Tápváltás kutyáknál 🐶😋
0 komment

Mutatjuk, hogyan tedd!

Lehetséges, hogy állatorvosod tanácsára érzed szükségét a váltásnak, de az is lehet, hogy csak elnyerte a tetszésedet egy új márka, amit szívesen kipróbálnál. Akármi is legyen a váltás oka, a kutyád diétájának megváltoztatása komplexebb annál, mint hogy a következő vacsoránál már egy másik fajta eledelt mérsz ki a táljába. Annak érdekében, hogy ne okozzon zavart a gyomrában az új étel, tájékozódj arról, hogy hogyan érdemes a váltást véghezvinni. Ebben a cikkben megmutatjuk, hogyan zajlik le ideálisan a tápváltás kutyáknál!

1. Tápváltás kutyáknál... Mikor szükséges?

Nem biztos, hogy bármi rossznak kell történnie ahhoz, hogy úgy dönts, tápot szeretnél váltani. Sok szakértő egyetért abban, hogy a kutya eledelét 2-6 hónaponként érdemes váltani, hogy ne váljon egyoldalúvá az étkezése. Míg mások azzal érvelnek, hogy bőven elég változatosságot nyújt, ha ugyanazon márkán belül többféle ízesítést váltogat a gazdi. Ebben az esetben általában nincs szükség speciális procedúrára a váltáshoz. Ha az egyik ízesítést tolerálta az adott fajtától, feltehetően más variációval sem lesz gondja.

Amivel még biztosan dolga van egy gazdinak, független a kutyája egészségétől, az a különböző életkorok szerinti tápok közötti váltás. A legtöbb gyártó kölyök, felnőtt és időskorra vonatkozóan különféle tápokat ajánl, és ezeket a jelöléseket érdemes is figyelembe venni. Hiszen nem ugyanazok az igényei egy izgő-mozgó kölyökkutyának, mint egy már lomhább, idősödő kutyusnak. 

Tápváltás kutyáknál

Ezeken az alapvető váltási szükségleteken kívül vannak azonban speciálisabb okok is: például az állatorvos túlsúlyt állapított meg kedvencednél, ezért egy diétás tápra szeretnél váltani egészsége megőrzése érdekében, vagy a régi táp valamelyik összetevője allergiás reakciót vált ki nála, ezért szükségszerű a csere, de lehet szó financiális okokról is, amikor a gazdi talál egy anyagilag kedvezőbb, de minőségben ugyanolyan jó tápot.

2. Hogyan változtasd meg kutyád diétáját

A hirtelen táplálékváltás a bélrendszer zavaraihoz vezethet, amelynek tünete lehet többek között hányás, hasmenés, vagy csökkent étvágy. A váltás kulcsa a fokozatosság, szépen lassan, a régi táphoz keverve kell a kutyus gyomrát az új összetevőkhöz szoktatni. Körülbelül 5-7 nap az, ami alatt a szervezete hozzászokik, de ha valami miatt azt veszed észre, hogy ez is gyorsnak tűnik, legfeljebb két hétig elhúzható. A tápváltás kutyáknál a legtöbb esetben így néz ki ideálisan:

1-2. nap: 25 % az új eledelből + 75% a régiből

3-4. nap: 50% az új eledelből + 50% a régiből

5-6. Nap: 75% az új eledelből + 25% a régiből

7. Nap: 100% az új eledelből

Tápváltás kutyáknál, száraztáp

3. Mi történik, ha túl gyors, vagy nem megfelelő a tápváltás?

Előfordulhat, hogy kedvenced gyomra válogatósabb az átlagnál, és nem lesz neki elegendő egy hét az átállásra. Az új eledel kezdetben kiválthat puffadást, hasmenést, hányást, bőrviszketést, étvágytalanságot. Ha ezt tapasztalod rajta, vegyél vissza még egy kicsit az új eledel arányából, és pár napig tartsd meg ugyanazt a mennyiséget, majd ha úgy látod, rendben van, megint növelheted egy kicsit az új arányát. Ha azonban továbbra is az látszik, hogy nem reagál rá jól, lehetséges, hogy nem a gyorsasággal van a probléma, hanem valamilyen olyan összetevőt tartalmaz az új táp, amire allergiás. Ez esetben hagyd abba a folyamatot, és ha felépült a tünetekből próbálkozz egy másik táppal! Mindenképp vidd állatorvoshoz kutyusod, ha allergiára vagy más betegségre gyanakszol, hogy egy diagnózis megerősíthesse.

4. Átállás diétás tápra

Szerencsére ma már számtalan speciális táp elérhető, így egyet se félj, ha át kell állnotok diétás táplálkozásra. A leggyakoribb okok között a csirkeallergia szerepel, de a túlsúly és egyéb allergiák is okot adhatnak a diétás tápokra való váltásra. Egy dolog azonban nagyon fontos: minden ok nélkül ne állj át, ha megszületett a diagnózis, és konzultáltál az állatorvosoddal az étkezésről, azután kezdd el az új típusú táplálást, ugyanúgy, a fent leírt fokozatossággal.

Nem is olyan bonyolult a tápváltás kutyáknál, igaz?

További tartalmakért kövess minket Facebookon is!

EgészségKutyaKutya nevelésKutyaeledelKutyatáp

Kommentelés

Minden komment moderálásra kerül megjelenítés előtt.

Népszerű termékeink

Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)
Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)
+1
Akciós ár7.990 Ft-tól Korábbi ár15.990 Ft
Vélemények