Minden, Amit a Tacskókról Tudnod Kell 🌭
0 komment

8 TÉNY, amit minden tacskó gazdinak tudni érdemes

Jól ismertek aprócska lábaikról, és hosszúkás testükről, parányi termetük miatt pedig tökéletesek lakáskutyának. Már te is biztosan kitaláltad, hogy ebben a cikkünkben oly sokak kedvencéről, a tacskókról lesz szó. De mi rejlik a cuki pofi mögött? Milyen lehet tacskó gazdinak lenni? Mire kell figyelni tacsi nevelés során? Ha ezek a kérdések benned is felmerültek, akkor tökéletesen jó helyen jársz, ugyanis ezekre keressük ebben az írásunkban a választ.

Tacskó: mindenki kedvence

1. Milyen kutya a tacskó?

Sokan hasonlítják őket hotdoghoz, virslihez vagy akár kolbászhoz, és a friss tacskó tulajdonosok hamar rá is jönnek, hogy ezek a vicces becenevek tökéletesen passzolnak a tacsik örökké vidám és cserfes természetéhez. Kedves és barátságos mivoltukból adódóan kisgyerekek mellé is nagyon illenek, de más állatokkal, cicákkal vagy tacskópajtásokkal is rendkívül jól kijönnek.  Ezek mellett a tacskók nagyon játékos, mégis rendkívül intelligens vonásaikról ismertek, akik felettébb ragaszkodnak gazdáikhoz.

A tacskó jól kijön más állatokkal is

2. Makacs, mint a ... tacskó

A tacskók amennyire édesek, annyira makacsak is. Csökönyösségük miatt nehezebben lehet tanítani őket, a tréningjük sok türelmet és humort igényel. A könnyebb nevelés érdekében érdemes kipuhatolózni, hogy mi a Te kutyusod kedvence, legyen az játék, vagy jutalom falatka, és azokat rendszeresen alkalmazni a tréning közben. Az önfejűség az élet más területein is jelentkezhet, legyen az egy esős napon kezdeményezett séta, vagy szobatisztaságra nevelés. Mindezen ellenállások azonban kitartó és konzisztens neveléssel könnyedén kezelhetőek.

Tacskó fekhelyén

3. Vigyázni kell a vonalakra

A tacskók könnyen elhízhatnak, emiatt fontos rendszeres sétákat tenni velük, és figyelni az étrendjükre. Az elhízás oka sokszor annak tudható be, hogy ezek a kutyusok akkor is éhen akarnak halni, ha a karácsonyi vacsorát falták be, és ezt nem restek hangoztatni sem. Nem szabad azonban beadni a derekunkat a könyörgő kiskutya szemeknek, a kutyus tökéletesen jól van már lakva! Ha hagyjuk, hogy az ebünk mértéktelen mennyiségben egyen, akkor könnyen kialakulhat nála cukorbetegség, illetve a túlsúly igen rossz hatással van a tacsik gerincére is.

Szülinap tacskó módra

Amellett, hogy a tacsiknak mindennapos mozgásra van szükségük, akár napi 12-14 órát is átalszanak, tehát viszonylag lustább fajtának tekinthetőek. Ez ne tévesszen meg azonban senkit, lustaságuk ellenére egész nagy kirándulásokat, akár hegyi túrákat is remekül teljesítenek ezek az apró kutyusok. A testmozgás nem csak fizikailag, hanem mentálisan is nagyon jót tesz a kutyáknak, így ha egy kiegyensúlyozottabb, nyugodtabb tacskóra vágynál, nyomás ki a szabadba! Ha esetleg sötétedés után indulnátok útnak, ne feledd láthatósági nyakörvvel ellátni a kedvencedet, hogy elkerüljétek a baleseteket!

Tacskó a gazdájával

4. Kicsi a bors, de erős!

Apró termetük ellenére mély, és hangos a tacskók ugatása, emiatt házőrző kutyának sem utolsók. Ha valaki nem látja az ugatás forrását, könnyen hiheti, hogy egy Rottweilerrel van dolga. Ráadásul a tacsik igen bátrak is, és nagyon szigorúan védik a területüket. Ennek következtében viszonylag sokat ugatnak, olyannyira, hogy a csengőd szinte feleslegesnek fog tűnni egy idő után.

A tacskók - legfőképp kiskutya korukban - igen hajlamosak arra, hogy rágcsáljanak. Ebben a tekintetben nem igazán mondhatók válogatósnak, amit érnek, az a fogacskáik áldozatává válik. Ebből is látszik, hogy igen erős bennük a vadászösztön, legnagyobb ellenségüknek pedig - minden kétség kívül - a mókusok mondhatók.

Alapvetően arra tenyésztették a tacskókat, hogy kiszagolják és kiássák az olyan apróbb termetű vadat, mint a nyúl, borz vagy a pocok, így kifejezetten élvezik az olyan játékokat, ahol a szaglásuk próbára van téve. Mivel az ásást sem vetik meg, könnyen aknamezővé varázsolják a kerted, ha nem figyelsz oda egy kis időre.

5. Amire fontos figyelni

Hosszúkás testükből adódóan a Tacskók hajlamosak porckorongsérvre, amit úgy előzhetünk meg, ha nem engedjük őket lépcsőzni, illetve magas dolgokra fel, és leugrálni. Szintén fontos, hogy amikor felemeljük őket, finoman támasszuk alá a hátukat, ezzel elkerülve a gerinc károsodását.

6. Tacskó fajták

Bundájukat tekintve 3 csoportba sorolhatjuk őket: rövidszőrű, hosszú szőrű, drótszőrű tacskók. Nehéz megmondani jellemző színüket, ugyanis igen változatos színkombinációkban találkozhatunk tacsikkal keresgélésünk során. A továbbiakban ennek a 3 fajta kutyusnak a tulajdonságait részletezzük.

Rövid, selymes szőrű tacskó

A rövid szőrű tacsik legnagyobb előnye, hogy a bundájuk nem igényel kifejezett törődést (legyen szó kefélésről, vagy nyírásról), habár egy-egy fürdetés nem árt nekik a hónapok során. Szőrük tapintása selymes, és nem jellemző rájuk a szőrhullás. A rövid bunda hátránya, hogy télen nem véd úgy a hidegtől, így, ha egy hűvösebb napon indultok sétára kutyusoddal, ne felejts ráadni egy meleg kiskabátot. A tacskó kutyaruhák kiválasztása szintén egy mulatságos és izgalmas elfoglaltság lehet a jövendőbeli gazdik számára. Szintén fontos, hogy tarts egy takarót a kutyusod alvóhelyén, így ha esetleg fázna, könnyedén felmelegedhet a paplan alatt. Mivel a tacskók imádnak bebújni takarók, esetleg párnák közé, mindig figyelj, hova ülsz le!

Hosszúszőrű tacskó

Ezek a kutyusok rendkívül puha és hosszú szőrükről ismertek, sokak szerint a személyiségük is illeszkedik megjelenésükhöz. Lógó füleik csak tovább fokozzák jámbor kinézetüket, azonban a hosszú szőr bizony gondozást is igényel. A mindennapos fésülés elengedhetetlen része az ápolt bunda megtartásának, amihez mi ezt a szőrtelenítő kesztyűt ajánljuk.

Drótszőrű tacskó

A nevükből is kiderül, hogy ezeknek a kutyáknak durvább tapintású a bundájuk, ami szintén igényel némi gondozást, igaz, nem olyan rendszerességűt, mint a hosszú szőrű tacsiké. A heti egyszeri bundaápolás mellett egy hasonló személyiségű kutyát kapunk, mint a rövidszőrű tacskó kutyusoké. Vicces kinézetükhöz (vastag, erős szemöldök és szakállka), egy tréfás, energikus alaptermészet társul.

7. Tacskó ajándékok, játékok

A tacskóknak, mint azt már említettük, hobbija a rágcsálás, így érdemes beszerezni olyan játékokat, amelyek alkalmasak arra, hogy kielégítsék a tacsik ezen igényét. Ezek a kutyusok kifejezetten imádják a sípolós játékokat és a labdákat, így ha felszerelkezel ezekkel, igazi örömet fogsz szerezni kedvencednek.

8. Okok, amiért imádjuk őket

  • Nagyon mókás, egyben intelligens kisállatok.

  • Az esőt ki nem állhatják, viszont imádnak télen a hóban ugrándozni.

  • Jól kijönnek cicusokkal is.

  • Szeretik eldugni a zoknijaidat.

  • Sokszor a hátukra vetik magukat, hogy pocak simit kapjanak.

  • Meglepő lehet, de a tacskók egészséges étrendje tartalmaz répát és uborkát is, amit ezek a kiskutyák egyenesen imádnak!

  • Könnyű velük utazni, így magaddal viheted őket nyaralásokra is.

  • Elhalmozzák határtalan szeretettükkel gazdáikat, és árnyékként követik őket, bármerre is mennek.

Mikor más gazdikat kérdeztünk arról, hogy mi a véleményük a tacskókról, szinte mindig azt a választ kaptuk, hogy ha valaki egyszer tacskó gazdivá válik, örökké az is marad, sőt, inkább több tacskó gazdija!

Ha úgy érzed eljött a Te időd, hogy tacskó gazdi legyél, ezt a cikket javasoljuk neked, hogy minél többet megtudj a gazdivá válásról. Ha tanácsot szeretnél kérni a tacskó neveléséhez szükséges eszözökről, bátran keress minket Facebook oldalunkon!

Jó kutyusozást kívánunk Neked! 😊

KutyaKutya nevelésKutyafajtákTacskó

Kommentelés

Minden komment moderálásra kerül megjelenítés előtt.

Népszerű termékeink

Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)
Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)
+1
Akciós ár7.990 Ft-tól Korábbi ár15.990 Ft
Vélemények