Yorkshire Terrier: Minden, Amit Tudni Akartál Róla 🎀🥰
0 komment

Gombszemű, izgága kis szobacirkáló…vajon melyik kutyafajtára gondolhattunk?

Hát persze, ebben a cikkben az imádnivaló Yorkshire Terrierről lesz szó!

A külcsínre vagy inkább belső jellemzőire, esetleg különlegesebb igényekre vagy kíváncsi? Ezekre és még számos más kérdésre is választ kaphatsz a Yorkshire Terrierekkel kapcsolatban, ha tovább olvasol.

Indítsunk hát 8 érdekességgel erről a cuki fajtáról, hogy a még vacillálókból is hamar yorkie-gazdi váljon:

  1. Ahol minden elkezdődött A 19. század közepén skót textilgyárosok költöztek az angol Yorkshire megyébe, ám nem csak szakértelmüket, de apró terriereket is vittek magukkal. Tulajdonképpen a most ismert yorkie-k egy paisley terrier és egy máltai selyemkutya leszármazottai, még nevük is fennmaradt az utókornak! (💘Old Crab + Kitty 💘)

  2. Meddig élvezheti a gazdi társaságát? Ezek a pöttömök méretüktől függetlenül szerencsére kirívóan magas élettartammal rendelkeznek, ami megközelítően 12-16 évre tehető.

  3. Akihez szinte már mikroszkóp szükségeltetik A világ legapróbb bejegyzett kutyusa pár évvel ezelőttig - amikor egy csivava letaszította trónjáról - is ilyen fajta volt, mindössze 110 grammos és 6.35 centiméteres marmagassággal. Hihetetlen, igaz?

  4. Szigorú megítélés A nemzetközi szövetségek szemében csak az az igazi yorkie, akinek a standard színe az acélkék és cserbarna kombináció, minden mást egyszerűen hibásnak minősítenek.

  5. A leghíresebb törpicsek A legismertebb tökmag kétségkívül Smoky (Yorkie Doodle Dandy), aki a II. világháború során az amerikai hadseregben szolgált, szó szerint, hiszen 12 éles, sikeres bevetéséért 8 kitüntetést kapott. Később terápiás kutyaként- és a szórakoztatóiparban is kipróbálta magát.

  6. A Hüvelyk Matyi kategória Tudtad, hogy manapság már “teáscsésze” kutyafajtákat is számon tartanak? Találóan olyan fajták tartoznak ide, amiknek tagjai kényelmesen elférnek akár egy teáscsészében is. Méreteikből adódóan, már a yorkie-knak is van egy ilyen egészen csöpp vállfaja.

  7. Ugatnak, sokat…nagyon sokat Nem is lehetne igazabb a mondás, hogy a (kis) kutya ugat, de nem harap. A yorkie-k a jelzőkutyák kategóriájába tartoznak, így nem véletlen, hogy gyakran egy földszintes kis biztonsági őr szerepében tetszelegnek. Bármi banzáj van az utcán, ők garantáltan tudtodra fogják adni.

  8. Elit képviselő Tagadhatatlan, hogy a felső-tízezer fontos tagja volt Pasha is, Richard Nixon (volt amerikai elnök) lányának yorkie-ja, olyannyira, hogy 1974-ben még mesekönyv is íródott egy képzeletbeli kalandjáról.

Yorkshire Terrier régen

A 3 leggyakoribb betegség Yorkshire Terriernél

Igaz, nem a legvidámabb téma, de elengedhetetlen kitérni a yorkie-k fajtabetegségeire. Hiszen az időben felismerés nem csak a kiskutyának nyerhet hosszú éveket, de a váratlan állatorvosi költségeket is jelentősen csökkenteni tudja.

  • Hipoglikémia: a kórosan alacsony vércukorszintet jelenti. Ha kiskutyád remeg, rohamai vannak, vagy zavartan viselkedik, gyanakodj erre a betegségre. Átmeneti kezelést jelenthet (amíg odaérsz vele az állatorvoshoz), ha ínyére óvatosan kevés mézet kenegetsz. Az átfogó vizsgálat után a jövőben próbáld minél magasabb fehérjetartalmú étrenden tartani a pöttömöt.

  • Legg-Calve-Perthes Betegség: ez a betegség egy csípőproblémát jelent, amikor is a combcsontfej elhal egy vérellátási zavar következtében. Ennek elsőszámú tünete, ha kedvenced sántikál. Egy röntgent követően kiírják az apróságot műtétre (ettől a kórtól sajnos csak ilyen úton lehet megszabadulni), utána pedig ugyanolyan önfeledten szaladgál majd, mint a kis incidens előtt.

  • Portoszisztémás Sönt: ezt a betegséget a májkapuér abnormális működése okozza, amikor is a máj nem tudja megfelelően tisztítani az áramló vért. Ha kutyusod étvágytalan, rohamai vannak vagy látásvesztés áll fönn, ne késlekedj és juttasd szakember kezei közé. Hiszen ezen a problémán véglegesen csak egy műtét segíthet. A műtét időpontjáig kutyusodnak antibiotikumot szükséges adnod és betartani az orvos által javasolt étrendbeli tanácsokat.

Ha gyanítod, hogy kutyusodnak nem ez a baja, fusd át ezt a cikkünket, amiben bővebben kitértünk a kutyákat érintő betegségekre.

Yorkshire Terrier szabadban

A Yorkshire Terrier megjelenése

Evezzünk is jóval kellemesebb vizekre. Hogy fest egy yorkie, leharapja-e a vendégségben nálunk járó kisgyermekek kacsóját? Ennek járunk most utána.

  • hivatalos keretek közt maradva a yorkiek marmagassága 20-25 centiméter-, testsúlya pedig 1.5-3 kilogramm között mozog egészséges tartományban (3 kilogramm fölött a szakértők már a fogukat csikorgatják, náluk az már egy termetes ebnek számít)

  • erős, de arányos testfelépítésű, apró kutyus

  • jellegzetes, mandulavágású szemecskéivel próbál minden étkezésnél finom falatokat kunyizni

  • apró fülei V-alakúak, felfelé állóak (hogy meghallja az elejtett ételdarabok padlón való huppanását)

  • farka zászlós, kurtítani a legtöbb országban törvénybe ütközik (ahol mégis megengedett, ott közepes hosszúságúra kurtítják)

bundája hipoallergénnek számít (mivel nem vedlenek olyan intenzitással, mint fajtársaik, ezért alkalmas társak lehetnek allergiás gazdik számára is)


A Yorkshire Terrier személyisége

Csak úgy, mint az emberek esetében, a kutyusok is más és más személyiséggel bírnak. Szerencsére azért a yorkie-k háza táján is akadnak a fajtára jellemző vérmérsékleti jegyek. A pöttömök legmeghatározóbb tulajdonságait 1-től 5-ig terjedő csillagokkal értékeljük:

  1. vérmérséklet: apró kutyusokhoz híven ők sem reálisan mérik fel méretüket, így könnyen lehet, hogy séta közben akár egy németjuhászba is belekötnek - hogy ne fitogtassák feleslegesen erejüket, illetve kicsit lenyugodjanak, ajánlott CBD-tablettát beszerezni, ez a speciális étrendkiegészítő harmonizálja kutyusod (5/2*)

  2. kapcsolata családtagokkal: remekül kijön a családtagokkal, imádja, ha babusgatják (5/5*)

  3. kapcsolata idegenekkel: előfordulhat, hogy vendégekkel először ellenséges, de megfelelő szocializációval ez kiküszöbölhető (5/3*)

  4. kapcsolata gyermekekkel: nagyon fontos, hogy a gyermekek ne játéknak tekintsék a kutyust, ha nem húzogatják a farkát vagy a fülét, akkor nem történhet baj - természetesen egy kutyafajtát sem szabad felügyelet nélkül hagyni a legkisebbekkel, hiszen mindig történhetnek balesetek (5/3*)

  5. kapcsolata más állatokkal: a nála nagyobb jószágokkal általában jól kijön, de a család szeretett hörcsögével azért ne hagyjuk egy szobában, hiszen vérében van a rágcsálóvadászat (5/4*)

  6. ápolása: ajánljuk, hogy a gazdi jól barátkozzon össze egy szimpatikus kutyakozmetikussal, hiszen egy yorkie-val biztosan törzsvendégek lesznek - persze hetente otthon is érdemes átfésülni a tökmagot, de egy teljes kezelés macerásnak ígérkezhet (5/4*)

  7. egyedüllét tűrése: a yorkie-k ölebek, így sajnos nem a legalkalmasabb választás, ha a gazdi teljes munkaidőben dolgozik és nem tudja magával vinni az apróságot munkahelyére - a szeparációs szorongás és a lakás szétszedése viszont könnyen megelőzhető, ha felügyeletet biztosítunk kedvencünk számára (5/2*)

  8. alkalmazkodás időjárási körülményekhez: mondanunk sem kell, hogy ez a kisállat nem a kinti munkakutya kategóriába esik, amennyire csak tudjuk, óvjuk a szélsőséges időjárási körülményektől (5/2*)

Yorkshire Terrier

Milyen igényei vannak egy Yorkshire Terriernek?

A yorkie-k a lakásban tartható kutyusok egyik legszuperebb példája. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne igényelne olyan minőségi együtt töltött időt a gazdival, mint a tartalmas séták. Emellett, ha a különböző felszereléseket tekintjük át, kezdetben bőven elég számára a minden kutyusnak javallott triumvirátus: egy puha fekhely, egy könnyen tisztán tartható tálka-együttes és pár lebilincselő játék. Ó, a legfontosabbat majdnem elfelejtettük, árasszuk el a törpicseket sok-sok szeretettel és törődéssel!

Jutifaliból betárazni és kezdődhet is a tanulás!

A kis szőrgombóc jól belakmározott kedvenc eledeléből és eljött a testmozgás ideje? Kezdő gazdiként se rettenj meg, ha néha rakoncátlankodik és szüksége van egy kis játékos nevelésre. Elő a házikészítésű egészséges jutalomfalatokkal, kezdődhet a móka! Akár közösségi programot is faraghatunk a tanulásból, vigyük kedvencünket kutyaiskolába! A többi szorgalmas delikvens pluszban motiválóan hathat rá és a gazdi is bővítheti ismeretségi köreit.

Már a legelején fontos leszögezni, hogy a kutyus nem az emelkedett hangerőből, hanem a pozitív megerősítésekből ért, abból tanul a legtöbbet. Ezeknek 4 fajtája van, bármelyiket bőségesen alkalmazzuk, ha elégedettek vagyunk a pöttöm teljesítményével:

  • jutifalat

  • szóbeli dicséret

  • simi

  • önfeledt, közös játék

Makacsságuknak “köszönhetően” a yorkie-k nem a legegyszerűbben tanítható kutyusok.Aaz említett motivációk bevetésével azonban hamar beadják derekukat és egy szempillantás alatt engedelmes ebek lesznek.

Voilá, ez a recept egy kiegyensúlyozott kiskutyához!

 

KutyaKutya nevelésKutyafajtákKutyás tippekYorkshire terrier

Kommentelés

Minden komment moderálásra kerül megjelenítés előtt.

Népszerű termékeink

Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)
Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)
+1
Akciós ár7.990 Ft-tól Korábbi ár15.990 Ft
Vélemények