Beagle: egy igazi kópé 🐾
0 komment

Ismerkedj meg leendő kedvenc kutyafajtáddal

Tudtad, hogy a híres képregénykutya, Snoopy is egy beagle-ről lett mintázva? Ha kinézetéről nem is feltétlen következtethetünk erre, jelleme leleplezi: energikus, falánk, pimasz, néha lusta, de nagyon okos és rendkívül hűséges – ilyen Snoopy, és a legtöbb beagle is. Ha szeretnél többet megtudni a fajtáról, tartásának előnyeiről és hátrányairól, illetve neveléséről, jó helyen jársz!

 1. Ilyen kutya a beagle

A beagle eredetileg vadászkutya, és vadászösztönei valamelyest még mindig élnek benne: kiváló a szaglása, jól tájékozódik, és fejét tudja veszteni, ha szimatot fog. Ilyenkor gyakran hiába hívja gazdája, nem vesz róla tudomást, ezért fontos nevelésére hangsúlyt fektetni, amire a cikk végén kitérünk. Falkaállat lévén nagyon jól érzi magát családi környezetben, és más kutyákkal is jól kijön, ezért ideális lehet többedik kedvecnek is.

Izgága természet, sok mozgást igényel – sokszor többet, mint amennyit a gazdái gondolnak, ezért találkozunk sok elhízott beagle-lel. Nagyon intelligens, ezért nem csak mozgásra, hanem szellemi aktivitásra is szüksége van. Van némi ellentmondás a természetében: látszatra egy gyámolítandó, bociszemű kutyus, aki mintha babusgatást igényelne, valójában egy határozott falkavezérre van szüksége.  Makacssága miatt fel kell kötnie a gatyát gazdájának, mert ez a kutya nagyon szeret a saját kéje, kedve szerint cselekedni.

Beagle kölyökként


2. Megjelenése

Ahány beagle, annyiféle – nincs két egyforma, de mind gyönyörűszép. Két fő megkülönböztetés jellemző rájuk azonban, vannak kétszínű, és háromszínű beagle kutyák: a kétszínűek bundáját a fehér és a cserszín, a háromszínűekét a fehér, a cserszín, és a fekete díszítik. Alapvetően egy középtermetű kutyus, magassága a kifejlett egyednek 33 és 41 cm közötti, jellemző súlya 10 és 18 kg között mozog. Élénk, barátságos, bájos külseje miatt rengetegen választják őt családtagnak.


3. A tökéletes beagle-gazdi 

Ha fontolóra vetted a beagle-tartást, csak akkor tudsz felelős döntést hozni, ha tisztában vagy a fajta nevelésének előnyeivel és hátrányaival. Mint ahogyan ez a legtöbb kutyafajtáról elmondható, nagyon jó döntés lehet a beagle, de nem való mindenkinek.

Ha dilemmázol, itt egy kis csekklista a negatív és a pozitív tulajdonságairól! 


Jó választás a beagle, mert...

  • Szeretetteljes, barátságos társ, akivel fel tudsz töltődni

  • Jól ki jön gyerekekkel, és más állatokkal

  • Nagyon könnyen ápolható

  • Szociális, így nem lesz gond velük tömegközlekedésen, vendégségben 

  • Nehéz vele rosszban lenni, nem tudsz rá haragudni bűnbánó tekintete miatt

Beagle, egy igazi kópé


Nehéz lehet vele, mert…

  • Rendkívül önfejű és makacs tud, ezért egy magabiztos kiállású falkavezérre van szüksége

  • Oda a veteményesnek: ha feltör benne a vadászösztön, lyukakat fog ásni a kertben

  • Sok szellemi és fizikai aktivitásra van szüksége

  • Szökésre hajlamos

  • Nehézséget okozhat a tanítása


Ha a negatívumokból több, mint kettő jelentene számodra nehézséget, talán nem a beagle a tökéletes választás számodra. Ha pedig úgy érzed, egyik sem jelent számodra akadályt, Te vagy a nagybetűs beagle-gazdi!


4. Így készülj az érkezésére

Mielőtt megérkezik hozzád újdonsült kedvenced, érdemes előkészítened a terepet. Nagy csibész tud lenni: nem ő lesz az a kölyökkutya, aki csendben a sarokban ül egész nap (bár ilyen kölyökkutya nincs is). Igazi szabadulóművész, ezért ha vannak, foltozd be a kerítésen a lyukakat, és lapátolj földet azokra a helyekre, ahol a lécek alatt van hely. A fejénél kisebb lyuk is meginspirálhatja az aláásásra.

A napi aktivitásokhoz, közös sportokhoz feltétlenül szerezz be egy strapabíró pórázt. Ha hosszú időre mentek el otthonról, egy itatópalack is nagy könnyedséget fog jelenteni a számotokra! 

Bár bundája nagyon könnyen ápolható, és egyáltalán nem az összegubancolódós fajta, érdemes időnként átfésülni a szőrét szőrtelenítő kesztyűvel, mert hajlamos a szőrhullajtásra, és jobb a fésűn gyűjteni a szőrt, mint a lakás különböző pontjain.

Mindenki kedvence a beagle


5. Az egészséges beagle

Mint minden fajtának, a beaglenek is megvannak azok a betegségei, amire az átlagosnál hajlamosabb. A beagle esetében porckorong problémák léphetnek fel, amire fokozott veszéllyel vannak kitéve a túlsúlyos egyedek.

Ez a legfontosabb tényező a beagle egészségének megőrézésben. Örökölte az őseitől a falkaélet sajátosságait, a falkában pedig mindig a leggyorsabbnak jutott a legtöbb étel. Nem szabad azonban hinni a bociszemeknek, ha kajáért kuncsorog a beagle, nem feltétlen éhes! Falánk természetének csak egy határozott kiállású gazdi tud nemet mondani.

A túlsúly megelőzőséhez rengeteg mozgásra van szükség, illetve figyelj arra is, hogy egészséges táplálékot kapjon! Ha tanítod, a jutalomfalat lehetőleg legyen zöldség, vagy házikészítésű egészséges falat. A mi tuti receptjeinket itt találjátok!

Sajnos az agyhártyagyulladásra illetve szembetegségekre is hajlamosak, és lógós füleikben is könnyen megtelepszenek fertőzések. Egy-egy ápolás során ne felejtsd el ellenőrizni a szemeket és a füleket sem, és ha valami rendelleneset tapasztalsz, fordulj állatorvoshoz!

 

6. Kösd fel a gatyád: neveld meg a beagle-öd!

Mint írtuk korábban, a beagle nem tartozik a könnyen képezhető kutyák közé, de jó hír: nem is a legnehezebb kategória a nevelésük. Így hát ha szereted a kihívásokat, biztosan eredményre juthatsz! Nem is lenne édes a győzelem, ha könnyen jönne. 

Gyakran hallhatunk ismerősöktől neveletlen beagle-ökről, de legtöbb esetben a gazdiban keresendő a hiba. Hogy ne Te legyél az a gazdi, akinek neveletlen a kedvence, mindenképpen következetesen kell őt nevelned. Például, ha Te leszidod valamiért, amiért a gyerekek, vagy más családtagok megsimogatják, vagy a legkisebb apróságokért is bünteted, felébred benne a konok, makacs énje, ami a családi környezetben kevésbé szerencsés reakció, mint régen a vadászat során volt.


Makacssága miatt fontos, hogy mielőbb elkezdd a tanítását, mielőtt még nagy öntudatra ébred! A kutyatrénerek szerint már 8 hetes korában meg lehet kezdeni a tanulási folyamatot. Pozitív megerősítéssel és egy kis türelemmel, határozott vezényszavakkal, következetes neveléssel szinte bármire megtaníthatod nagy intelligenciájának köszönhetően! Illetve majdnem mindenre: bármennyire is szeretnéd, nem lesz házőrző, barátságos természetével kedvesen üdvözli az idegeneket is. Hajlamos a szeparációs szorongásra is, így ha lakásban hagyod egyedül napközben, sajnos akármilyen jólnevelt, lehet, hogy elkezdi rombolni a lakást.

A legtöbb feladatot falánk természete miatt nagyon motiváltan végzi egy kis jutalomfalat láttán, egy ínyenc falatért cserébe a világ legjobb kutyája lesz. Nem szabad azonban, hogy csak a falatkák ellenében viselkedjen jól, hiszen hamar kikerekedik a pocakja, ami pedig nem egészséges a számára.

Az említett nehézségekkel együtt is, a beagle egy igazi szeretetgombóc, akivel rengeteg boldog pillanatot élhet meg az a család, aki tagjai közé fogadja. Ha nem hagyod sokat egyedül, kellően megmozgatod, egészségesen táplálod, és sokat szeretgeted, nagyon mellé már nem lőhetsz!

BeagleKutya nevelésKutyafajtákKutyás tippek

Kommentelés

Minden komment moderálásra kerül megjelenítés előtt.

Népszerű termékeink

Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)
Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)
+1
Akciós ár7.990 Ft-tól Korábbi ár15.990 Ft
Vélemények