Macska ivartalanítás... Szükséges vagy sem?🐈
0 komment

Macska ivartalanítás? Sokan nemet mondanak rá, mert bizony édesek az új kiscicák a háznál... De biztos, hogy megéri?

Nem nagyon létezik aranyosabb a világon, mint egy pici cica…cérnavékony hangocska, dülöngélő első lépések és csillogó szemek. Ajjajj, a látszat azonban csal! Apró lény, annál nagyobb felelősség és mizéria.

 

Macska ivartalanítás

Tények… vagy inkább tévhitek?

Elterjedt tévhit, hogy a kiskedvencek szerelembe esnek, ők erre egyáltalán nem képesek, csupán a fajfenntartás ösztöne buzdítja őket a temérdek kiscicus világra hozatalára. Sajnos megannyi gazdátlan, kóbor állat bolyong széles e világon, így felelős gazdikként aktívan részt kell vennünk a születésszabályozásban. Ez alól az „ivartalanítás előtt legalább egyszer szüljön” szemlélet sem jelent kivételt, egyetlen releváns, tudományos írás sem bizonyítja, hogy egészségügyi szempontból fontos lenne cicusunknak akár 1 alom szőrgombócot is szülnie a műtét előtt. 

Cicák esetében általában a február-november közötti időszak számít ivarzási szempontból kritikusnak, ha pedig elindul az áradat, senki sem állítja meg a bársonytalpúak-invázióját! Általában egy bundás akrobata az első életévének betöltése környékén válik ivaréretté, számukra is ez az egyik legmeghatározóbb életkori mérföldkő. Ők azonban a kisbabáktól eltérően ennyi idősen már saját családjuk (vagy éppenséggel családjaik) alapítását tervezgetik. A szaporulattal kapcsolatos számítások az igazán elrettentőek, hiszen a cicák elképesztő gyorsasággal hozzák létre utódaikat. Például, egy nőstény macska általában évente kétszer szül(hetne), egy-egy ellés alkalmával átlagosan 2-6 kölyköt, a kölykök kölykei által pedig egy évtized elteltével többszázezer apró macsek láthatja meg a napvilágot.

Kiscicák vagy ivartalanítás?

Macska ivartalanítás: itt az idő felhívni kedvenc állatorvosunkat

A szuka kutyusokkal ellentétben a nőstény cicák ivarzási idejét nem kíséri olyan egyértelmű testi jelzés, mint a vércseppek. Inkább viselkedésükből láthatjuk, hogy bizony itt az idő minden erőnkkel távol tartani a rámenős udvarlóktól. Figyeljünk fel, ha kiskedvencünk egyhelyben tipeg-topog, hempereg, farkát ferdén tartja, esetleg éjjeli órákon romantikus balladákat óbégat.

Kandúrunk is meglehetősen furcsán viselkedhet ebben az időszakban, egyre messzebb való kalandozás az otthon melegétől, kornyikálás-duettek az éjszaka közepén nőstény macskákkal, verekedés kóbor társaikkal a territóriumért vagy szagos vizelet- jelölések szerte a lakásban. Bosszantó lakótárs egy ilyen Casanova!

Mindkét nem esetében 6-8 hónapos koruk körül ajánlott szemfülesnek lenni és figyelni az említett jelekre…egyik kezünkben a telefon, állatorvosunkat tárcsázva, másikban pedig a füldugó, ha nem szeretnénk kedvencünk rögtönzött koncertjein csápolni.

Aggodalomra semmi ok, minél előbb átesnek szőrgombócaink a műtéten, annál esélyesebb, hogy újonnan felvett, idegesítő szokásaikat hamar levetkőzik!

A macska ivartalanítás előnyei

  • az ivartalanítás csökkenti/megszünteti az ivarzás kellemetlen viselkedési sajátosságait

  • cicusunkból valódi ragaszkodó kezesbárány válik, viselkedése pozitív irányba változik, többet dörgölőzik a gazdihoz

  • játékosabbá válik akár a kissé korosabb macsek is

  • a hosszú szőrű cicák elérik teljes pompájukat: egyes szakértők szerint a nemesebb macskafajták ivartalanítás után dúsabb és fényesebb bundát növesztenek

  • nem kell kandúrunk verekedésből adódó harci sebesüléseit ellátnunk, mert nagy valószínűséggel már nem lesznek

  • nem leszünk idő előtt 6-szoros nagy- vagy dédszülők

Macska ivartalanítás

Minden, amit a műtét utáni lábadozás rövid időszakáról tudni érdemes

A műtétet minden esetben altatás mellett végzik, előtte 12 órával már nem szabad etetni, előtte 6 órával pedig itatni a delikvenst. Kandúrok számára nem kifejezetten megterhelő maga a beavatkozás, a nőstény cicáknak annál inkább, hiszen pocijukon 3-5 centis vágást ejtenek, amit megfelelően varrni is kell.

Ha már hazaértünk cicusunkkal, kijár a taps, a nehezén mindenképpen túl vagyunk, most következik az otthoni, kényelmes és biztonságos lábadozás fázisa.

Kandúrunk 1-2 napon belül hipp-hopp felépül, csak a kaparófát rejtsük el addig, nehogy az altatástól még kissé kábultan megszédüljön és leessen.

Nőstény cicusunk esetében a felépülés körülbelül 10 napot fog igénybe venni, vele pár napon belül vissza kell még látogatni a rendelőbe a varratszedés miatt, így ha egyéb, talán aggodalmas kérdéseink felmerülnek, első kézből kaphatunk hozzáértő személytől válaszokat.

Mindkét nem esetében elengedhetetlen, hogy a műtét után meleg és puha fekhelyen lábadozhassanak, mivel hőháztartásuk ideiglenesen felborul, illetve naponta térképezzük fel sebhelyeiket gyulladt vagy duzzadt területek után kutatva. Ez tényleg az az időszak, amikor lényeges minden szeretetünkkel elárasztani kiskedvencünket és belecsempészni mindennapjaiba olyan plusz kényeztetéseket, mint az (óvatos) masszázs. Ha már úgy látjuk, hogy cicánk teljesen tudatos, már nem kába az altatástól, kínálhatjuk is friss vízzel itatójából és akár pár falat eledellel is próbálkozhatunk.

A továbbiakban viszont erősen ajánlott vigyázni a finomabb falatokkal, hiszen a macsek sokkal hízékonyabbá vált. Érdemes bevásárolni kalóriacsökkentett és „urinary” száraz tápokból, melyek arra szolgálnak a macs-karcsúság megtartásán felül, hogy ne alakuljon ki fájdalmas húgykő.

További tippekért kövesd Facebook oldalunkat is!

ÁpolásCicaEgészségIvartalanításMacska

Kommentelés

Minden komment moderálásra kerül megjelenítés előtt.

Népszerű termékeink

Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)
Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)
+1
Akciós ár7.990 Ft-tól Korábbi ár15.990 Ft
Vélemények