztáp. Mi szeretjük a kihívásokat, úgyhogy elrendeztük neked különböző szempontok alapján népszerű tápjainkat, hogy egyszerűen ki tudd választani gézengúzod eledelét. 🥰

KÖLYKÖKNEK és picit nagyobbaknak tudjuk ajánlani a Panzi Junior bárányos-rizses tápját (10 kg), illetve a Panzi GetWild csirkés-halas eledelét (15 kg).

ÉTELALLERGIÁS KÖLYKÖKRE is gondoltunk a Julius-K9 HypoAllergenic Puppy bárányos-gyógynövényes tápjával (10 kg), a Panzi FitActive Next halas-bárányos eledelével (15 kg), a Julius-K9 Puppy&Junior HypoAllergenic bárányos-rizses tápjával (12 kg) és a Panzi FitActive HypoAllergenic bárányos-rizses-almás eledelével (15 kg).

FELNŐTT kutyusok kedvencei közé tartozik a Panzi FitActive Next vaddisznós-bárányos-marhás-bivalyos-lazacos (15 kg) táp, a Purina Dog Chow Adult csirkés eledel (14 kg), a Pedigree Vital Protection marhás-zöldséges táp (12 kg), a Julius-K9 Adult bárányos-gyógynövényes eledel (3 kg, 10 kg) és a Julius-K9 Adult nyulas-rozmaringos táp (10 kg).

ÉTELALLERGIÁS FELNŐTT blökik sem maradnak ki a jóból, számukra a Julius-K9 Adult HypoAllergenic vaddisznós-bogyós gyümölcsös táp (3 kg, 10 kg), a Panzi FitActive HypoAllergenic bárányos-rizses-almás eledel (4 kg, 15 kg), Julius-K9 Adult HypoAllergenic lazacos-spenótos táp (3 kg, 10 kg) vagy a Julius-K9 Adult HypoAllergenic halas-rizses eledel (12 kg) remek választás.

SPECIÁLIS IGÉNYŰ FELNŐTTEKRŐL sem feledkeztünk meg, érzékeny emésztésű blökiknek a Panzi GetWild Sensitive bárányos-almás tápot (15 kg); túlsúlyos kutyusoknak a Purina Dog Chow Light pulykás eledelt (14 kg); míg alacsony aktivitású és hízásra hajlamos bundásoknak a Panzi FitActive Maintenance bárányos-rizses-almás tápot (15 kg) tudjuk javasolni.

 

SENIOR ebek igényeit is kitudjuk elégíteni a Purina Dog Chow Senior bárányos tápjával (14 kg), idősödő kutyusoknak a Panzi FitActive Maintenance bárányos-rizses-almás eledel (15 kg) a legjobb választás, ételallergiás idős blökik számára a Julius-K9 Senior HypoAllergenic bárányos-rizses táp (12 kg) a favorit; míg túlsúlyos idős négylábúaknak a Julius-K9 Senior Light bárányos-gyógynövényes eledel (10 kg) a befutó.

Ha még mindig nem jutottál dűlőre, itt meg tudod nézni a teljes eledel-kínálatunkat, jó böngészést!

A választott száraztáp mellé szerezz be hasonlóan jó minőségű nedves eledelt, így a főétkezések alapja meg is van. Jutalomfalat vagy nasi gyanánt pedig végtelen a lista mely zöldségekből-gyümölcsökből válogathatsz bucid számára. Biztos ami biztos, böngészd át előtte cikkünket, ahol a kutyusok számára tiltólistás ételekről írtunk!

Buci kompatibilis mozgásformák

Habár nem az angol bulldog számít a legatletikusabb kutyafajtának, azért őket is muszáj néha a kanapéról kirobbantani. Olyan könnyed sportokra hoztunk most példákat, amiket biztosan élvezni fognak a bucik is. Arra azonban érdemes ügyelni, hogy különleges arcberendezésük miatt ne futtassuk sokat, mert légzési nehézségeik adódhatnak.

A kötélhúzás talán az a játék, amiben a husis kópék leginkább örömüket lelik, hiszen nem kell sokat futkosni, a gazdival tudnak versengeni és erős harapásukat is kamatoztatni tudják. Még profi felszerelés sem szükséges hozzá.

Az angol bulldogok nem éppen apportírozásra lettek kitenyésztve, mégis imádnak vízközelben lenni. Éppen ezért nyáron őt is nyugodt szívvel bevonhatjuk a családi pancsolásba, ha ráadunk egy kutyus mentő mellényt.

Kifejezetten okos fajtának számítanak, így nem meglepő módon fontos számukra a kielégítő mennyiségű agytorna is. Erre remek lehetőség lehet a kutya puzzle vagy logikai játékok megoldása, de bevethetjük a jó öreg bújócskázást is, ami pluszban élesíti vadászösztönüket is.

Furcsán hangozhat, de a bucik igazi gördeszka-sztároknak számítanak, valószínűleg alacsony súlypontjuk miatt szelik ilyen sikeresen az utakat. A leghíresebb deszkás pernahajdernek Otto számít, aki 2015-ben Guiness-rekordot döntött azzal, hogy 30 ember lábai között végiggurult. Érdemes kipróbálni legalább egyszer ezt a sportot bulldogoddal, hiszen elképzelhető, hogy benne is egy igazi tehetség veszett el!

Átfogó kisokos az ápoláshoz

A már említett imádnivaló arcszerkezet plusz felelősséget is ró a gazdikra, hiszen pár naponta szükséges a redők tisztogatása és a szemek ellenőrzése is. Továbbá az angol bulldogok esetében különös figyelmet kell fordítani a karmok kurtítására is, hiszen nem biztos, hogy maguknak letudják koptatni, de jó hír, hogy ezt otthon is egyszerűen meg lehet oldani egy karomreszelő segítségével. A tavasz beköszöntével a hangsúly a kullancs-ellenőrzésre is helyeződik, nézd át kutyusod bundáját minden este a babézia elkerülése végett, de ha más lakókat, például bolhákat találnál, akkor se riadj meg, könnyen eltávolíthatod őket egy bolhafésűvel.

Az általános ápolási feladatok sem fognak elhavazni egy buci mellett, esténként simogasd át egy szőrtelenítő kesztyű segítségével, havonta fürdesd meg vagy alkalmazz szárazsampont és tadam, ennyi elég is egy tökéletesen “karbantartott” bulldoghoz.

Még sok örömteli pillanatot kívánunk szeretetgombócoddal! 🥰

 

Angol bulldogÁpolásEgészségKutya

Kommentelés

Minden komment moderálásra kerül megjelenítés előtt.