A bolhák minden kutya és macskatartó rémálma.
0 komment

A bolhairtás minden kutya és macskatartó rémálma. Nem csupán irritálni fogják és túlzott viszketésre késztetik a kiskedvencedet, de még le is teszik a petéjüket szerte az otthonodban, ezzel megnehezítve ezeknek az apró bestiáknak a kiirtását.

 

Bolhairtás egyszerűen
A bolhák megakadályozhatják, hogy kutyusod nyugalmas és boldog életet éljen... :(

Amiket mindenképp érdemes tudnod a bolhákról:

A bolhafertőzés legfőbb jelei a viszketés és a nyugtalanság. Azonban akár szemmel is láthatóak, ha szemfülesen figyelünk, hiszen 2.5 mm nagyságúak. A bolhák embereket is ugyanúgy megfertőznek, viszont elsősorban a négylábú barátainkat preferálják.

Ezek az apró vérszívók rendkívül igénytelenek, de annál strapabíróbb lények, szinte elpusztíthatatlanok. Manapság már bármely évszakban behurcolhatjuk őket. Elég nekik a kellemes meleg idő, a megfelelő páratartalom és készek akár egész évre berendezkedni otthonunkba.

<yoastmark class=

Nos, akkor mit is lehetne tenni a bolhák ellen?

Szerencsére erre a kérdésre több válasz is van! Ezeket szeretnénk megosztani veletek ebben a rövid, ámbár tartalmas cikkben. Ha több hasonló kutyus, cica, vagy kisállat témájú cikket szeretnél olvasni akkor csekkold le a blogunkat

Bolhairtás: miért fontos minél előbb megszabadulni a hívatlan vendégektől?

Minél előbb kitesszük a hívatlan vendégeket, annál nagyobb az esélye, hogy elkerülünk egy hatalmas bolha-inváziót. Hiszen a kedvencünkön található egyedek csupán 5%-át képezik a populációnak. 95%-uk környezetünkben megbújva várja, hogy négylábúnk arra járjon és felpattanhassanak rá lakomázni. Egy nőstény bolha átlagosan 1350 darab petét rak le élete során (akár napi 27-et), így 80 nap alatt akár több millió új lakóval bővülhet otthonunk. Ha úgy érzed nálatok is túl nagy lett a tumultus, ideje a bolhairtásnak! Nyugodtan alkalmazd a cikkben írt praktikákat, amivel búcsút inthetsz a kellemetlen társaságnak.

Bolhairtás kutyáknál

Sajnos a bolháktól megszabadulni igazi küzdelmet jelent. Mivel a párnahuzatoktól kezdve, a padló temérdek repedésén át, még autónk ülésén is megtelepedhetnek. Illetve ezek az apró élősködők akár 1 évig bebábozódva várhatják mikor jár arra négylábúnk, hiszen a kisállat mászkálása által keltett rezgések és testmelege a fő katalizátor, ami beindítja a bolhák kikelését.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy komoly egészségügyi gondokat is okozhatnak, mind a kedvencnél, mind a gazdinál. Kisállatok esetében gyakran fellépő panasz lehet az a fránya allergia, amikor is az élősködők nyála és ürüléke vált ki kellemetlen reakciót. Ha kedvencünk vehemensen vakarózik, gyanakodjunk bolha-allergiára és tervezzünk egy látogatást állatorvosunkhoz! Később a kicsi, bosszantó galibából, akár bakteriális bőrproblémák is kialakulhatnak. A gazdi számára sem veszélytelen a bolhákkal való találkozás, hiszen járványokat is hordozhatnak, amiből valljuk be, bőven elég kijutott manapság a világnak.

Bolhairtás lakáskutyák esetében is

Mit csináljunk, ha már megtörtént a baj és kedvencünk bolhákkal fertőzött?

A kis vérszívóktól való megszabadulás során a legfőbb cél, hogy életciklusukat megszakítsuk. Ehhez elsősorban a ciklus két meghatározó szakaszában szükséges intézkedéseket tennünk.

  • Kedvencünkön és környezetünkben élő kifejlett populációtól való megszabadulás

  • Lakókörnyezetünkben letelepedett tojások és lárvák elpusztítása

A kifejlett élősködőkhöz rovarirtó-szert, míg a tojások kezeléséhez IGR növekedésszabályozó szert ajánlott használni. Az IGR többek között megakadályozza az életképes tojások lerakását és a normális báb kialakulását, ezzel megszakítva a lárva fejlődését.

Hogyan szabadítsuk meg bundás szövetségesünket és otthonunkat a betolakodóktól?

1. lépés: Kellemetlen felfedezés

Az első fontos lépést kipipálhatod, hiszen sikeresen észlelted, hogy kedvencednek bosszantó lakótársai akadtak. Ideje felkapni a gumikesztyűt és szembeszállni a parányi élősködőkkel!

2. lépés: Kisállatunk kezelése

Cikkünkben számos eredményes módszert összeszedtünk a bolhák kiebrudalásához. A környezetbarát- és a kicsit radikálisabb gazdik is biztosan megtalálják a nekik szimpatikus ellenszert.

3. lépés: Otthonunk megtisztítása

Akár filléres fortélyokhoz is folyamodhatsz, hiszen minden háztartásban fellelhető egy felmosóvödör és némi mosogatószer. A módszer pontos leírását cikkünk további részében találod meg.

4. lépés: Kisállatunk folyamatos védelmezése

Ha pozitív végkimenetellel zárult csatád a bolhák ellen, mindennél fontosabb, hogy a további támadásokat megelőzd. Ezt úgy tudod megtenni, ha megfelelő védelemmel ruházod fel kedvencedet! Legyen az különböző növényi olajokkal, vagy a méltón népszerű, hosszú hatóidejű repellens termékekkel.

5. lépés: Utógondozás

Add meg kisállatod számára a teljes védettséget, ne feledkezz meg a belső kezelési módokról sem, rendszeres féreghajtó-tabletta kúrával súlyos fertőzések előzhetők meg!

Bolhairtás természetesen

  • a geránium igazán kellemes természetes „gyógymód” a bolhairtáshoz, hiszen rózsaillatot áraszt és nem károsítja sem a talajt, sem a vízi élővilágot

  • a fokhagyma igazi hagyományos gyógyír számos nyavalyára, így nem meglepő, hogy allicin nevű aktív anyagának segítségével élősködők távoltartására is kiválóan alkalmas

  • a levendula, a citrom és a teafa illatának köszönhetően riasztja el rovarok bizonyos fajtáit, szerencsére a bolhák is menekülőre fogják, ha megérzik

  • az eukaliptusz cineol nevű aktív anyaga taszítja az élősködőket

  • a ruta graveolens növény leveléből kinyert olaj az ember számára kifejezetten nyugtató hatású, jó illatú, míg a kis vérszívók egyenesen irtóznak tőle

  • a margosa egy olyan trópusi fából kinyert olaj, melynek szuperereje, hogy a bolhák messziről kerülik

Az említett olajokat akár bolhafésűvel is kiegészíthetjük a kívánt eredmény eléréséhez. A procedúrát kezdjük 2-3 alapos átfésüléssel – fontos, hogy kifejezetten kisállatoknak szánt bolhafésűt alkalmazzunk, hiszen ennek sokkal sűrűbben helyezkednek el a fogai – illetve használat közben a fésűt egy mosogatószeres vízzel félig megtöltött vödörbe öblítsük, így megnehezítve a bolhák menekülési esélyeit. Utolsó simításként csepegtessünk bőven kedvencünk testére nózitól hátsóig a választott olajból, így kialakítva a természetes védettséget.

Vigyázat, cicusokon ne alkalmazzunk semmilyen olajat, mivel az ő bőrükön nagyobb mennyiség is felszívódhat, mérgezést okozva! Azonban ha bársonytalpúak gazdái vagyunk, sem kell elzárkózni a természetes megoldásoktól, tarts csombormentát például a párkányon, mely nem csak gyönyörű dísze lehet otthonodnak, de borsmentához hasonló illatával bombabiztos védőfalat képez kisállatod és az apró bestiák közt.

Bolhairtás másképp: kevésbé természetközeli, de annál hatásosabb eszközök 

Ha már megtörtént a baj, nyúljunk az örök klasszikus bolhairtó samponok után, ha kisállatunk hétköznapi körülmények között is imád pancsolni, ez a kis plusz kezelés minden bizonnyal nem fogja zavarni.

Talán a legismertebb módszerek az élősködőktól való megszabaduláshoz az olyan repellens termékek, mint a spot-on cseppek vagy a speciális nyakörv. Ezek az eszközök azért rendkívül népszerűek, mert eredményes felületi kezelést biztosítanak és hosszú ideig – a cseppek 4-6 hétig, míg a nyakörv 6-7 hónapig – sikeresen védik négylábú barátainkat. Fontos megjegyezni, hogy ebben a kategóriában ne használjuk ugyanazt a készítményt kutyusonkon és cicánkon, elsősorban a méret- és életmódbeli különbségekből kifolyólag, mivel kedvencünk számára felszabadulás helyett akár komoly mérgezés is lehet a művelet vége! Figyelembe kell venni továbbá azt is, ha kutyusunk lételeme a víz, hiszen az efféle viszontagságok jelentősen csökkenthetik a repellens termék hatékonyságát. Ha egy kis plusz védettségre törekszünk, kiegészítő, belső kezelési formát is érdemes bevetnünk a féreghajtó tabletták segítségével, hiszen megvédi kedvencünket a bolhák által is okozott galandféreg-fertőzéstől.

Eredményesnek bizonyulhat a lakókörnyezet megtisztításánál a bolha-csapda is. Egy edényt (lehetőleg alumíniumot) tölts meg mosogatószeres vízzel és helyezd el olyan felületre ahol megvilágítja valamilyen fényforrás. Ennek a csapdának a sikerét az adja, hogy a kis vérszívók számára rendkívül csábító a víz és a fény, mivel a nedves, meleg területeket részesítik előnyben, a csavart pedig a mosogatószer szolgáltatja, hiszen csökkenti a víz felületi feszültségét, így ha belekerül a bolha, egyből lesüllyed és megfullad.

Amennyiben nagy erőfeszítés nélkül, azonnali eredményre vágysz és modern eszközöket szeretnél bevetni az élősködők elleni harcban, kínálatunkban számos bolhairtó szert, eszközt találsz.

ÁpolásBolhaBolhák eltüntetéseCicaEgészségHigéniaKutyaMacska

Kommentelés

Minden komment moderálásra kerül megjelenítés előtt.

Népszerű termékeink

Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)
Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)
+1
Akciós ár7.990 Ft-tól Korábbi ár15.990 Ft
Vélemények